Straat

Een herinnering aan de Generaal Vetterstraat

Hoofddorppleinbuurt

Vaak is het zo dat straten genoemd worden naar bekende mensen – in Amsterdam gebeurt dat alleen als ze overleden zijn. Na een tijdje is die beroemdheid vaak wel over en dan zijn ze bekend door de straat waarnaar ze heten. Generaal Vetter is een bekende man. Voor wie de straat kent.

Generaal Vetterstraat, omstreeks 1934 Bron: beelbank Stadsarchief Amsterdam

Ik kijk z’n naam eens na. Hij was eind 19e eeuw generaal in Nederlands Oost-Indië en gaf leiding aan de Lombok-expeditie, waarbij aan de zijde van de Lombokkers zowel als aan de zijde van de Nederlanders nogal wat mensen zijn gesneuveld. Generaal Vetter werd na z’n pensionering voorzitter van een humanitaire vereniging (voelde hij dat hij iets goed had te maken?).

Jacobus Augustinus Vetter (1837 - 1907) Bron: Wikipedia

Ik heb heel vroeger de straat gekend. De eerste keer dat ik van het bestaan hoorde, was rond de Bevrijding van mei ’45. Bij de voedseldroppings op Schiphol door de geallieerden. NEE, NEE, dat ging NIET om Zweeds wittebrood dat aan parachuutjes naar onze landouwen zou hebben gezweefd. Het Zweeds wittebrood heeft helemaal niet gezweefd. Het kwam in de eerste maanden van ’45 in de vorm van graan (begeleid door peulvrucnt en margarine) naar Delfzijl. De eerste keer was het van het Zweedse Rode Kruis, de tweede keer van het Portugese Rode Kruis en het werd door voornamelijk Randstedelijke bakkers gekneed en gebakken en vervolgens gedistribueerd onder de bevolking. Een derde zending was een mislukking. Er was hier geen elektriciteit meer om het graan te malen.

De voedseldroppings rond 5 mei ´45 bestonden uit enorme blikken (waarvan je een vlot kon bouwen) met allerlei soorten voeding. Ik herinner me nog de scheepsbeschuit die zo keihard was dat je er alleen met je tanden wat vanaf kon schrapen. Men adviseerde de beschuit te weken, maar dan kreeg je slappe pap. En er waren onder andere ook 'instant soup', 'instant cacao' en we wisten toen nog niet wat 'instant' betekende. Natuurlijk kwamen er wat blikken verkeerd terecht. Zelfs helemaal in de Generaal Vetterstraat.

Korte tijd daarna kwam ik zelf een aantal keren in de betreffende straat: bij een ex-klasgenoot. Een keer zag ik op de stenen van de straat wat nogal verse bloeddruppels liggen. Maar die zullen van een geslacht konijn of zo zijn geweest.

Karel N.L. Grazell
Amsterdams Stadsdeeldichter Zuideramstel

Alle verhalen van Karel N.L. Grazell

Piet Veenboer

STRAAT

Het enige, wat ik mij kan herinneren van genoemde straat, is dat deze straat de nieuwe werkplek van mijn vader werd. Mijn vader was bedrijfsleider van Drukkerij Sigfried op de O.Z.Voorburgwal 18-20. Hij heeft daar voor en na de 2e wereldoorlog gewerkt met alle ups en downs. De gebouwen aan deze Voorburgwal waren niet al te nieuw, dus in de jaren 60 werd gezocht naar werkruimte, waar deze drukkerij kon worden gevestigd en dat is dus gevonden in de Generaal Vetterstraat. Het huisnummer heb ik nooit geweten, want ik was niet werkzaam in de grafische wereld. Wat ik nog wel weet, dat zij werkten voor Fokker, de KRO en uitgeverij Diligentia. Zelf ben ik er maar 1 maal geweest, want ik wilde wel eens weten, hoe het er daar uit zag. Ongetwijfeld zullen de toenmalige bewoners van deze straat zich de drukkerij nog wel herinneren.