Kunstmarkten Geuzenveld 1973 en 1975

Auteur: Fons Wegman

Van 'Toeten noch blazen' tot aan 'de middeleeuwen'

De Zevensprong Foto:collectie Fons Wegman, 1973

Derde Kunstmarkt in 1973
Op 26 mei 1973 werd alweer de derde kunstmarkt in Geuzenveld gehouden.Om 10 uur trok de drumband “Toeten noch Blazen” en het majorettekorps A.M.V. door de Geuzenveldse straten gevolgd door onderweg opgedane supporters richting het Lambertus Zijlplein.
Daar was inmiddels de markt opgebouwd door kunstenaars en winkeliers . Er waren weer veel verschillende kunstuitingen te bekijken.

Uiteraard moest ook deze derde markt officieel geopend. Dit jaar werd dat gedaan door een volksdansgroep, samengesteld uit leerlingen van de academie voor lichamelijke opvoeding.
Met het officiële was het snel gedaan en weldra stond half Geuzenveld de zevensprong te dansen. Hetgeen een spectaculair gezicht was. De wat kleine kinderen werden getrakteerd op een poppenkastvoorstelling. De voor de grotere kinderen bedoelde kinderhoek waar men zich creatief kon vermaken met kartonnen dozen viel duidelijk minder in de smaak.
De heer van Buren (speelgoedwinkel) bakte heerlijke poffertjes. Na de drumband en de volksdansgroep was er net als in 1972 een optreden van Space Seven. Ondanks de slechte geluidsinstallatie waren zij tot in de wijde omtrek te horen. Vervolgens gaf de drumband St. Hubertus een showtje ten beste.

Pentjah Silat en Space Seven Foto's:collectie Fons Wegman, 1973

Toen was het tijd voor wat spektakel in de vorm van de Indonesische dansgroep “Pentjah Silat.” Zwaarden en messen vlogen in het rond tot genoegen van het publiek dat zich in rijen dik om het podium heen schaarde. De Geuzenveldse zangeres Nanda zorgde voor het broodnodige rustmomentje voor dat Space Seven met een uur durend optreden de markt weer spetterend afsloot.
Kunst en Space Seven Foto's: collectie Fons Wegman, 1973

Kunstmarkt 1975
In 1975 werd wederom een kunstmarkt. Deze keer stond de kunstmarkt in het teken van de middeleeuwen. Naast de kunstenaars liepen er “acteurs” in middeleeuwse kleding rond. Ko Berendsen liep rond als wonderdokterflesjes wonderwater te verkopen en kon ter plekke de werking van het water bewijzen door troubadour Fons Wegman te genezen.

Wonderdokter Ko Foto:collectie Fons Wegman, 1975

Kok Karel Uitdragers bakte poffertjes. Cisca Duijm met gitaar en Fons Wegman liepen al zingend en gitaar spelend op de markt rond. De foto’s van deze troubadours zijn te bekijken op http://www.capzles.com/#/dfd574a7-6fd3-4177-afa4-e88bfee09034/

Rita van Sterkenburg

Schilderij van mijn moeder

Wat leuk, zie ik hier zomaar een schilderij van mijn moeder op de pagina staan.

Fons

Fred:
Slechte geluidsinstallatie? Misschien te zacht, dat zou kunnen of rondzingen van microfoons (versterkers stonden helemaal open) o.i.d.
We speelden op onze eigen installatie 100 watt (geheel open) gitaarversterkers en voor de zang was 200 watt voorhanden, wat in principe voor een middelgrote zaal ruim voldoende is, maar een blues rock band heeft voor "the open air" toch wel minstens enkele honderden watt's meer nodig. Helaas het was niet voorhanden en ook niet door de organisatie beschikbaar gesteld. Tegenwoordig staan ze op het Museumplein met b.v. Koninginnedag
enkele duizenden Watts weg te blazen. Ik bedoel maar, 1973, het was de tijd dat mensen eigenlijk nog op handen en voeten liepen.

Hallo Fred,
Dat jullie, zoals jij aangeeft geen gebruik hebben gemaakt van deze installatie kan ik me niet meer herrineren, maar jij zal dit ongetwijfeld beter weten.
Ik zat destijds in de organisatie en wij hadden de geluidsinstallatie laten verzorgen door "Het zomertheater". Deze geluidsinstallatie was niet bepaald best en zorgde voor de nodige frustratie bij ons, omdat hierdoor de optredende artiesten niet goed over de bühne kwamen. In mijn beeld hebben alle optredende artiesten /sprekers gebruik gemaakt van deze slechte geluidsinstallatie. En na bijna 40 jaar staat dat zo in mijn geheugen gegrift dat ik de uitzonderingen hierop kennelijk vergeten ben. Sorry daarvoor.

Fred