Een ‘virtuele’ wandeling door de Spaarndammerstraat (deel 13)

Auteur: Fons Buis
Spaarndammerbuurt

Fons Buis wandelt opnieuw door de Spaarndammerstraat, maar nu langs de even zijde waaraan hij minder herinneringen heeft.

Spaarndammerstraat 32

Dan kwam ´de poort´ een naargeestige brede donkere gang, die leidde naar wat onduidelijke bedrijfjes. Op de hoek van de poort op nummer 32a zat de lederwarenfabriekje Johan van Veen.

Advertentie

Advertentie

Spaarndammerstraat 34

Nummer 34 heeft nu nog de typische gevel van een winkel, maar wat daar zat kan ik mij niet meer herinneren. Op nummer 46 zat een melkwinkel die in een ander artikel al werd beschreven.

Advertentie

Advertentie

Op nummer 48 was een winkel in religieuze artikelen van de familie van de Broek. Hier konden de parochianen van de Maria Magdalenakerk aan de overzijde hun kerkboeken, rozekranzen, wijwatervaatjes en heilige beelden kopen, Ik kocht daar mijn Catechismus van waaruit het godsdienstonderwijs op de lagere school werd gegeven. Menigeen kan zich nog wel de eerste vraag uit de Catechismus herinneren: `Waartoe zijn wij op aarde?`.

Advertentie

Advertentie

Gepubliceerd: 15 januari 2013

Enige tijd geleden publiceerde ik mijn jeugdherinneringen aan de hand van een ´virtuele´ wandeling door de Spaarndammerstraat aan de oneven zijde. Steeds nam ik mij voor om ook mijn herinneringen aan de even zijde van de Spaarndammerstraat eens op te schrijven. Toen ik echter ging graven in mijn geheugen, bleek dat ik aan die kant van de Spaarndammerstraat toch minder herinneringen te hebben. Toch zal ik proberen u aan de hand mee te nemen langs de verschillende winkels, straten en gebouwen in mijn jeugd zo tussen 1948-1959. De tijd dat ik op de Lagere School zat en later op de MULO.

Voor het schrijven heb ik eerst wat foto´s uit de beeldbank van de Gemeente Amsterdam gehaald. De afgebeelde advertenties vond ik in de Parochiegids, die in de periode 1957-1959 werd uitgegeven door de parochie van de Heilige Maria Magdalena. Fons Buis

Lees hier alle verhalen van Fons Buis.

jan

poort spaarndammerstraat

ja die poort ken ik nog wel ,heb er leuke dingen gedaan ik denk dat er wel meer dit kan herinneren

jan

fons buis

onduidelijke bedrijfjes in de poort.

Beste Hans van Schilt,
De "poort" uit 1975 is geenszins te vergelijken met de "poort" rond de jaren '50. Ik heb geschreven zoals die op ons toen overkwam, kinderen van 7 tot 12 jaar. De poost was de gehele dag onverlicht en ook waren er toen heel weinig dakramen. Het was een heel donker gat. Later is de poort inderdaad opgeknapt en kwamen er wat meer dakvensters zodat het daglicht goed zijn intrede kon doen. De gang rond de 70 jaren is mij ook bekend omdat mij vader toen af en toe werkte bij een daar gevestigde meubelmaker. Toen was de gang inderdaad niet meer obscuur of dubieus. Even ter verduidelijking.

hans van schilt

spaarndammerstraat 32, onduidelijke bedrijfjes in de poort

geachte heer Buis,
ik kom toevallig op deze site . Ik ben geboren in de Indische Buurt, echter heb jaren een specerijenbedrijfje gehad in de , zoals door u omschreven, duistere gang met onduidelijke bedrijfjes.
ik zal een jaar of 30 geweest zijn , rond 1975, toen ik deze activiteit overnam van een al sinds de oorlog bestaand specerijenhandelaar. de gang zelf had wat achterstallig onderhoud echter diverse
bedrijfjes vonden daar toch een bestaan. ik heb er mijn aanzet gegeven tot een meer dan 40 jarige
loopbaan in deze handel . ik had daar een maalderij, verpakkerij en verder ter distributie van