De orchideeën van Willy

‘Je bent als een wilde orchidee…….’. Jarenlang klonk dit lied en de stem van Willy Alberti door mijn ouderlijk huis. Mijn ouders waren er gek op. Eerst op plaat – ja, ja, van die grote zwarte schijven die nu weer helemaal retro hot en cool zijn - en later op cd.

Opening van de platenzaak van Willy Alberti, tevens uitreiking diamanten plaat voor de hit 'Marina'; v.l.n.r. Tonny Alberti, Willeke Alberti, Willy Alberti, Ria Alberti en de directeur van Phonogram Jack Haslinghuis. 28 november 1968 Bron: Historisch Archief ANP, fotograaf Jacques Klok.

Willy en Tonny Alberti
Mijn ouders woonden toen aan het A.W. Grootehof in Osdorp en kochten de platen dan ook vaak in de toenmalige platenzaak van Willy en (later) zijn zoon Tonny Alberti aan het Osdorpplein.

Willy Alberti in 'Op volle toeren', 1980 Bron: Wikipedia

Die zaak en mijn pa en ma zijn er alle drie niet meer, maar laatst kwam ik de platen weer tegen bij het samen met mijn zus uitzoeken en opruimen van mijn moeders spulletjes, en herinneringen kwamen boven.

Wilde orchideeën
Die herinneringen werden versterkt toen ik, op doktersadvies voor herstel van een liesoperatie, weer eens een stukje langs de Sloterplas liep. Wat zag ik daar voor fraai bloeiende planten langs het pad? Ik liep er dichter naartoe en…….ja hoor: orchideeën, in het wild. Mijn moeder hield ook van orchideeën, maar dat waren (vond ik) van die stijve gecultiveerde staken uit een glazen potje met aan het uiteinde twee kelkachtige bloemen. Meer kunst dan natuurlijk. Nee, dan deze. Ruim een meter hoog en met trossen vol groeiden ze zomaar in die oase van Nieuw West.

Wilde orchidee, omgeving Sloterplas Bron: foto Ruud van Koert, 2015

En zo kwam een stuk tekst en de melodie weer terug:

‘Je bent als een wilde orchidee
Die niets dan de zonzijde ziet……….’.

De rest van het lied is droeviger, maar dat deerde mij even niet. Al zingend vervolgde ik mijn wandeling, een tegenloper verbaasd achterlatend.
Mijn lies voelt al een stuk beter.

Bart Vreeken

Wilde orchideeën in Amsterdam West

Ik ben ook fan van het lied, als liefhebber van smartlappen én van wilde planten. Als kind kende ik wilde orchideeën van onze vakanties in Zwitserland. Ik was dan ook heel verbaasd toen ik tijdens het lopen van de Avondvierdaagse omstreeks 1971 opeens wilde orchideeën zag staan bij het bedrijventerrein van Riekerhaven. Dat waren Rietorchissen, bleek later. Ze staan ook (nou ja, 30 jaar geleden nog) aan de noordwestkant van de Sloterplas in het ruige stuk aan de overkant van de President Allendelaan.

Het lied van Willy Alberi heb ik pas veel later gehoord.

'Je bent als een wilde orchidee
Die slechts van bewondering leeft
Toch komen de tijden dat men je gaat mijden
Weet dan dat nog een om je geeft'

Disco Alberti

Heel herkenbaar. Ik heb vrij lang in Osdorp gewoon (ook A W Grootehof) en kocht al mijn platen bij Willy Alberti. De naam van de directeur van Phonogram was trouwens Jack Haslinghuis (niet Haslinghaus). Overleden in 2005 op de leeftijd van 92.

Beste Henk, de naam is inderdaad Haslinghuis en is inmiddels aangepast. Bedankt voor het melden. Jan Hart

Van Willy Alberti via de springbalsemien naar Shakespeare

Nou Theo, dan zit je nu in een andere tragedie van Shakespeare, namelijk Hamlet. Die roos kwam in Romeo and Juliet ter sprake. Allebei prachtige uitspraken trouwens.

t van Genne

RE:Roos

En hij eindigd met:To be or not to be,that is the question?

Roos

Theo, ik denk dat jouw voorstelling van een orchidee overeenkomst met de planten die de moeder van Ruud kweekte. :-)
Wat de springbalsemien betreft kan ik het nu toch even niet nalaten om Shakespeare te citeren:
"What's in a name? That which we call a rose by any other name would smell as sweet."

Groeten van Channah

t van Genne

RE:Geen orchidee

Channah het is dat je het zegt,ik zie ook het verschil niet tussen een bosviool en een basgitaar,dat moet je net allemaal weten.maar inderdaad ik had ook een heel andere voorstelling van orchidee en.
Groeten Theo

Geen orchidee

Helaas Ruud, de bloemen op de foto zijn geen wilde orchideeën maar springbalsemienen. Ik vind ze bijzonder mooi, maar menig tuinliefhebber vervloekt ze. Ze zijn namelijk bijna niet uit te roeien doordat de zaadjes ver weg kunnen springen en je ze de zaailingen overal in je tuin terugvindt.

Groeten van Channah