Een zomer van vroeger

Bijna ieder jaar was het wel mooi weer

Oud-West, Nunspeet

De zomers van vroeger waren in mijn ogen talrijker wat warmte betreft. Ik herinner mij geen ‘koude zomer’ of ‘geen zomer’. Hier een impressie van één van die mooie zomers.

Op de boot Foto: Jan Wiebenga

Vanuit Oud-West naar de Veluwe
In 1947 bouwde mijn vader een woonhuis voor de eigenaar van het recreatieterrein ‘Polsmaten’, gelegen aan het Veluwemeer (bestaat nog steeds). Het was in de zomer, dus grepen vader en moeder de gelegenheid aan om daar ook op vakantie te gaan. De fietsen gingen mee op de boot die vertrok vanaf (achetr) het Centraal Station en voer naar Harderwijk. Vanaf daar was het niet ver fietsen meer naar ons vakantieverblijf.

Op de schommels bij de boerderij in Nunspeet Foto: Jan Wiebenga

Op de schommels bij de boerderij te Nunspeet
Als vader aan het werk was, vermaakten wij ons op de boerderij van de familie waar we logeerden. We deden boodschappen in Nunspeet of banjerden over het terrein van Polsmaten. Ook de bootjes hadden veel aftrek. Fietstochten waren aan de orde van de dag. Het was bijna altijd mooi weer!

Met de roeiboot op het Veluwemeer Foto: Jan Wiebenga

Met de roeiboot op het Veluwemeer
We speelden veel aan het strandje bij het meer en voeren ook in de bootjes, kano’s en roeiboten. Surfplank of skimboard bestonden nog niet. Laatst zijn we daar nog eens geweest en er is eigenlijk weinig veranderd. Alleen woont iedereen nu in een caravan en niet meer in een kippenhok.

Een oud kippenhok als vakantieverblijf Foto: Jan Wiebenga

Een oud kippenhok was ons verblijf
Ons verblijf was een leegstaand kippenhok. Stro, om op te slapen, werd gratis bijgeleverd. Het mocht natuurlijk allemaal niet te veel kosten. Desondanks hebben we ons daar dat jaar kostelijk vermaakt. Later kampeerden we met tenten op in de buurt liggende campings, zoals Saxenheim en Mosterdveen.

Gepubliceerd op 10 augustus 2013