Van Amsterdam-Noord naar West: Osdorp

Osdorp, Oud-West

Bij het doorspitten van alle verhalen, komen er bij mij ook dingen boven. Ik wil in vogelvlucht eens wat dingen/namen/plaatsen neerzetten gewoon voor mijzelf, maar reacties zijn altijd leuk.

Pieter Calandlaan (vlak voor de sloop), hoek Johan Hofmanstraat Deel van een foto van de Beeldbank van het Stadsarchief, 10 januari 2002

November 1975 ik verhuis van de Nigellestraat 53 uit Noord naar de Johan Hofmanstraat 31-1hg in Osdorp. Zomaar komen er namen in mij op van buurkinderen, vriendjes en vriendinnetjes en eerste 'liefdes': Edwin Wildeman, Ronald Wildeman, Robert Eising, Monique en Marcel van den Bovenkamp, Marcel Ignatius, Deborah Michels, Atje en Hannie Kloezen, Manfred Ludenhoff, Dominique Walst, Freek van der Fluit (overleden), Michel en Richard van der Fluit, Jim Maste (zoon van de schoenmaker en nog steeds een goede vriend van me) en Sandra Maste, Monique en Karin Boerhoop, Johan en Paula Buurman. Ronald van der Horst; mijn eerste echte liefde later ook mijn echtgenoot geworden en inmiddels alweer 21 jaar gescheiden. Marieke Koswee, Anita Winter. Perry Leeuwens, Ed Kroeger, Petra van der Graaf(f).

En plekken uit mijn jeugd: Buurthuis Jes, de soos, Jazzballet, kookcursussen. Jongerensoos de Link in de Meervaart. Ban 80, het Osdorperplein. De aanslag door de RAF 1977 in de telefooncel op de hoek van de Domela Nieuwenhuisstraat en de Pieter Calandlaan. De Osdorperbende (OB) en Kinkerbuurtbende (KB), alleen van horen zeggen nooit wat van gemerkt. De koudste winter ooit in 1978 (?) ik zat op de OSG en liep over het water naar school, dat was niets vlugger maar wel leuker dan over de brug. Mijn hartsvriendin Sacha van der Velde. De DA drogist voor de heerlijkste drop, de melkboer onder 'mijn' poortje van de Johan Hofmanstraat, de keurslager met de softijsmachine waar je voor fl. 0,25 een softijsje kon "trekken" uit de muur. De Van Tienhovenschool en de OSG (huidige Caland Lyceum) met de houten noodgebouwen waar je´s winters je jas aan moest houden zo koud was het. Het afscheid van de Van Tienhovenschool, het eindexamen OSG. Mijn verhuizing uit Osdorp omdat ik op mezelf ging wonen in de Orteliusstraat.

Ik woon al sinds 2006 niet meer in Amsterdam maar heb nog wel een tijd mijn tandarts aangehouden. Een van de laatste keren dat ik daar kwam was hij verhuisd naar de Baden Powel weg. Na afloop van mijn behandeling gelopen over de Pieter Callandlaan. Alles was weg, alleen de 'klimboom' op 'mijn' grasveld herinnerde mij nog aan mijn straat. Vreemd genoeg deed het me heel veel pijn die berg van puin te zien waar 'mijn' flat had gestaan. Het voelde als verraad, mijn jeugd lag hier in duizend stukken. Ik ben nog jong (inmiddels 46) maar ik begrijp nu hoe sommige oud-Amsterdammers zich voelen als de buurt waarin ze wonen of woonden wordt gesaneerd, afgebroken en gerenoveerd.

Dit verhaal stuurde zette Monique deze zomer in ons Gastenboek. Omdat niet iedereen het Gastenboek leest en het een compleet verhaal is, plaatsen we het nu met een foto.

Katja

Katja van de drogist

Ha, wat leuk om tegen te komen dit. Ja, Katja van de drogist. Ik zie dat Kitty, mijn tante, al lang geleden hier voorbij kwam ;)

Humphrey herinner ik me ook, die zat (of was het een ander?) als ik het me goed herinner bij mij in de klas. Op de Paulus school. Charlotte, naast dé telefooncel, ook.

De supermarkt, fietsenwinkel en de sigarenboer waar ik snoepjes kocht; per stuk uit te kiezen. De OSG, de soos bij de Meervaart, Jes... het zijn allemaal herinneringen.

En ja, het deed pijn toen ik onze parketvloer in het puin herkende :( ik heb er nog een foto van gemaakt van achter het hek.

Jeroen Tier

Hunphrey..?

Re: Softijsmachine en Humpfrey

Annelies Veelenturf:
Die softijsmachine zorgde er btw voor dat ik ging googlen naar osdorp, softijsmachine, jes, RAF, paulineke kleuterschool enz enz. Ik werd vanmorgen wakker en zag de softijsmachine van de keurslager levensecht voor me. Opeens kwamen er superveel herinneringen boven.
Ik ben verhuisd een week voordat ik 10 jaar werd. Maar eerlijk is eerlijk, ik heb goede herinneringen aan de tijd dat ik in osdorp woonde. Mijn kamer was aan de zijkant van het huis en ik keek min of meer op het pand van de melkboer. Ik kan me de naam Rene Holla herinneren en Katje van de drogist en Charlotte die naast de telefooncel woonde. Ook kan ik me Humphrey herinneren. Kent iemand Humpfrey? Geen idee wat zn achternaam was. Wel weet ik dat ik veel met m speelde in de speeltuin. Wat ik me ook herinner is dat ik "op moest passen" voor kinderlokkers. Want aan de andere kant van de Pieter Calandlaan woonde er een. Ook woonde pommetje horlepiep daar.

Alleen die ijsmachine herinner ik me niet zo. De rest 100%

Ja, er woonde volgens mij een Humphrey in de Ruppertstraat. Ongeveer mijn leeftijd, misschien 1 of 2 jaar ouder. Dus die is nu 57, 58 of 59. Was wat groter dan leeftijdgenootjes, vandaar. Speelde regelmatig bij 'ons' rond het klimrek in de Tempelstraat, fietsrondjes racen rond het elektriciteitshuisje en de bosjes, voetballen, blikkietrap, stoepranden...god ja, stoepranden; was ook zo'n populaire bezigheid zo eens in de zoveel tijd. Net als rolschaatsen...terwijl dat in die tijd kutdingen waren die volgens mij bij iedereen standaard retezwaar aanliepen. Kreeg je wel spieren van dus, godsammelazarus na een uurtje was je he-le-maal kapot. En pijltjes blazen, ook een profi-bezigheid. Geen open raam was veilig!

Rick van der Fluit

Freek van der Fluit

Ja hij was gelieft en berucht in de buurt, absoluut overtrof hij mij en Michel met zijn enorme Charme. De periode die wij op de Johan Hofmanstr woonde is Freek het verkeerde pad opgegaan. Onze ouders hebben in die tijd veel geleden onder zijn onaflatende energie. Hij was werkelijk met geen 10 paarden tegen te houden. Helaas is hij overleden in zijn 23 levensjaar in zijn harnas (jatte autos vanaf zijn 12``), rijdend naar Joegoslavie frontaal op een vrachtwagen. De negatieve dingen zijn bij ons gesleten, in mijn herinneringen leeft hij voort als een gezellige en altijd in voor een dolletje zijnde broer.

Ik kan mij die Ijsmachine ook heel goed herinneren bij Slagerij Vedder, nostalgie zou daar zo weer een ijsje willen draaien. Als ik het mij goed herinner was er een halfgebogen deurtje dat na de produktie van het ijsje zijwaarts schuifend te openen was. En het ijs echt Softijs van volle Melk.

Meer winkels VIVO later huisartsenpraktijk, Sigarenwinkel voor het nodige Snoepgoed, Van Dam Rijwielen, Drankenwinkel Gall&Gall, OsdorpSnack.

Ja sommige namen dagen, maar ik moet zeggen door mijn vele omzwervingen door Nederland (Osdorp, Achterhoek, Limburg, Hoorn, Opmeer, Vitoria Brasil, nu Sauerland Duitsland) zijn mij de meeste ontschoten, Die tijd dat ik daar woonde vertoefde ik veel in Badhoevedorp en op het Leidseplein. Uiteindelijk heb ik er nog 4 jaar samengewoond met mijn eerste vrouw.

En ja bij zoveel afwisseling van steden, zijn er ook een aantal relaties gebroken.
Jammer, nee ik heb er veel van geleerd.
Overigens ga ik Juli`2017 weer terug naar Brasil.

Zal af en toe nog eens de pagina naar voren halen, en zien of er nieuwe reacties zijn.
Groet aan jullie allen, Richard (Rick)

Pieter Caland

SLOOP CALANDBUURT WAS NIET NODIG

De sloop van al die goede flats blijft een schandaal, de wijk is begin jaren 60 neergezet, terwijl veel oudere wijken in de stad vandaag de dag nog netjes worden gerenoveerd. Osdorpers hebben jarenlang gestreden om de boel te laten renoveren, de woningbouw gevraagd achterstallig onderhoud aan te pakken. Telkens als buurtcommissies met een weloverwogen reactie kwamen op de plannen van gemeente en woningbouw, kregen ze te verstaan dat hun reactie achterhaald was, want ze hadden 'zojuist' de plannen omgegooid. Dat spelletje werd meerdere malen gespeeld, buurtcommissies kregen bij herhaling te horen dat hun reactie achterhaald was. Gewoon de bewoners afmatten, dan gaan ze vanzelf weg. Na de sloop heeft de buurt minstens vijf jaar braak gelegen! Gemeente en woningbouw ontdekten dat ze geen geld voor nieuwbouw hadden. Jarenlang hadden we er nog kunnen wonen, over kapitaalvernietiging gesproken.
Maar was er dan geen alternatief voor sloop? Nee, kregen de bewoners te horen. En als jullie nou de gevels vervangen, want de flats zijn piekfijn in orde. Nee, dat is bouwtechnisch niet mogelijk. Toen de bewoners waren weggetreiterd, en de meeste flats gesloopt, bleek opeens dat nieuwe gevels op de oude flats wél tot de mogelijkheden behoorde! De Bart Poesiatstraat is zo gerenoveerd, en oorspronkelijke bewoners konden terugkeren. De Osdorpers zijn schandalig behandeld, belogen, met de rechter bedreigd als ze niet naar een duurdere woning wilden verhuizen. Dus wat voor oproep voor inspraakavonden, buurtenquêtes en wat al niet voor schijndemocratische kletspraat ik ook in de bus krijg, het gaat linea recta bij het oud papier. Osdorpers trappen niet meer in de praatjes van politiek en woningbouwcoöperaties.

kitty petiet

Drop

Ja die lekkere drop kwam van de D.A drogisterij PETIET eerst van mijn ouders en daarna heeft mijn zuster het overgenomen.
Fijne buurt in de tijd dat ik er gewoont heb dat was vanaf mijn elfde tot achtiende daarna verhuiste mijn ouders naar Soest en daar heb ik nog een jaar gewoont en ben met mijn negentiende getrouwd.
Nu woon ik al bijna 40jaar in Spanje en we hebben een zoon van 37 en kleindochter van 3.
Jammer dat de buurt zo verandert is niet leuk om te zien .Wel mijn oude buurtje bij het hoofdorp plein bestaat nog!!!
Groetjes KITTY PETIET

Karin Boerhoop

Re: Re: hoi

Monique:
Karin Boerhoop:Hmm...er is waarschijnlijk dus nog een Karin Boerhoop.Ik ging eens kijken over mezelf op google, toen kwam ik op dit verhaal...In 1975 ben ik zelf nog niet geboren...pas in 1986...Wel grappig om het dan zo te lezen...dus er moet dan nog een Karin Boerhoop zijn die een stuk ouder is.
Hoi
Mijn naam is Monique Boerhoop en de Karin (caroline) Boerhoop waar over geschreven wordt is mijn zus. Maar wat ik leuk vind is dat je Boerhoop heet....... Misschien familie??????

Hoi, misschien verre familie, verder de fam van me pa ken ik allemaal. Zo vaak komt de naam boerhoop niet voor, dus wie weet ;-)

Annelies Veelenturf

Softijsmachine en Humpfrey

Robbie

Hallo

Op facebook is ook een site van buurthuis jes en daar zoeken ze nog mensen die dingen kunnen vertellen over de jes, en misschien heb je nog wat foto's van die tijd.

Groetjes robbie.

monique

Re: Karin Boerhoop

Monique Walter:
Mijn geheugen liet me destijds behoorlijk in de steek de zus van mijn vriendin Monique Boerhoop heet geen Karin maar Caroline. Dus ben je toch uniek ;-)

Hoi monique Ik heeb haar een reactie gestuurd..... Boerhoop...... misschien famiie????

Monique

Re: hoi

Karin Boerhoop:
Hmm...er is waarschijnlijk dus nog een Karin Boerhoop.
Ik ging eens kijken over mezelf op google, toen kwam ik op dit verhaal...

Hoi

Monique Walter

Karin Boerhoop

Peter Groenewoud

Bekende namen

Wat een leuk stukje. Brengt herinneringen terug. Ik ben jouw leeftijd. Ook jouw naam komt mij bekend voor, maar ik kan je niet voor mij halen. Ik woonde schuin tegenover Ronald. Was een vriend, als ik dat zo mag noemen want hij was een paar jaar ouder dan ik. Ik denk nog vaak aan die softijs machine. Die zie je echt nergens meer. Waarom eigenlijk? Freek dood. Sjonge. Ed kroeger trof ik nog in Hoofddorp, het was de buurman van mijn zus. Inmiddels ook niet meer.

H van Dijk

Nostalgie

Ik kende deze buurt goed, want mijn zuster heeft daar gewoond tot het moment dat alles gesloopt werd. Zij was zowat de laatste die vertrok uit de Dr Jan van den Tempelstraat. Toen mijn ouders in 1960 in Osdorp kwamen wonen, hebben mijn zuster en ik letterlijk die buurt zien bouwen. Het geeft toch een heel raar en onbestemd gevoel als je (zo'n 45 jaar later) diezelfde buurt weer afgebroken ziet worden.

Karin Boerhoop

hoi

Hilbert Steensma

Herkenbaar

Hoi Monique,
Ik zocht op 'RAF' en vond jouw vogelvlucht. Erg leuk om vanuit die hoek (Johan Hofman) anekdotes te lezen. Met name het rijtje vrienden en vriendinnen. Eigenlijk ken ik alleen Marieke (en Wim) Koswee. Jouw gevoel is herkenbaar maar Osdorp blijft bestaan in ons hart en soms via de artikelen op geheugen van west.