Wandeling door Oud Osdorp

Osdorp

Ik neem u mee tijdens een wandeling met mijn vader door oud Osdorp. Het is in de eerste helft van de jaren zeventig. Ik ben een jaar of twaalf, dertien. Bijna wekelijks lopen we gezamenlijk naar dierenspeciaalzaak Bormann. Het aquarium moet immers onderhouden worden? Ik stap de deur uit op het Groenpad. Een flat van 4 hoog. Tegenover mij staat de negen verdiepingen tellende flat Remijden. Eén van de 5 flats op rij.

De flat is mij vertrouwd doch belemmert mij het uitzicht op 'de dijk'. Het dijklichaam waarop eens een snelweg zal komen te liggen. Een waar speelparadijs voor kinderen van mijn leeftijd. Tevens vormt deze flat een blokkade om zicht te hebben op de Sloterplas. Rechts van mij ligt het witte bruggetje. De verbinding van mijn straat met het Osdorpplein. Hier vandaan zie ik de sportzaak van Switser. Precies op het hoekje. Met luid getoeter komt de zuivelwagen de straat inrijden. De SRV-man. Ik sla direct linksaf, De Notweg op. Aan het einde hiervan loop ik langs jongeren centrum KWAK. Ik snuif even diep. De lucht van verschraalt bier en stuff. Ik steek de Osdorperban over en passeer diverse winkels. Op de hoek een Coiffeur. De naam kan ik niet zo goed lezen. Dan achtereenvolgens: de Spar, Parfumerie Groot met daaronder Speelgoed Otten, de CO-OP(eratie), kolenhandel van Vliet en dan zo'n beetje de sigarenwinkel. Net voor het poortje naar de Malle weg. Achter deze weg staat mijn school. Het volgende deel zitten o.a. Bakkerij Imming, Fietsenwinkel Veba, de Houtban, Stamcafé Ban80, de slagerij de Boer en kaas/notenbar Mul. Aan het einde steek ik over en loop ik tegen de Gruyter aan. Op dit deel van de Osdorperban ken ik slechts Jamin, Bakkerij Carels, de apotheek, haardenwinkel Herdes en banketbakkerij van Elst.
"Ik loop vandaag niet mee naar Bormann hoor!"; hoor ik mijzelf zeggen tegen mijn vader. "Ik ga hier linksaf Hoekenes op!" Ik slenter door, steek de Osdorperban ten tweede male over en zie Elvy de elektronicawinkel op de hoek. Overal staan reeds ijzeren hekken klaar. Morgen is het zondag. Dan vindt er weer de traditionele, jaarlijkse 'ronde van Osdorp' plaats. Ik ben benieuwd of onder luid applaus die ene, wat oudere, (hoofd)agent weer langs komt rijden op zijn dienstfiets. Dat is immers een traditie op zich. Kapper de Vos, Piet Vrees automaterialen (en Vuurwerk!), Babyhuis Yvonne en de Rutgerstichting net op de hoek van Hoekenes met het Blomwijckerpad. Ik loop door richting brug. Rechts van mij zie ik aan de overzijde van Hoekenes de woning van huisarts Tjerkstra. Een stukje verder in dat hofje is de omgebouwde garage. Elke vrijdagavond ga ik hier met mijn moeder boeken lenen voor een duppie per boek in de Christelijke bibliotheek. Ik steek de brug over en loop door naar Tussenmeer. Links van mij staat het postkantoor. Ik besluit echter rechtsaf de Hoekenesbrug over te steken doch ik haal eerst een patatje bij ome Arie. Even later kom ik langs de kerk "de Opgang". Koster Versteeg zwaait hier de scepter.
Ik wandel door over Tussenmeer richting eindpunt lijn 1. Bij de apotheek op de hoek stop ik even. Ik twijfel. Zal ik doorlopen naar de Aker? Baden Powelweg oversteken? Nee, ik steek Tussenmeer over bij de halte van lijn 1. Als ik nu doorloop zou ik zo de kerk "de Uitweg" in lopen. Ik doe dat echter niet en begin de lange weg terug naar het Osdorpplein. Ik hoor als het ware de muziek uit de dansschool van Ben & Gré de Wit, gehuisvest in één van de zalen van "de Uitweg", komen. Ik haal even een ijsje bij Terbeek en loop gedachteloos door. Ik had eigenlijk even naar Televersum in de Simonskerkestraat gewild. Het ligt echter niet op mijn route dus slenter ik door. De openbare leesbibliotheek is op dit tijdstip gesloten. Inmiddels de brug weer overgestoken. Aan de overzijde van Tussenmeer zie ik Gebr. Winter, IJzerhandel Rijnierse. Aan de zijde waar ik loop ruik ik de snoeplucht van Jamin. Een stuk verderop, voorbij de plek waar momenteel een gebouw wordt neergezet voor Dirk van den Broek mét een Dircks-restaurant, sla ik rechtsaf. Naar Disco Alberti. Aan de overzijde zit kapper Don Pino. Even verder zit de Fly-inn bar, Schoenenzaak Hogenbosch en Meijes & Höweler. In de Hema duik ik de wip-in even in voor een bak koffie. Eigenlijk zouden ze hier ooit nog eens een roltrap moeten maken... Bij de schaapjes rond de fontein is de ingang van Albert Heijn. Daarnaast is een doorloop naar de grote parkeerplaats naar Meer en Vaart. In dit stuk zitten diverse winkeltjes: Peek & Cloppenburg, de Koffiecorner, een breiwinkel en precies onder het poortje de bloemenstal én de visstal. Ik doe vandaag geen boodschappen en besluit naar huis terug te lopen. Langs Duyvene & Remmers, Speelgoed Boon rechtsaf onder de flat door van het ATZ. Brrr! Ik passeer als laatste de ABN-bank en platenwinkel T-Vilters. Ik zwaai even naar Bob Switser en steek het bruggetje over. Met volle snelheid passeert mij een jongen op een Zundapp. Waarschijnlijk wat op zijn kerfstok. Steeds vaker gebruikten de jongeren dit bruggetje om de politie van zich af te slaan. Menigmaal moest de politie constateren dat de wielkassen van de kever net iets te breed waren om langs de twee lantaarnpalen op de brug te kunnen. Ze zouden hier eens van die hekken moeten plaatsen zodat de (brom)fietsers af moeten stappen alvorens de brug te betreden. Ik zal dit idee eens doorgeven aan 5x8! Hè, hè, weer thuis.

Het was mij de wandeling wel.

Re: Wandeling door Oud Osdorp

Saskia vV. Helemaal gelijk! Ach, het is we leuk vermeldenswaardig toch? Veel herinneringen lopen door elkaar...

Beste Hilbert,
In de jaren 70 bestond kolenhandel van Vliet niet meer. De kolen zijn toen vervangen door friet en hamburgers, en de stookolie door mayonesse.

He Frans! Ja jongen... Dat kwam later... De EDAH kwam, geloof ik, in het pand van de CO-OP!

leuk verhaal zie er zelf ook een hoop in terug,maar je bent wel de EDAH vergeten en dat was tug echt een buurtsuper haha,,ga zo door,en oja echt wel ff lekker biertje drinken bij de ban80
groet frans een oude Osdorper