Mevrouw Epskamp heeft haar thuis gevonden

Verteller: Mevrouw Epskamp
Slotermeer

In 1954 was ze een pionier in de straat, nu is ze de laatst overgebleven oorspronkelijke bewoner op het rijtje.

mevrouw Epskamp In het begin zaten we op de meubels van mijn moeder. Toen onze eigen meubels afgeleverd werden heeft mijn man de meubels op een gehuurde bakfiets teruggebracht.

Ze had erg moeten zoeken naar de woning die ze toegewezen had gekregen in de Bierens de Haanstraat. Een straat waar ze nog nooit van had gehoord. Veel van de woningen in de buurt moesten nog gebouwd worden, de omgeving bestond voornamelijk uit zand. Het was 1954.
Mevrouw Epskamp wilde hier ook eigenlijk niet wonen. 'In het begin vond ik het verschrikkelijk. Mijn collega’s in De Bijenkorf vonden het geweldig dat ik een woning had, maar ik legde zo de sleutel voor hen neer met de mededeling je mag het van me hebben.' Haar man werkte bij Wagon Lits en was daardoor ‘s avonds veel weg. 'Als ik dan terug kwam van mijn werk zat ik hier godsmoederziel alleen. Ik heb hier wat afgesnotterd.'
De familie Epskamp behoorde tot de eerste bewoners van de straat, in het begin waren het echte pioniers. De overkant van de straat bestond nog niet. Wel waren alvast de heipalen de grond in gegaan wat een moeder van een buur deed verzuchten: 'Waarom ben je nou tegenover een kerkhof gaan wonen?'
De huur bedroeg fl. 12,55 per week. Op dinsdag kwam de man van Zomers Buiten de huur ophalen. Vaak waren de bewoners dan toevallig niet thuis. Mevrouw Epskamp en haar man hadden gesnoefd dat de huur wel op te brengen was. 'Maar we hadden geen cent. Niks hadden we! We hadden een grote kamer omdat we niks hadden om erin te zetten.'
Toen bleek dat de bewoners het bedrag dat ze een jaar teveel aan huur hadden betaald aan de deur terugbetaald kregen was iedereen op die dinsdag toevallig wel thuis…...
Het wende in de Bierens de Haan straat en toen mevrouw Epskamp contact kreeg met de buren ontstond er een gevoel van saamhorigheid. 'Je hielp elkaar als dat nodig was.'
Ze wil nu niet meer weg uit de buurt waar ze haar thuis heeft gevonden.

Bekijk meer afbeeldingen

huurcontract FL. 12,55 huur per week inclusief de huur van heetwaterapparatuur, tuinfonds en ruitenfonds. Toch een heel bedrag.

Jeanine Korrelboom

Burgemeester Roellschool

Wat leuk om deze reacties te lezen, ik kom bekende namen tegen.. Kom ook uit Slotermeer, heb met Petra in de klas gezeten. Mijn moeder heeft tot 2002 in Slotermeer gewoond, in het deel dat nu gesloopt is.

Roel den Hartog

Een tijd geleden

Wat leuk dat ik mevrouw Epskamp hier terug vind. Nog geen spat veranderd ondanks dat het al 20 jaar geleden is dat ik U voor het laatst heb gezien. En nog steeds wonende in het huis waar ik regelmatig kwam toen ik verkering had met Uw dochter Monique. Mijn slechtste herinnering aan die woning is de finale van 1974 die ik daar heb mogen zien. Dochter jarig maar alom treurnis.

Carla Honselaar - Hondeman

Familie Hondeman

De familie Florijn woonde op de hoek en daar liggen heel wat rondjes van mij zowel lopend als fietsend want altijd als ik naar school ging bleef ik zwaaien naar mijn moeder. De familie Florijn zal zich dit nog best wel kunnen herinneren.

Fam. Hondeman

Mijn ouders hebben hier gewoond tot 2006. Helaas lieten de omstandigheden het niet meer toe maar met pijn in hun hart zijn ze hier weggegaan. Het liefst hadden ze hier gebleven tot hun dood maar helaas. Mijn jeugdherinneringen liggen hier op het Eckeharthof. Erg leuk zomaar mevrouw Epskamp tegen te komen hier. Ineke is laatst samen met Hannie Schoen even op dit hofje terug geweest, even jeugdherinneringen ophalen.

Fam. Hondeman

Ook mijn ouders zijn in 1954 op het Eckeharthofhof komen wonen. Als klein meisje heb ik hier een geweldige fijne en veilige jeugd gehad. Ik speelde met Joke Odinot, Saskia van Ooijen, kinderen Schoen, jongens Jonker, ter Schure en ook de kinderen Petra en Monique Epskamp. Alles deden we op het hof. 's Winters forten bouwen en elkaar bekogelen met sneeuwballen. Zomers tentjes bouwen en lekker spelen maar.

Astrid Rovekamp=Belt

collega van mij

Hoe is het met mevrouw Wil Epskamp??Zij en ik zijn nog collega's geweest in Beth Shalom.We hebben samen schoongemaakt.Volgens mij zat zij op de 6de etage en ik zat op de 5de.De groetjes maar van mij.

Jan Epskamp

Epskamp.J.H

Leuk om te lezen ik ben ook een Epskamp en ben geboren in de Wolvenstraat A.dam woon nu al 14 jaar in almere,net als die dochter.ik wist wel dat er veel epskampen in Nederland wonen maar niet zo veel 570 dat is heel wat.oke groetjes aan alle Epskampen
Jan Epskamp

epskamp

wat grappig, ik heet ook epskamp.
wist je dat er in heel nederland 570 epskampen bestaan?!

Re: Mevrouw Epskamp heeft haar thuis gevonden

Leuk om te lezen dat er nog iemand woont vanaf het begin.
Ben de oudste zoon van je buren Johnny Beunk.
Kreeg net een Email van Anita vandaar dat ik dit stuk kreeg te lezen.
Kan me ook nog wel herinneren dat we daar kwamen wonen.
Ik ken de dochters nog Petra en Monique en er was volgens mij ook nog een zoon Rimmy maar dat weet ik niet meer zeker.
Echte nostalgie en een mooie tijd.
Mijn ouders leven helaas niet meer want, zeker mijn moeder had dit leuk gevonden.

Ben één van de dochters, woon zelf al jaren in Almere. Ben geboren in de Bierens de Haanstraat. Ik vond het heel leuk om te horen dat dit interview met mijn moeder op de site stond en ook dat de foto van de buurmeisjes van Anita Florijn, ben de kleinste op de foto, een prijs had gewonnen in de verhalen en foto wedstrijd.

(In de rubriek WEDSTRIJD2006 staan de gepubliceerde verhalen bij elkaar.)