De Crijnssenstraat

Diny Voogd vertelt over haar jeugd in Oud-West

De Baarsjes, Oud-West

Diny Voogd woonde van 1949 tot 1972 in de Crijnssenstraat. Ze is daar geboren op nummer 66-2 hg.

In m'n verstopplekje van toen Bron: Kees Bijleveld

“De straat was voor mij echt mijn gebied, daar was ik na school altijd te vinden. Daar had ik mijn verstopplekjes en kon ik op de brede stoepen spelen. Later, toen de straat geasfalteerd werd (wat nu weer ongedaan gemaakt is), hebben we ook eindeloos gerolschaatst. Auto’s waren er nog nauwelijks.

Bijna beneden ons huis had je ‘Jantje van Alles’, van tante Annie en Chris, een winkel van sinkel die ook een soort ontmoetingspunt was voor de buurt en ook voor mijn moeder. Aan de ene kant wilde ze er niet komen want er werd stevig geroddeld en daar hield ze niet van, aan de andere kant wilde ze daar toch de laatste nieuwtjes uit de buurt horen.

En verder was heel dichtbij de Postjeskade. Zo dichtbij dat mijn vader me op tweehoog m’n schaatsen onderbond als er ijs was. Doorlopers natuurlijk met bandjes. Dat vastbinden moest zorgvuldig gebeuren want anders stond ik binnen drie minuten weer naast m’n schaatsen. Ik ging op de rug van m’n vader over de trap naar beneden, nog steeds op z’n rug over straat, en dan werd ik op het ijs afgezet. M’n moeder kwam er met een stoel achteraan en daar ging ik. De melkboer aan de overkant opende meteen een “koek en zopie” vanuit twee raampjes als er ijs lag.

De twee raampjes van de koek en zopie aan de Postjeskade Bron: Kees Bijleveld

De straat was niet alleen speelplaats voor de kinderen maar met Bevrijdingsdag werd er ook gedanst door de volwassenen. Tegenover ons woonde Hans Wens, een jongen van een jaar of 19 toen, die elk jaar van alles organiseerde op 5 mei. Er was muziek en overdag waren er wedstrijden en spelletjes. Ik deed mee met hardlopen, zaklopen, koekhappen. Het was hartstikke gezellig en als kinderen keken we er naar uit. ’s Avonds was er dansen op straat. Mijn zuster die ouder was dan ik, deed volop mee.”

Dit verhaal is opgetekend door Kees Bijleveld, vrijwilliger bij het Geheugen van West.

Hans

Crijnssenstraat 1968-1981

Van 1968 tot 1981 daar gewoond met de familie op nummer 1-3 hoog . Buurtjes nr 3-3 hoog met Frieda en Job. Overkant de garage Borgman en de kolenboer waar ik als kleine jongen een zakje kolen moest halen. Winkeltjes in mijn herinneringen Slager om de hoek Paramariboplein en ook een kruidenier, Bakker hoek Postjeskade Snackbar op de hoek bij de school en daar tegenover ook een kruidenier. Nog een bakker op de hoek van de Stuyvesantstraat waar ik lege snoeppotten haalde voor de knikkers. Fred Marcel en zijn tweelingzus Lidia Rob Bruno Louis Job Frieda kan ik mij nog goed herinneren net zoals het Jan van Galenbad in de zomer. Heb een foto met volgens mij Rob Louis en Job op de A10 op autoloze zondag 1973 genomen door Rob Mieremet. Hier liep ik pas een paar jaar geleden toevallig in een advertentie tegenaan. Op de kleuterschool juf van Beveren en in de derde klas van school gegaan naar de St. Augustinusschool. Kinkerstraat met vriendjes onveilig maken met stinkbommetjes en rot fruit van de Ten Katenmarkt. Al om al mooie tijd met leuke herinneringen en samen met mijn ouders en drie zusters in 1981 verhuist naar Lelystad.

roel jonker

Re: Re: crijnssenstraat

roel jonker:
roel jonker:vraag is bij jullie bekend fred en marga spiering,zij woonde niet ver van de postjes kade.nieuwsgierig of iemand iets van beide weet.
van fred weet ik inmiddels wat,maar MARGA SPIERING help eens.

ik praat over de jaren 50, zij zat op de hoofdwegschool

Paula Benjamins-Terpstra

Familie Smit ( Meindert & Alijda Smit-Koster)

Hallo,

Ik ben op zoek naar familie van mijn Oma Terpstra - Smit, dochter van Meindert Johannes Smit en Alijda Geertruida Margaretha Koster. Dit was een samengesteld gezin en ze hebben in ieder geval op Crijnssenstraat 66-1 gewoond en volgens mij samen op 66-3. Ze had 2 oudere halfbroers en een zus van de eerste vrouw van Meindert Smit en Alijda Koster had ook al 2 kinderen, Gerard Marinus en Martha Wilhemina Koster. Samen kregen Meindert en Alijda nog 3 kinderen, 2 dochters en een zoon. Anna Maria, Alijda Geertruida Margaretha (mijn Oma) en Johannes Meinders. Mijn Oma is getrouwd in 1936 met J.P. Terpstra en kregen samen 1 zoon mijn vader Paul Terpstra 14-5-1940. Mijn Oma en mijn vader zijn jong overleden en mijn vader was enigst kind. Zou daarom heel bijzonder vinden om meer te weten te komen over zijn Opa & Oma Smit-Koster.

Henk de Jager

Re: Re: Re: CRIJNSSENSTRAAT

Chris Heil:
Chris Heil:Henk de Jager:Ook ik ben opgegroeid in de Crijnssenstraat, nummer 5. Ook ik herinner mij de "Jantje van alles", grappig genoeg was er op de hoek van de Nepveustraat en het Bonaireplein ook zo'n winkeltje die wij juist weer "Jantje van alles" noemden, het soortgelijke winkeltje in de Crijnssenstraat noemden wij "Oude Jantje". In mijn herinnering was het geen echte winkel, maar meer een soort loods zonder ramen. Kruidenier Bijderwieden kan ik mij nog goed herinneren, het was trouwens een winkelrijke buurt. Ik herinner mij ruim 30 (!) winkeltjes in de buurt (omgrenst door Postjeskade, Baarsjesweg, Paramariboplein en de Hoofdweg. Op school gingi natuurlijk op de Crijnssenschool aan de van Rensselaerstraat. Eerst bij juffrouw Evers, later korte tijd bij juffrouw Bles, die al snel werd opgevolgd door meester Thio, toentertijd een nog heel jonge onderwijzer. Ik zou wel willen weten hoe het hem verder is vergaan, maar kan -ook op internet- nergens iets vinden over K.L. Thio. Wie kan mij meer vertellen over hem?Hallo HenkIk en dan bedoel ik Chris Heil heb ook op de Crijnssenschool gezeten en wel bij jou in de klas.Je broer moet Rini de jager zijn.Samen met:Rob van Poppel .Freek de Geus,Marja Rietveld,Betty Wildschut,Peter de Kroon,Ria Weber,Magda Rentink,Gerda Groen,Odette Burggraaf,Johan Ouwel,Bea,Rob Vos ,Coen,Erik wiegman,Alma, wij zaten bij meester Thio.Wij woonden aan de Postjeskade.Mijn twee zussen zaten daar ook op school Lies en Mieke.Ik ben nog af en toe in de buurt daar maar er verandert veel .Thans woon ik in Schoorl sinds 1980.Ik heb bij Juf Evers ,meester Luif ,van Dijk en Thio in de klas gezeten
Hallo Henk ikheb informatie over meester K.L.Thio geboren 16-09-1910 en is overleden op 29-12-1994 hij ligt begraven in Haarlem begraafplaats Akerdam.

Hallo Chris,
K.L. Thio geboren in 1910? Dat kan niet de juiste zijn: toen Thio onze onderwijzer werd was het circa 1965. Deze Thio was dan al 55 jaar. "Onze" Thio was een jonge vent, pas van de "kweekschool" (nu "Pabo") af. Wellicht is de Thio van 1910 zijn vader?

Chris Heil

Re: Re: CRIJNSSENSTRAAT

Chris Heil:
Hallo Henk

Irene van Warmerdam dekker.

Crijnsenshool

ik Irene dekker heb ook op balletles gezeten bij mev.brouwenstein en in de speeltuin gespeeld ik woonde op de hoofdweg174 tussen kerno en de drogist en ik heb op de crijnsenschool gezeten bij mij meneer van dijk en mevr.lamberts tot 1960 leuke tijd en bij jantje van alles en ik leerde schaatsen bij het rattepaleis zijn er nog mensen die mij nog kennen dat zou ik leuk vinden.

Chris Heil

Re: CRIJNSSENSTRAAT

Henk de Jager:

Hallo Henk

roel jonker

Re: crijnssenstraat

roel jonker:
vraag is bij jullie bekend fred en marga spiering,
zij woonde niet ver van de postjes kade.
nieuwsgierig of iemand iets van beide weet.

Henk de Jager

CRIJNSSENSTRAAT

roel jonker

jantje van alles

kan me in de crijnssenstraat nog een winkel herinneren ,toen het pontje (overhaal) er nog
was,dat was een snoepwinkel met zo'n steile vloer met allemmal snoeppotten.
ik praat nu over de jaren 50 ,ongeveer.
zijn er nog meer die zich dat kunnen herinneren ?j

Robbie

Ford garage

Ik woonde zelf op de postjeskade 23 1 hoog boven de ford garage.Hebben toen we er kwamen wonen de winkels aan de overkant, o.a nu Albert Heijn zien bouwen.Maar niet meegemaakt dat je op de gracht kon schaatsen, dat was voor onze tijd daar, de buren die boven op 3 hoog woonden de Familie Tijman hadden dat wel eens verteld aan ons dat je op de postjeswetering,zoals zij dat noemden geschaatst kon worden.Ik zat op de Crijnssenschool en jantje van alles ben ik ook vaak geweest kon je lekkere snoepjes en trekdrop kopen.Er zijn nog veel meer herinneringen aan de buurt die ik weet, maar voor mij is het het leukst als ik een paar foto's kan krijgen van de ford garage in oude stijl.Hebben er jaren boven gewoond en nooit 1 x aan gedacht om een foto te maken, en er is niks op internet terug te vinden van deze garage.Wij woonden daar van 1969 tot 1980/81.

roel jonker

crijnssenstraat