Een ‘virtuele’ wandeling door de Spaarndammerstraat (deel 19)

Auteur: Fons Buis
Spaarndammerbuurt

Fons Buis wandelt opnieuw door de Spaarndammerstraat, maar nu langs de even zijde waaraan hij minder herinneringen heeft.

Komend uit het parochiehuis gaan we rechtsaf en vervolgen onze weg door de Spaarndammerstraat. Naast het parochiehuis was een kale vlakte, aan het zicht ontrokken door een houten schutting. Hierachter lagen metalen pijpen en dergelijke, hoogstwaarschijnlijk van de Suikerfabriek op de van Noortkade.

Naast de schutting stond en groot woonhuis met in de kelder en op de begane grond een winkel in huishoudelijke artikelen en speelgoed

Uit de parochiegids

Uit de parochiegids

Vervolgens kwam het van Noortplein. Hier waren ook wat winkels gevestigd, maar wij vervolgen onze weg over de Spaarndammerstraat. Bij het oversteken van de ene hoek naar de andere hoek, passeren we een driehoekig pleintje waarop prominent een zogenaamde peperbus staat. Voor de peperbus staat een haringkar.
Voor onze weg te vervolgen moet ik bekennen dat ik over het volgend deel Spaarndammerstraat tussen het van Noortplein en de Tasmanstraat maar weinig herinneringen heb. De eerste delen kan ik mij wel goed herinneren, omdat ik daar vanaf mijn 7e jaar regelmatig kwam. Ik zat op de katholieke jongens school in de Westzaanstraat en als lid van de verschillende verengingen kwam ik regelmatig in het Parochiehuis. In het volgende deel van Spaarndammerstraat had ik als kind weinig te zoeken.
Na het oversteken van het van Noortplein kwam je eerst op de hoek langs een café en vervolgens langs twee woonhuizen. Dan stond je voor een groot gebouw (nummers 88-90) en hierbij wordt vermeld dat hier Gerzon Levie Bakkerij-artikelen gevestigd was. Ik herinner mij alleen dat hier later één van de eerste
supermarkten - wel is waar een Cash & Carry - werd geopend

Vervolgens vond ik op nummer 92-94 de Garage Nassauplein. Daarnaast herinner ik mij Wilbrano en een fietsenwinkel. Dan op nummer 100 was het politiebureau gevestigd. Als mensen verwezen naar het politiebureau werd ook dat ook inderdaad ´nummer 100´ genoemd.

Naast het politiebureau zat de slagerij van P. Kools en als ik het mij goed herinner was hier later een van de eerste wasserettes gevestigd.

Na wat woonhuizen zat op de nummers 114-116 garage Spaarndam. In de jaren ’70 tankte ik hier benzine voor mijn Fiat 600 en met tien gulden was de tank bijna vol. Vervolgens was er naar mijn herinnering nog een groenteboer aleer je bij de banketbakkerij van Nagtegaal kwam.

Uit de parochiegids

Uit de parochiegids

Dit was voorlopig het laatste deel. Ik hoop dat u aan deze wandeling wat plezier heeft beleefd, ik ben voorlopig weer uitgewandeld. Fons Buis

Gepubliceerd: 3 april 2013

Enige tijd geleden publiceerde ik mijn jeugdherinneringen aan de hand van een ´virtuele´ wandeling door de Spaarndammerstraat aan de oneven zijde. Steeds nam ik mij voor om ook mijn herinneringen aan de even zijde van de Spaarndammerstraat eens op te schrijven. Toen ik echter ging graven in mijn geheugen, bleek dat ik aan die kant van de Spaarndammerstraat toch minder herinneringen te hebben. Toch zal ik proberen u aan de hand mee te nemen langs de verschillende winkels, straten en gebouwen in mijn jeugd zo tussen 1948-1959. De tijd dat ik op de Lagere School zat en later op de MULO.

Fons Buis

Lees hier alle verhalen van Fons Buis.

Kim

Op zoek naar gegevens garage nr 114-1166

Goedemiddag allen,

Ik kwam op deze site terecht omdat ik opzoek ben naar de familie van mijn vader. Hij was wees en wij kennen verder niemand anders dan mijn vader.

Nu kom ik niet verder dan dat zijn half zus in 1974 is verhuisd naar de spaarndammerstraat 114-116. In het archief kan ik dan alleen vinden dat er een garage gevestigd was.

Wellicht heeft een van jullie een idee/herinneringen?

Mijn dank is groot!

Mvg Kim

J. Nobel

Wilbrano

Even aanvullend op de reactie van Johnny de Wilde. De naam Wilbrano is inderdaad een samenvoeging van achternamen. Namelijk de Wilde, de Braver en Nobel.

Mijn grootvader was Gerrit Nobel

Johnny de wilde

Wilbrano

Beste Fons Buis Op zoek naar Wilbrano kwam ik op jou site De fietsenstalling en bakfiets verhuur was eigendom van mijn ome Arie de wilde broer van mijn vader de naam Wilbrano is ontstaan door de begin letters van de achternamen van mijn oom en zijn vrouw en omdat hij later ook fietsen ging verkopen en zijn zoon in de zaak ging werken mijn vader Jan de wilde heeft in de jaren 50 ook enkele jaren bij hem gewerkt maar is er later uitgestapt ik weet dat de zaak niet aan de kant van het politiepuro lag maar er tegenover op het politieburo heb ik overigens menige strafregel moeten schrijven wegens spijbelen van school

Hans Fröberg

Nummer 100

Op Woensdagmiddag zaten jongens regelmatig op het politiebureau strafregels te schrijven onder toezicht van de brigadier. Had je iets gedaan dan moest je van de agent die middag verschijnen en de meesten kwamen wel want anders ging de agent wel naar je vader en dat betekende dubbele straf.

Henry van Klaveren

Bakkerij Tjomsma

Mijn ouders hadden in de jaren vijftig een broodbakkerij in de Spaarndammerstraat 126. Mijn vader reed de broodwijk in de spaarndammerbuurt en daarbuiten. Leuk al die herinneringen, ik kan er een boek over schrijven.
Ik was toen twaalf jaar en nu 68.
Groeten

Simon Hilbrink

Spaarndammerbuurt (straat)

Hallo Fons Buis,
Na 19 delen met leuke verhalen en foto's en reacties van vele mensen. Heb ik de Staatslieden en Spaarndammerbuurt op dvd staan.
Met vriendelijke groet,
Simon Hilbrink woonde op Spaarndammerstraat 54 tegenover de pastorie.
email simonadam9@gmail.com

Inez Sluis

Sluis slagerijg

Beste Fons,
Toevallig kwam ik op site terecht omdat we het over de slagerijg van mijn Opa en Oma hadden op het werk. Mijn Opa Sluis heeft jaren een slagerij gehad, toen hij overleed heeft de broer van mijn vader Ger Sluis de slagerij overgenomen tot aan zijn pensioen. Hij is 15 jaar geleven overleden.
Mijn vader 96 jaar leefd nog steeds en heeft het vaak over de Spaardammerstraat en Pietje de Gruijter, de winkel naar de slagerij. Piet en mijn vader hebben in de oorlog nog Duitsers die s'nachts in de Gruyter wilde inbreken verjaagd!.Dus erg leuk die verhalen en foto's van de Spaarndammerstraat ik ben er als kind vaak geweest. Mijn Oma is 100 jaar geworden en heeft nog jaren in bejaardenhuis de Bogt gewoond!
groeten, Inez Sluis (kleindochter)

Nelleke

Bedankt.

Zoekend naar een foto van de Wester Suikerfabriek, waar mijn overgrootvader werkte, kwam ik op deze site terecht. Heel leuk om zoveel herinneringen over de Spaarndammerbuurt te lezen. En kennelijk geschreven door familie. Ik ben een kleindochter van uw tante Cor.