Ontmoeting met het verleden

Op deze website van het ‘Geheugen van West’ werd al een paar keer eerder de aandacht gevestigd op de tentoonstelling ‘Amsterdam Nieuw-West ’50-’60 . Wij, drie ex-Geuzenvelders en één ex-Slotermeerder, zijn er dit weekend geweest. Een ontmoeting met het verleden, in meerdere opzichten!

Stadsarchief gemeente Amsterdam

Verrassend
Ook zonder de eigenlijke tentoonstelling werden we al geconfronteerd met namen uit Nieuw-West. Het vroegere hoofdkantoor van de Nederlandse Handel-Maatschappij (later samen met De Twentsche Bank de ABN, dat weer later samen ging met de Amro Bank als ABN-AMRO). Dit imposante gebouw huisvest het Stadsarchief van Amsterdam en wordt thans aangeduid als Gebouw De Bazel. Dat gaf ons al te denken. De Bazel… in Geuzenveld hadden toch het De Bazelhof? Even later wisten we het: De architect van het gebouw aan de Vijzelstraat was Karel Petrus Cornelis de Bazel waarnaar het hofje achter de Aalbersestraat is vernoemd. De volgende verrassing: de beelden aan weerszijden van de oorspronkelijke hoofdingang zijn gemaakt door Joseph Mendes da Costa, inderdaad … van het Mendes da Costahof, net vóór de Aalbersestraat. Maar de verrassingen waren nog niet op. De hoeken van het gebouw worden gesierd door beeldengroepen van … Lambertus Zijl. Iedereen in Geuzenveld kent het naar hem genoemde plein. Alsof het nog niet genoeg was: de glas-in-lood ramen zijn het laatste, niet geheel voltooide ontwerp van Antoon Derkinderen, inderdaad, van de Derkinderenstraat in Overtoomse Veld. Een onverwacht stukje heemkennis over Nieuw-West.

Feest van herinneringen
De grote hal van het gebouw biedt een soort voorspel op de eigenlijke tentoonstelling. Oude en nieuwe plattegronden, maquettes, bijzondere foto’s met als onderwerp ‘Nieuw-West’ zorgden ervoor dat we al aardig in de stemming waren voordat we aan het echte werk toe waren. Maar wat een prachtige foto’s, oude documenten en filmbeelden van particulieren op super-8 en van Polygoon. Overzichtelijk geëxposeerd en voorzien van korte, maar duidelijke informatie. Een feest van herinneringen, ook getuige de enthousiaste reacties van andere bezoekers, zo te horen óók Nieuw-West-ers. Nog klinkt in mijn oren de roep na van een grijzende bezoeker naar zijn vrouw: ‘Kom kijken, dat ben ik!’, wijzend op een foto waarop een jongere in een spijkerjasje te zien was bij jongerencentrum Kwak in Osdorp.

Filmvoorstelling
Na ons bezoek aan de tentoonstelling was er gelegenheid historisch filmmateriaal te bekijken in de Filmzaal in de kelders van het Stadsarchief, waar tot onze verrassing ook documentaires werden getoond over Nieuw-West, de bouw van de IJ-tunnel, en ander Amsterdams Polygoonmateriaal.

Stadsarchief biedt méér
Uiteindelijk hadden we te weinig tijd om alles te zien. Het stadsarchief biedt nog veel meer: monumentale stijlkamers, ondergrondse kluizen met Art Deco plafond- en muurschilderingen. En de Schatkamer van het Stadsarchief, waar in een rijk gedecoreerde ruimte de mooiste en interessantste stukken uit het archief tentoongesteld worden.
De tentoonstelling ‘Amsterdam Nieuw-West ’50-’60’ loopt t/m 8 januari 2012. Toegang € 5,- , kinderen t/m 12 jaar gratis, jongeren tot 18 jaar en andere kortingsgerechtigden € 3,- .

Zondag 18 december om 15.00 uur is er over het onderwerp: Nieuw-West, verhalen uit de buurt- een gratis toegankelijke bijeenkomst met o.a. Henk Spaan (journalist en programmamaker, opgegroeid in Nieuw-West).

Willem Verbruggen