Lezing geschiedenis van Slotermeer

6 Fans

Maandag 15 oktober 2012 om 20.00 uur - door Erik Swierstra - in de Openbare Bibliotheek Slotermeer in het Tuinstadhuis aan het Plein ’40-’45.

Hanxstedehouwerstraat in Slotermeer Foto: collectie Annette Jansen-Nieuwenhuize

Een lezing met lichtbeelden over de Geschiedenis van Slotermeer

Het verhaal begint bij het ontstaan van het water de Slootermeer in de Middeleeuwen, vervolgens de uit de 17e eeuw daterende Sloterdijkermeerpolder, die op zijn beurt tussen 1948 en 1956 werd vergraven tot Sloterplas.

Volgens de ideeën van Cornelis van Eesteren werd volgens het Algemeen Uitbreidings Plan van 1935 de Tuinstad Slotermeer gebouwd op het uit de Sloterplas afkomstige zand. De bouw startte in 1951, de eerste bewoners kwamen in oktober 1952.

Een overzicht wordt gegeven van enkele kenmerken en onderwerpen in de nu zestig jaar bestaande tuinstad tot aan de actualiteit van deze maand.

Bekijk meer afbeeldingen

Redactie: Okko Steensma schreef terecht: 'Een kleinigheidje. Deze foto is genomen in de Dr H. Colijnstraat, voor de Sionskerk. Dit is dus Geuzenveld en niet Slotermeer.' Er stond: 'Slotermeer, ongeveer 1960' Foto: collectie Annette Jansen-Nieuwenhuize

Ellen Postma

Van Hanxleden Houwertstraat

Ik kan mij niet heel veel herinneren. Wel nog wat buurkinderen. Loesje Mackenbach, Yvonne Mol en broer Chris, Rob Donkers en Boudewijn Vermeulen. Mijn broer Peter ook van 1953 ik ben van 1955. Wij zijn in 1963 verhuist. En wij woonde op nummer 19.

Cor Fisher

In deze straat mijn jeugd doorgebracht vanaf 1953 t/m 1970. Wij woonden op nummer 77 huis.

Is een fijne tijd geweest, wij voetbalden altijd tegen de deuren van de garages.

Ik kan mij nog herinneren dat bij de nieuwbouw eromheen een wacht liep, die wij "soepoog" noemde, omdat hij hangende oogleden had.

Maar bij kattenkwaad heeft hij ons nooit te pakken gekregen.

In 1970 vertrokken uit het ouderlijk huis.