Column: Wie is het Geheugen van West?

6 Fans

In mijn columns nam ik het eerder op voor de terugkeer en het behoud van Juriaan Otto, webmaster en ‘vader van het Geheugen van West’. Juriaan heeft inmiddels een andere functie, is nog altijd betrokken bij de website, maar heeft een waardig opvolger: Jan van Zijp. Hij wil liever niet op de voorgrond treden. Toch wist ik hem — voor de Westerpost — te strikken voor een interview. U leest het hier.

Sloterpolder De heer Haring als jongentje van 12 jaar met Piet Sickman, een tuinder uit de Sloterpolder, waar nu het Rembrandtpark ligt.<br />Foto: 1946 Het contrast: Vroeger (1946) de polder, natuur, rust, vriendschap. <br />Een foto uit het archief van Het Geheugen van West.<br />De heer Haring als jongetje van 12 jaar met Piet Sickman, een tuinder uit de Sloterpolder, waar nu het Rembrandtpark ligt.<br />Foto: 1946

Een foto uit het archief van Het Geheugen van West.

Het was even spannend. De subsidie die nodig was om de website Geheugen van West voort te zetten leek in eerste instantie niet te komen. Eind juli kwam het verlossende antwoord: er kwam toch geld. Vrijwilliger Jan van Zijp kan zijn werk voor de site voortzetten. Een kennismaking met de coördinerende webmaster en — voor wie het nog niet kende - de website.

Mysterieus
In de jaren zestig zwierf hij rond in de nog jonge Westelijke Tuinsteden. Hij zag er de kassen, hij zag er de Lelylaan in aanbouw. Geuzenveld was het randje van de groeiende stad. Jan van Zijp had er een neefje wonen. Zodoende kwam hij wel eens in de Aalbersestraat, waar een mysterieus gebouw — een klooster — stond. Het gebouw sprak tot de verbeelding. Bijna vijf decennia later werkt Van Zijp in dat zelfde gebouw achter de computer. Hij doet pr-activiteiten voor Stichting De Brug, die er nu onderdak heeft, onderhoudt de website van de stichting en kwam er vorig jaar de website Het Geheugen van West, die sinds het vertrek van stadsdeelmedewerker Juriaan Otto door Brug-voorzitter Cor van Drongelen werd onderhouden, tegen. “Dit is leuk!" dacht Van Zijp, die Nieuw West, beter gezegd ‘West’ als zijn stadsdeel beschouwt. Na enkele uitstapjes naar andere stadsdelen en zelfs daarbuiten, woont hij nu weer in een van de tuinsteden.

Verhalenverzamelaars
“Dit cultureel kapitaal mag niet verloren gaan," vond Van Zijp en nam de webmaster-taak op zich. Sindsdien fleurt de site, eerder door Van Drongelen met liefde maar met moeite wegens andere werkzaamheden onderhouden, weer op. Vrijwel dagelijks wordt de website aangevuld met verhalen over West en dagelijks door ruim tweehonderdvijftig mensen bezocht. Verhalen van lang geleden — met ook foto’s uit vroeger jaren — en ook verhalen van minder lang geleden. Immers: “Alles is geschiedenis." Het Geheugen van West kent ook een gastenboek waar oud-klasgenoten en oud-buren elkaar zoeken en vinden, een vaste column op elke eerste dag van de maand en rubrieken als Buurten (nieuw!), Reünies en Ruud’s rondje. In de planning staan de rubrieken De Stoel (in het bejaardentehuis worden een stoel en schemerlamp neergezet; bewoners mogen er hun verhaal komen doen) en De Wandeling waarbij verhalen worden verzameld tijdens wandelingen door de buurt. En dat levert weer veel leuke verhalen voor de website op. Sommige (oud)bewoners leveren zelf hun verhaal en foto’s in. Er zijn ook een paar vaste schrijvers die de verhalen van bewoners noteren, maar meer vrijwilligers zijn altijd welkom. Begeleiding, een cursus en apparatuur staan klaar. Als ook een altijd bemoedigend woord van de webmaster. Van Zijp: “Professioneel schrijver hoef je niet te zijn. Nee, wij zoeken verhalenverzamelaars. Mensen die kunnen luisteren en die uiteraard affiniteit met Amsterdam West hebben."

Koffertje
Het is de doelstelling van Het Geheugen van West: verhalen over West verzamelen, de geschiedenis van het gebied, van de wijken vastleggen en vooral ook luisteren naar de (oud)bewoners. Van Zijp: “Mensen leven op als ze zich dingen herinneren. Komen uit hun isolement zodra ze met zoiets als Het Geheugen mee doen." Neem de 86-jarige dame die aan hem vroeg of ze ook met zo’n koffertje als haar buurvrouw kon werken. Ze bedoelde een laptop. Van Zijp moedigde haar aan en sindsdien surft ze in haar koffertje de hele wereld over.

“Het is heerlijk om iets voor anderen te doen," legt Van Zijp zijn vrijwilligerswerk uit. Direct na zijn vervroegd pensioen — Van Zijp werkte bij Rijkswaterstaat en stond aan de wieg van onder andere de rateltikker voor visueel gehandicapten op verkeerslichten en de bouw van verkeerscentrale De Wijde Blik — meldde hij zich aan bij de vrijwilligerscentrale. Hij las voor op basisscholen en zet zich thans niet alleen in voor Stichting De Brug en Het Geheugen van West, maar is ook werkzaam in de ledenraad van Het Oosten en bij De Zonnebloem. De voldoening die hij bij al deze activiteiten ervaart is groot. “De grootste beloning is als je ziet dat iemand opleeft, omdat ik luister."

(In de rubriek COLUMNS staan de columns van Shirley Brandeis allemaal bij elkaar.)

Bekijk meer afbeeldingen

Theo Theo de Buurtverzorger samen met de elfjarige Ahmed Tas in Buurt 2, Slotermeer.<br />Foto: 2 juni 2004 Het contrast: Nu (2004) de volle stad, auto's, stickers, vriendschap.<br />Een foto uit het archief van Het Geheugen van West.<br />Theo de Buurtverzorger samen met de elfjarige Ahmed Tas in Buurt 2, Slotermeer.<br />Foto: 2 juni 2004

Theo Theo de Buurtverzorger samen met de elfjarige Ahmed Tas in Buurt 2, Slotermeer.
Theo de Buurtverzorger samen met de elfjarige Ahmed Tas in Buurt 2, Slotermeer.