Een meisje uit Zuid op de Lourdesschool in Slotermeer

Verteller: Antoinette Kat
Mevrouw Kat (de moeder van Antoinette) staat links Foto: collectie Antoinette Kat

Antoinette woonde in de jaren zestig in Amsterdam Zuid maar zat op de Lourdesschool in Slotermeer. Haar herinneringen aan de Lourdesschool beginnen bij meester Bos, het schoolhoofd dat ook in het verhaal ‘De Lourdesscholen in Slotermeer’ van Tonny Huisman een prominente rol speelt. Antoinette kent meester Bos goed en ook zijn sigaar herinnert ze zich nog altijd. Die zat altijd in zijn mond geklemd.

Antoinette is de jongste van zes kinderen. Tot haar trouwen werkte haar moeder als onderwijzeres. Toen Antoinette vier was werd er op een middag aangebeld, ze weet nog dat het Goede Vrijdag was. Omdat haar moeder buiten de was ophing deed zij de deur open. Op de stoep stond een meneer die naar haar moeder vroeg. Dit was meester Bos, hoofd van de Lourdesschool in Slotermeer. Hij had gevraagd of haar moeder weer les kwam geven. De nood was hoog, er was een groot tekort aan onderwijzers.Antoinette’s moeder besloot het te doen en begon meteen na de paasvakantie. Ze werkte full time. Dat was in de jaren zestig bijzonder en natuurlijk ingrijpend in een gezin met zes kinderen. Haar moeder had niet veel tijd te bedenken hoe ze het met de kinderen moest regelen. Antoinette zat toen op een katholieke meisjesschool in de Banstraat. Het ging goed, haar vader werkte als makelaar aan huis en haar oudere zussen brachten haar naar school en haalden haar op.

Toen ze negen was werd de school in de Banstraat opgeheven omdat er te weinig leerlingen waren. Haar klasgenoten werden verdeeld over andere scholen in Oud-Zuid, maar daar had Antoinette’s moeder blijkbaar weinig vertrouwen in. Er werd besloten dat zij naar de Lourdesschool zou gaan, samen met haar moeder.
Antoinette reisde eerst met haar moeder naar school en later alleen met lijn drie en lijn dertien. Tussen de middag bleef ze als enig kind alleen op school. De andere kinderen woonden vlakbij en gingen naar huis om te eten. De overblijf duurde van twaalf tot twee, een lange tijd. Gelukkig was er een schoolbieb waar ze alle boeken heeft stukgelezen.
Antoinette vond helemaal niet leuk dat ze bij haar moeder op school zat. Ze had altijd zoveel vrijheid gehad en nu kende haar moeder haar hele leven.

In de klas Foto: collectie Antoinette Kat

j.m.reissaus