'de Knop' (1)

1 Fan

Vaag staat me bij dat we De Knop zelf aan onze ouders moesten geven en dat het altijd een hele verantwoordelijkheid was om het blad onderweg niet kwijt te raken.

De Knop De schakel tussen kleuterschool en thuis
(foto: Frits Beutick)

De Knop vormde een belangrijke schakel tussen kleuterschool ’t Waterhoentje en thuis. Nog steeds bezit ik nummers van De Knop waaruit dat blijkt. Na bijna 50 jaar brengt de inhoud soms een glimlach naar boven.

’t Waterhoentje was typisch een school die meegroeide met de babyboom generatie. Naast het hoofdgebouw aan de Harry Koningsbergerstraat had je zogeheten ‘buitenklassen’ in de Burgemeester Eliasstraat, de A.M. de Jongstraat en de Van Gilsstraat. Veel artikelen in De Knop kwamen van de hand van juffrouw De Bruin, die de school streng doch gedreven en met tomeloze energie bestuurde.

Het oudste nummer van De Knop dat in mijn bezit is, dateert van september 1960. Gestencilde pagina’s: onregelmatig schrijfmachineschrift met hier en daar een kindertekening. In het verslag van de oudercommissie staat dat in het voorbije schooljaar 480 kleuters de school bezochten en dat daarvoor 12 leidsters beschikbaar waren; dat brengt het gemiddelde op 40 kinderen per klas. Kinderen zomaar thuishouden mocht niet. Verzuim in het kleuteronderwijs was al in 1956 wettelijke geregeld, zo waarschuwde juffrouw De Bruin. Een briefje dat het kind ziek was moest aan de leidster worden gegeven, maar meegeven met een buurkind dat toevallig dezelde kant uit moest mocht ook.

Een moeder, mevrouw D.C. Nije-Hilhorst, bedacht de naam van het blad en maakte de tekening voor het omslag. Aan het begin van ieder schooljaar - en dus van iedere jaargang - werd haar motivatie gepubliceerd: "Kleuters zijn eigenlijk mensen in de knop en de kleuterschool is een school in de knop. De knop houdt ook verband met tuinstad Slotermeer en een tulp (die beschermend z’n bladeren over de kinderen uitspreidt — de kleuterschool -) is gekozen omdat die zo Hollands is."

Gepubliceerd op 16 juni 2006

Lees ook 'de Knop' 2.