Bijna 50 jaar later!

Geuzenveld

- Deel 1 - Op het ”Grote Vertel Festival" van het Geheugen van West, gehouden op zondag 29 januari 2012, kwam een reactie van Kees de Vries vanuit New York. Hij noemde mijn naam en had het over de Hervormde School Geuzenveld en ik dacht ; Ik ga in mijn fotoalbums kijken om deze “hit” een plaats te geven. Ik zag Kees uiteindelijk op een klassefoto van klas 5a terug.

Klas 5a - 1963-1964 Foto: collectie Rob van den Broeke

Achterste rij van links naar rechts :
Eddie Boering, Cor Aukus, Ronnie Theunissen, Ponney ter Haar, Meester Sahuleka,
Rob (Bob) van den Broeke, Jaap Visser, Ronald van Essen, Jilles Dissel
Middelste rij staand :
Carla Hoogerheide, Frits Klijn, Ellie van Wensveen, Harry Hayma, Peter Garthof,
Mieke Boom, Kees de Vries, Gerda Borg, Kees Versprillen, Carrie Blijenburgh
Middelste rij zitend :
Margriet de Vroom, Jaap Have, Greetje Hamstra, Ronald Croqué , Jannie Bruinsma,
Gert Middelhoven, Ieneke Lijs, Tonnie Zandbergen, Gerda van Bremen
Voorste rij :
Rob Koops, Ansjelien van Mierop, Sjoerd Kolen, Stienie Wierema, Carla Klundert

Daarna zocht ik verder. Kees de Vries had het over een noodgebouw.
Ik was mijn schoolcarrière begon in die houten noodgebouwen aan de Sam van Houtenstraat. De entree tot het schoolplein was aan de zijde van de dijk en aan de achterzijde was de Albardagracht.
Na de kleuterschool heb ik in de 1e en 2e klas les gehad van “juffrouw” Kesteloo.

Daarna verhuisde de school naar een nieuw gebouw aan het eind van Sam van Houtenstraat tegen de Cort van der Lindenkade aan. Verder naar het westen kon je niet in Geuzenveld.
Dan ging je echt de polder in.
In de 3e en 4e klas kreeg ik les van “juffrouw” Meijer.
In de 5e klas heb ik les gehad van meester Sahuleka. Hij was in mijn herinnering streng en rechtvaardig. Om moeilijke worden te leren werd het volgende gedaan. Elk kind had een schriftje dat op tafel kwam als er een moeilijk woord in de les werd uitgesproken. Vaak kwam dat schriftje op tafel, daar zorgde meester Sahuleka wel voor.
De blaadjes in de schriftjes werden in de lente dubbel gevouwen, links het moeilijke woord recht de uitleg. En één maal in de zoveel tijd een overhoring.

Naar het vervolg van dit verhaal.

Boris

Zeer slechte school

Inderdaad alleen de slimmeriken kregen de aandacht .
Dhr. Sahuleka was een zeer autoritair persoon kwam geloof ik van Ambon wat een nare vent was dit en had ook losse handjes die hij graag gebruikte. En juffrouw Wuitte een vrijgezelle lerares en de Dhr. Nieveld de directeur een lange magere man. Griezels waren deze onderwijzers als zij in deze tijd les hadden gegeven waren ze op staande voet ontslagen en nooit het beroep mogen uitoefenen.

Nee geen goede herinneringen overgehouden aan deze waardeloze school gelukkig bestaat deze school niet meer. Ikzelf ben ook goed terechtgekomen in de maatschappij maar niet door deze school.

rien

Hervomde School Geuzenveld

Deze school is niet zoals jullie denken,

Alleen kinderen die iets beter konden leren kregen alle aandacht, ik weet nog goed dat ik een knal voor mijn hoofd kreeg van mr. Leidsman,ik was iets te speels, hij heeft geluk gehad dat mijn ouders geen actie hebben ondernomen. De school " Hervormde School Geuzenveld " is en was,  een heel slechte School voor heel veel kinderen. Ik ben er nog boos om. Uiteindelijk is alles goed gekomen door in me zelf te geloven.

Ben erg benieuwd of er nog andere leerlingen er last van hebben gehad, ik hoop dat ook deze kinderen goed terecht zijn gekomen.

met vriendelijke groet Rien

Rob van den Broeke

Een bericht vlak voor Kerst.

Hallo René,

Kijk weer eens op Het Geheugen van West en zie bij reacties "Hallo Rob". Een bericht n.a.v. "Bijna 50 jaar later !".

Leuk bericht zo vlak voor Kerst. Wij kunnen zeker een keer afspreken in 2020.

Elke dinsdagmiddag ben ik wel op de Brug in Geuzenveld. Datum en tijd zijn zo af te spreken.

Groet,

Rob van den Broeke

René Robert

Hallo Rob

Leuk je verhaal te lezen. Ook je antwoord op een reactie van mijn zus. Ik zou het leuk vinden om je weer een keer te zien. Ik woon alweer 30 jaar in Geuzenveld, in ons oude buurtje. Ik loop vaak langs de brug en ga er altijd stemmen. Misschien kunnen we een keer in de brug afspreken. Groetjes

René Robert

Michel de Klerkhof 22

r. van den broeke

Herinneringen die elkaar opvolgen

Dag Manon,

Herinneringen die elkaar opvolgen / zo maar wat herinneringen :

Ik kwam zeker bij jullie over de vloer in de Jan Springerhof. Ik meen nr. 21.

Na schooltijd en in de vakanties (niet in de winter) voetballen op het grasveld bij de Cort van der Lindenkade. Je kunt er nu niet meer voetballen want kinderboerderij "De Strohalm" staat er ook al weer jaren.

Het eerste jaar gingen René en ik op de fiets naar de Van der Leeuw Mulo. De volgende jaren waren onze klassenroosters niet op elkaar afgestemd en liep ik vaak naar school. Op deze tocht van en naar school liep ik vaak op met Lex Brouwer en Adri van Poppel.

Op vrijdag was het na schooltijd snacken bij Swaan (frikandel speciaal) en 's middags fietsband(en) plakken. René reed regelmatig een band lek. Met 16 jaar kwam bij René de Puch (de Plof) in z'n leven. Ook deze Puch had veel onderhoud nodig wat werd uitgevoerd bij jullie box. En daarna LP's draaien. Veel LP's !

René en ik begonnen de stad te ontdekken. De Brakke Grond ("7 manieren om een rivier over te steken" en na afloop van de voorstellingen veel flipperen op de flipperkast in het café van de Brakke Grond), de Melkweg (Pearls Before Swine), Concertgebouw (toen ook een pop-tempel) en natuurlijk de Kroeg op de Lijnbaansgracht tot sluitingstijd.

In 1973 had René een Renault 4 gekocht waarmee we in die zomer naar Parijs, Normandië en Les Landes gingen om vervolgens via Fontainebleau weer richting Amsterdam te gaan. Daar zijn wij elkaar uit het oog verloren.

De afgelopen jaren ben ik bijna wekelijks in Geuzenveld bij de Indische middag op de Brug. Kletsen, drinken, snacken, indo-rock voor oude knarren en om +/- 16.00 uur een welverdiende Indische maaltijd.

Zo af en toe slenter ik in aanloop op die middag door de "oude" buurtjes van Geuzenveld. Dan weer hier en dan weer daar en kijken of er wat veranderd is. Er is en wordt veel veranderd maar de herinneringen blijven.

We kunnen na "Bijna 50 jaar later" de draad weer proberen op te pakken en onder het genot van een glas wijn eens bijpraten.

Hartelijke groeten,

Rob van den Broeke

Manon Robert

Herinneringen

Hallo Bobbie,

Ja zo noemde mijn broer René je altijd. Ik kan me nog heel goed herinneren dat je regelmatig bij ons thuis kwam. Jullie waren dikke vrienden.

Jammer dat jullie geen contact meer hebben.

Ik heb alleen het laatste jaar op de Hervormde school Geuzenveld gezeten. Daarna ook naar de Van der Leeuw gegaan om uiteindelijk zelf ook in het onderwijs terecht te komen. Met erg veel plezier overigens.

Hartelijke groeten

Manon Robert

Carel Verschoor

Re: Bijna 50 jaar later

Rein Zijlstra:
Prachtige foto's en verhalen. Ik sta hier dan wel niet op de foto maar ik heb wel de ervaringen. Ook in de 5de meester Sahuleka en in de 6de meester Leidsman.een jaartje eerder of later dan deze klas vermoed ik.
Ik herinner mij nog de verhuizing van de houten school naar dat mooie nieuwe stenen gebouw, we moesten zelf onze stoeltjes meenemen(tenminste volgens mijn herinnering). Ook hebben we tijdens ons school kamp in Nunspeet(Jan Willem Roskamphuis?) ergens in het bos paaltjes gekocht die we vervolgens, elk een, mee moeten sjouwen. Vervolgens in de bus mee naar Amsterdam. Ze waren bedoeld voor het hek om de school. Zal we goedkoop geweest zijn.

Nunspeet, dan kregen wij een night dropping geweldig spannend, het grote feest was als er kwekelingen mee gingen.

R.H.F. Jacobs

De heer

In 1960/61 zat ik bij meester Kapner in de 6 klas en ben daarna na het Christelijk Lyceum West aan de Jan Tooroplaan gegaan. Ik zat met o.a. Jan Brunink, Wim Abbink, , Hans Vastenouw, Froukje Hoeksema en Marcel Elmansdorp in deze klas. Marcel is toen naar Amerika geemigreerd met zijn ouders. O ja ik heb ook nog leuke herinneringen aan een een meisje Ingrid Tibbetsma.
Ik zo graag wat van deze mensen willen horen en foto's uit die tijd zijn ook heel leuk.

Rein Zijlstra

Bijna 50 jaar later

Okko Steensma

Re: Bijna 50 jaar later (2)

Ik zie ook mijn overbuurmeisje Ansjeline Nierop. Zij woonde ook in de Dirk Sonoystraat. Zij staat in de rubriek 'namen uit Geuzenveld' aangeduid als Angeline. Redactie kunt u dit aanpassen?

Bvd

Okko Steensma

re: Bijna 50 jaar later!

Op deze foto duikt Stienie Wierema weer op. In een van de opmerkingen in het GvW gastenboek van enkele jaren terug werd ook al iets over haar gevraagd. Stinie heeft bij mij op de Timotheusschool gezeten in de 4e klas. Wat ik nog over haar weet is dat zij nogal groot en vroegrijp was. Ik ben eens met haar en Peter Boone wezen schaatsen op de Albarda gracht en ze liet zich makkelijk door ons voortduwen en opvangen. Leuke herinneringen van vierde klassers.

Kees de Vries

Leuke reaktie, Rob. Ik had die foto al weer eens eerder gezien en inderdaad herkende de meeste wel. Was wel een paar namen kwijt maar die heb ik nu weer. Zat zelf in de 3e en 4e klas bij juffr. Kesteloo. Dan Sahuleka in de 5e en Leidsman in the 6e. Kreeg wel Frans van Nieveld. Weet nog dat er was "kliekjes" waren van mensen die met elkaar bevriend waren, Sjoerd Kolen/Ronald Croque, Jaap Visser/Gert Middelhoven. Jij geloof ik met Jaap Have, ikzelf met Frits Klein. Van mijn moeder (woont nog steeds in Geuzenveld) hoor ik nog wel eens iets, als ze weer een oude bekende is tegen gelopen. Waar is iedereen, wie doet wat? Ronald Croque is al lang geleden overleden. Rob Koops zat bij de Mareschaussee op Schiphol. Ikzelf zit al sinds 1976 in New York (op long Island). Ineke Leys woont in Canada.

Mischien leest iemand deze stukjes nog en kan wat aanvullingen geven.

Groeten