Bijna 50 jaar later!

Geuzenveld

- Deel 2 - Meester Sahuleka was ook elk voorjaar bezig met het voorbereiden van een groep voor de avondvierdaagse. In mijn herinnering won de Hervormde School Geuzenveld regelmatig de avondvierdaagse-prijs.
Ik heb daar nooit aan mee gedaan, ik vond het toen al niet leuk om in de pas te lopen.

Een leuk toeval was het dat mijn vader als kind op de lagere school in het toenmalige Nederland-Indië ook les had gehad van meester Sahuleka en het werd ook regelmatig in de familie aangehaald dat meester Sahuleka met mijn oma Van den Broeke vele balletje op de tennisbaan in Tjilatjap had geslagen.
Later heeft ook mijn broertje (Martin) bij hem in de klas gezeten.

Hervormde School Geuzenveld aan het eind van de Sam van Houtenstraat - Foto: collectie Rob van den Broeke

In de 6e klas zat ik uiteindelijk in de middelste rij achter in de klas bij meester Nievelt.
Naast René Robert. Met hem ben ik nog vele jaren opgetrokken tot ongeveer 1973. Daarna ben ik hem ook uit het oog verloren.
Net als vele andere kinderen van de Hervormde School Geuzenveld ging ik na de lagere school naar de Van der Leeuw-mulo.
In de jaren die volgden ben ik nog wel Jaap Visser tegen gekomen. Ik zag hem op de HTS-Wiltzanghlaan en deed weg- en waterbouw, ik deed bouwkunde.
In mijn werkzame leven ben ik een paar keer Jaap Have tegen gekomen. Hij werkte toen bij Stadsdeel Oost-Watergraafsmeer.

Nu is er een reactie uit New York en ik denk ; Al deze ”gezichten” op de klassenfoto uit het begin van de jaren zestig van de vorige eeuw, we waren toen kind, waar zijn we gebleven!

Rob van den Broeke,
Halfweg, 29 februari 2012

Naar het eerste deel van dit verhaal.

Rob van den Broeke

In 2015 was het nog verder terug in de tijd

In mijn verhaal "In 2015 terug in de tijd" was ik toch behoorlijk de tijd kwijt. Dat is schrikken !

Tijdens mijn omzwervingen in het oude schoolgebouw aan de Louis Couperusstraat, waar ooit de Van der Leeuw-mulo was gevestigd, was het ruim 45 jaar geleden dat ik daar in de schoolbankjes had gezeten, te weten van 1965 tot en met 1969.

Rob van den Broeke

In 2015 terug in de tijd

In deze tijd van "op de plaats rust" ben ik weer eens gestart met het opschonen van mijn archief. Voor wie zal ik het bewaren ?

In archiefdoos 2015 kwam ik twee kopieën van foto's tegen, welke ik had gevonden in één van de leslokalen van het schoolgebouw waar "vroeger" de Van der Leeuw-mulo was gevestigd. De foto van het schoolplein met op het bordes een leraar en groepjes jongens en meisjes kwam me erg bekend voor. Op de statietrap van de Van der Leeuw-mulo werden de klassenfoto's gemaakt. Leuk voor later.

De foto met de twee schapen op het grasveld was van voor mijn tijd. Jawel !

Ik liep in 2015 daar rond om voor mijn opdrachtgever een B.S.O. te realiseren op de begane grond onder gymzaal, als ook een zgn. gebruiksvergunning aan te vragen. Het schoolgebouw aan de overzijde van het schoolplein zou worden gesloopt en een nieuw schoolgebouw zou daar weer herrijzen. De Noordmansschool bestond nog steeds. De Van der Leeuw-mulo was al jaren geleden ter ziele gegaan.

Het Altra-college was de laatste gebruiker geweest. Nu moest de Noordmansschool hier tijdelijk worden ondergebracht tot dat het nieuwe schoolgebouw gereed was.

Ik liep in de zomer van 2015 door het verlaten centrale trappenhuis, door de verlaten gangen en klaslokalen, de noodtrappenhuizen en de lege gymzaal. Het echode "vroeger, vroeger". Het was ruim 35 jaar geleden dat ik daar had gelopen en in de schoolbankjes had gezeten. Namen van leraren en leraressen schoten door mijn hoofd. Ik wist ook nog wel zo ongeveer in welk lokaal ze les hadden gegeven. mej. Schmidt, (mej. van Alewijk (2x), Dorland, mej. Saathof, mej.

Het schoolplein uit vervlogen tijden

Wat deden die schapen daar ?

Een "Klassenfoto"

Een "Klassenfoto"

Herinneringen worden geüpdatet.

Zuurmond, Geurtsen, Nieveld, Buitenhuis, Stam, Van Veen, Griffioen. Op een namenlijstje, wat ik vond, zag ik dat de leraressen allemaal mejuffrouw waren. Zo was dat in die tijd.

Ook kwamen namen en gezichten van medeleerlingen/klasgenoten in mijn herinnering naar boven. Het was druk in mijn bovenkamer. Ik heb mijn klassenfoto ook maar opgezocht. In 2015 heb ik daar op de statietrap mijn herinneringen geüpdatet.

Annemieke van den Brink

Super school

Ook ik heb op deze school gezeten

Wat een super school was het heb er hele fijne herinneringen van over gehouden.

Helaas geen enkele klassenfoto mee wat ik wel heel jammer vind

Ik heb bij Mildred Reiniers in de klas gezeten, Dennis Lorang en Sonja Hoed

verder kan ik me de namen niet meer herinneren

Meester Sahuleka, Juffrouw Jaarsveld, Meester Nieveld en een super leuke gymleraar waar ik de naam van ben vergeten Maar alle meiden waren helemaal hoteldebotel toen hij kwam , weet iemand zijn naam nog ?

Mildred Reiniers

Mr Sahuleka

Heb in de 5e klas ook les gehad van mr Sahuleka. Hij was fantastisch. Zoveel van hem geleerd en ik vond hem een schat! 6e klas Mr Nieveld. Juffrouw Kesteloo ook in de 3e meen ik. En dan in jaar 1 en 2 juffrouw Nieman die toen ging trouwen en mevrouw Meijer werd. In de 4e klas had ik les van een mevrouw wiens naam ik niet meer weet, maar die was heel streng.

Dit was tussen 1965 en 1971.

Ik vond het een fantastische school en heb er fijne herinneringen aan. Ook ik heb meegedaan aan de avondvierdaagse. Vond het heel leuk!

Ik heb 2 klassenfoto's maar het lukt me maar niet om ze te publiceren hier.

O. van Campen

Reactie

Ik zie inderdaad Stienie Wierema op de foto maar herken haar niet meer. Ik ging meer om met haar jongere zusje Marja of Mieke. Weet dat ze nog een oudere broer hadden Jaap.
Ben zelf geboren in de Sam van Houtenstraat in 1958 woonde inde maisonette woningen boven de winkels op de 2e galerij in het middenstuk. Ben er echt al jaren niet meer geweest, ga dat echt eerdaags is doen.
Wij (mijn ouders, mij broer Paul en zusje Linda) hebben daar tot rond 1967-1968 gewoond en zijn daarna naar Haarlem verhuisd.
Zo jammer dat ik via google niemand meer kan traceren van wie ik de namen nog weet.