Een Indische buurt in Geuzenveld

Geuzenveld

Al bijna 50 jaar woon ik in de Wigbolt Ripperdastraat, er zit een halve eeuw leven in dit huis! Ik heb er mooie en dierbare herinneringen aan: drie van onze vijf kinderen zijn er geboren. Mijn man is er overleden. Eén van mijn kinderen ook. Ik zal het huis met pijn in het hart verlaten.

Mevrouw Kooren Vinkoert

Mijn man en ik waren, samen met onze twee oudste kinderen, de eerste bewoners van dit huis. We waren net een paar jaar in Nederland, in 1955 zijn we uit Indonesië gekomen. De eerste tijd brachten we door in pensions, daar woonden we in één kamer, zo ging dat in die tijd. Onze dochter en oudste zoon zijn geboren in pensions. Toen onze zoon drie maanden oud was, kregen we de sleutel van ons huis in de Wigbolt Ripperdastraat. We waren de koning te rijk! Wat een ruimte kregen we opeens!

De stichting die ons indertijd hielp met het zoeken naar een woning, had in de straat en zelfs in ons blok een aantal woningen geregeld voor Indische mensen. We kenden ze niet toen we hier kwamen wonen, maar de contacten waren snel gelegd! Het was een hechte gemeenschap, kinderen liepen altijd in en uit en voetbalden op de veldjes in de buurt.

Ik moest er, toen ik net in Nederland was, wel aan wennen dat ik alles zelf moest doen. In Indonesië hadden we een ‘baboe’, die deed alles in het huishouden. Ik kon niet eens koken, wassen of strijken! Maar ik leerde het snel en dat moest ook wel, want hier zijn nog drie zonen geboren, dus ik had een gezin met 5 kinderen te verzorgen.

In het begin kookte ik gewoon aardappelen, groenten en vlees. Indische producten waren bijna niet te krijgen in de buurt! Pas later zijn er winkels gekomen waar je Indische producten kon kopen.
De boodschappen deed ik, zeker in het begin, altijd op de Slotermeerlaan. Hier in de straat zaten een groenteman en een slagerij, verder had je hier niets. Ook de winkels op het Lambertus Zijlplein waren er nog niet. Dat moest allemaal nog gebouwd worden, net als de woningen om ons heen.

Ik heb altijd met veel plezier in de Eendrachtsparkbuurt gewoond. Ik hoop dan ook dat ik hier in de buurt een nieuwe woning krijg!

Mevrouw Kooren Vinkoert (73 jaar)

Link naar meer verhalen uit de Eendrachtsparkbuurt.

Nancy Neys

Wigbolt Ripperdastraat

Hoi Roy,

Kom ik eindelijk weer eens op de site. Leuk dat je het heb doorgekregen van Max. Maar ja, ik ben niet heel actief op deze site. Soms gaan er maanden overheen en dat geldt denk ik voor de meeste mensen. Mevrouw Kooren Vinkoert woont inderdaad niet meer in de straat en is verhuisd. Volgens mijn broer Andre is zij verhuisd naar de Colijnstraat Ik kwam haar en Hedy verleden jaar toevallig tegen bij een groot tuincentrum in Osdorp. Mijn zusje Suzanne vertelde me dat ze laatst nog in ons buurtje is geweest en dat het allemaal zo veranderd is. Hoe gaat het helemaal met Lesley, Kim en Richard? Is het een idee om weer eens te proberen om wat mensen bij elkaar te sprokkelen uit ons buurtje? Misschien ook niet en moeten we maar teren op onze leuke herinneringen. Maar het kan ook wel leuk zijn. De vraag is bij dit soort zaken wie dit dan weer moet gaan opzetten. Misschien staat er nog iemand op en zegt dat vind ik zo leuk dat doe ik. Leuk iets over je gelezen te hebben en wie weet hoor ik nog eens over je op deze site.

Roy Mosselman

Die goeie ouwe tijd

Kreeg van Max Vercammen het bestaan van deze site door, wat een leuke reactie's van voor mij welbekende mensen. Mevrouw Kooren Vinkoert, hoe gaat het met u? Heb u al een tijdje niet gezien, bent u al verhuist? Ik denk nog vaak aan de Wigbold Ripperda tijd. Is voor mij een te gekke tijd geweest, heb daar een leuke jeugd gehad. We waren allemaal familie!
Ik kan me iedereen nog wel herinneren in onze blok. Het frappante vond ik altijd dat de benedenverdiepingen bewoond werden door blanda's.
Heb vroeger veel opgetrokken met Richard Veldhuis, Fred van de Valk, Raymond Schardijn, Jimmy Vercammen. Hoe gaat het nu met je Raymond? Ik lees hele verdrietige dingen over je gezondheid. Ik woon inderdaad in Alkmaar nu bijna 2 jaar, mijn partner is Rufien Krachtwijk zusje van Wim Krachtwijk. Ik heb van 1979 tot 2008 in Grootebroek gewoond, ik heb jaren geleden samen met Mona in Amsterdam gewerkt (ING Bank) heb haar later nog wel eens aan de telefoon gehad zij werkte op veiligheidszaken. Ik ga stoppen, moet nog eten, tot horens, Roy

nancy neys

Hoi Familie Alting Siberg,

De naam komt mij in ieder geval wel bekend voor. Volgens mij kent mijn zus Suzanne wel iemand uit jullie gezin. Vaagjes herinner ik mij wel iets van een ongeluk met dat been. Leuk dat er zo af en toe steeds weer wat namen bijkomen. Mocht het nog een keer tot een reunie k omen zal er heel wat uitgezocht moeten worden. Maar ja hoort zegt voort zal ik maar zeggen en de wereld is inderdaad maar heel klein. De allereerste reactie van mevrouw Kooren Vinkoert dateert alweer van een paar jaar geleden. Toch hoop ik dat er steeds meer 'buren' deze zaak zullen bezoeken om weer herinneringen op te halen of om je geheugen weer wat op te frissen.

Groetjes,
Nancy Neys

Eric Herni

Jelte Eelsmastraat 18-2

De familie Brinkman (Wigbolt Ripperdastraat) bestond uit Laura, Shane, Eduard en Arthur. Ik was een aantal jaar goed bevriend met Eduard (zaten samen in de klas) en kwam regelmatig bij hun over de vloer.

Wim Alting Siberg

Hoi allen,
Wij, familie Alting Siberg woonden in de flat, boven de familie Brenkman. Laura, Shane, Edu(ard), en Arthur. Daar woonde ook de familie Kooren Vinkoert: Armand en Randy? Deze jongens hadden een gemotoriseerde step in elkaar gezet met een soort aanhangwagentje er achter. Daar mocht in plaatsnemen. Vervolgens gingen we een rondje door de buurt.

De namen bij familie Alting Siberg horen, zijn Anneke, Karin, Martin, Wim en Robin die is in 1970 geboren. Dat is ook het jaar dat wij verhuisd zijn naar Enkhuizen.

Als kind kon je heerlijk spelen op het grasveld voor de deur. Voetballen, spelen in de speeltuin, appeltjes pikken uit de achtertuin van een verderop wonende buur.

Ik was zelf 7 jaar toen wij weggingen, maar weet me nog redelijk veel te herinneren.
Wij gingen ook om met de familie Griekspoor: Peter, Andre.

Toeval!!

Ik zit nog even verder te lezen, zie ik ineens dat Max Vercammen in Bovenkarspel heeft gewoond, en nu in Enkhuizen. Ikzelf woon momenteel in Bovenkarspel en mijn broers Wim en Robin en zus Anneke in Enkhuizen. Wat is de wereld toch klein!

Martin Alting Siberg

Hallo exburen, wat leuk om eens wat van jullie te horen. Kom toevallig op deze site terecht.
Mijn naam is Martin Alting Siberg. Ik woonde vroeger op 17-3hg. Volgens mij moet mevrouw Kooren Vinkoert ons ook nog kennen. Mijn vader heette Olaf en mijn moeder heet Hetty. Verder heb ik nog twee ouders zussen, Anneke en Karin. En twee jongere broers Wim (die moeten jullie nog kennen van het busongeluk waarbij hij zijn linker onderbeen verloor) en Robin. Die laatste was nog baby toen wij uit Amsterdam verhuisden.
Wij woonden twee wonigen boven de familie Brenkman (is inderdaad met een e en niet met een i)
Hele goede herinneringen heb ik aan het spelen op straat. Badmintonnen op het grasveld, racen met de step. Maar ook weet ik nog dat, bij erg warm weer, de tuinslangen werden uitgerold vanaf de balkonnen. Zodat de kinderen beneden met water konden spelen.
Mijn beste vriendje toendertijd was Charl Vercammen. Die is iets eerder dan ik verhuisd. (wat vond ik dat toen erg)
Ik heb twee kinderen. Ayla (12) en Shane (9). Shane is vernoemd naar Shane Brenkman. Vond ik altijd een mooie naam.
Nou, de groeten maar weer!

Hallo allemaal,

Sorry dat ik zo laat reageer maar ik heb nogal een drukke tijd achter de rug vanwege slechte gezondheid van mijn vader. Ik heb een periode heel veel op deze site gekeken en me verwonderd over het feit dat er naast Raymond niet zoveel mensen reageren. Maar ik zie nu dat o.a. Max en een tweetal kinderen van Joan en Wim gereageerd hebben. Geweldig vind ik dat. Ik zou het echt heel leuk vinden als er iets van een reunie gehouden wordt net als in 1985? Wat gaat de tijd toch snel. We zijn inmiddels allemaal 50tigers dus het wordt de hoogste tijd. Het lijkt me zaak dat we beginnen met adressen te achterhalen. De Mosselmannen en de Vercammens kennen elkaar denk ik wel qua adressen maar iemand moet het voortouw nemen. Ik zou er in ieder geval heel veel zin in hebben om al de jongelui en ouwelui weer eens te zien en te kijken hoe het met ieders leven gegaan is. Hopelijk kunnen we onze hele flat traceren maar het zal moeilijk zijn. Maar wie weet gaat dit toch lukken. Dus hoor ik dat nog?
Nancy

Raymond Schardijn

Wigbolt Ripperdaastraat / Jelte Eelsmastraat

Hallo Brian Kragtwijk ik heb je niet zo goed gekend ik denk leeftijd verschil maar je vraag of mevrouw Kooren Vinkoert verhuisd is, is juist en de oude Indische beurt Geuzenveld bestaat jammer niet meer... groetjes ook aan je moeder Joan ik heb haar gekend van vroeger...
Groetjes Raymond

brian kragtwijk

Onafhankelijk van mijn zus kom ik ook hier terecht. Als geen ander denk ik dat mijn ma Joan Mosselman en oom Rob Mosselman verhalen uit de oude doos kunnen halen ;-)
Zelf heb ik er goede herinneringen aan de tijd, heb ook nog een tijd aan de Sloterplas gewoond. Geuzenveld is inmiddels flink veranderd. Ik heb ook destijds vernomen dat mevrouw Kooren Vinkoert verhuisd is; klopt dit?

Brigitt Kragtwijk

nostalgie

Beste Nancy, Andre en Raymond,

Wat grappig om dit te lezen. Per toeval kom ik bij dit bericht terecht. Ik zal mij eerst even voortstellen. Ik ben Brigitt Kragtwijk. Mijn ouders zijn Wim Kragtwijk en Joan Mosselman. beiden hebben jullie gekend. Ook ik ken mevrouw Kooren Vinkoert. Jullie kennen natuurlijk mijn ooms en tantes van beide families. Misschien dat ik jullie kan helpen aan mailadressen/ telefoonnummers.

zoja, dan hoor ik het graag van jullie.
Lijkt mij leuk om jullie te helpen want mam en oom Rob (Mosselman) hebben het nog vaak over vroeger.

wigbolt Ripperdastraat

Hallo Max, je mail gelezen inderdaad Piet Eddie en Guus Schram zijn mijn Oom's Piet en Guus zijn overleden. weet je vroeger nog met oudjaar avond vuurwerk de Indo's gingen met elkaar wedijveren wie het zwaarst en het meeste vuurwerk ( mortjon ) hebben gekocht?Veel van die Chinese rollen en touw bommen oh ja die Oom's met jullie vader en e.a.dobbelen om veel geld?en als een van hun heeft verloren chagerijnig naar huis gaan en daar de boel op stelten zetten.Hoe gaat het verder met jullie leven,ik hoop goed?
Nu tot horens dan maar doe de groeten aan de anderen en ik hoop op een reunie?

Hallo Raymond,

Hier maar even een mailtje van mij. Begin nou een beetje te herinneren wie jij bent. Ik heb in die tijd niet vaak met jouw gespeeld omdat jij 2 jaar ouder bent als ik. Jij ging volgens mij meer met Jimmy en Roy Mosselman om denk ik. Maar bij jullie woonde toch ook Piet,Eddie en Guus Schram.Hoe is het eigenlijk met hun?Volgens mij zijn dat toch je oom's.Ze kwamen bij ons wel eens over de vloer. Mijn vader kende ze goed.Ze gingen vaak "pentollen"(domino spelen).Ik zie morgen m'n broers ik zal Jimmy de groeten van je doen.

Hallo Raymond,

Raymond Schardijn

Hallo Max Vercammen,ik weet dat je mij vergeten ben maar wij vroeger veel buiten gespeeld, je broer Jimmy heeft ook bij de KLM gewerkt en hij en ik hebben jaren geleden allebij in een Opel GT gereden,Jimmy blauw van kleur en ik in een rode Opel GT. Ken je mij nu weer? Mijn achternaam is echt Schardijn maar ik logeerde veel week-enden bij mijn oma in de Jelte Eelsmastraat en die heeft van achternaam "Schram-de Meijer"leuk he. tot horens dan maar en doe de groeten aan je broer Jimmy. groetjes Raymond e-mail staat eerder vermeld

Max Vercammen

Hallo, Nancy Neys

Heb al je reacties gelezen. En ik vond het hartstikke leuk dat je zoon ook Max heet.Want ik kan me nog goed herinneren dat wij vroeger vaak op de gang speelden.Jij bent ook voor mij het eerste meisje waarmee ik speelde.(Ik was denk ik een jaar of 5) Volgens mij ben ik een jaar ouder als jij ( ik wordt dit jaar 56)
Ik woon momenteel in Enkhuizen,maar heb jaren in Bovenkarspel gewoond.(niet ver van Wognum!)Heb twee kinderen ,een jongen (21 j) en een meid ( 19 j).Heb je voor het laatst gezien op de reunie die Rob Mosselman en mijn persoon hadden georganiseerd in Amstelveen.Maar dat is nu ook alweer zo'n 21 jaar geleden.Leuke site,ben hem tegen gekomen door zomaar m'n naam in Google te tikken.Er ging echt een gevoel van weemoed door mij heen toen ik al die verhalen over de Ripperdastraat las.Heb inmiddels Roy Mosselman en mijn broers Jim en Charl op de hoogte gesteld van het bestaan vna deze site. Als je meer van me wil weten mail me dan even ( max.vercammen@quicknet.nl) zou het erg leuk vinden om nog wat herinneringen op te halen.
Wie is toch die Raymond Schardijn? Volgens mij de Raymond die wij kennen met achternaam Schram de Meyer.Hoor van je!

Adoe zeg, wat zijn deze mensen lief voor elkaar maar toch uit het oog verloren.
Het verbaasd me telkens weer hoe makkelijk mensen elkaar loslaten in het leven, maar misschien is dit een blijvende hernieuwde kennismaking.
Leuk om te lezen.

Raymond Schardijn

Fam Schardijn

Hallo Rein van Kampen, je naam kom mij niet bekend voor en ik heb geen broer die Dale heet? en welke buurt bedoel je ik heb mijn jeugd grotendeels beleefd in Geuzenveld Amsterdam.Verder heb ik in de haarlemmermeer gewoond eerst in Badhoevedorp en daarna in Hoofddorp,nu na een lange tijd woon ik in Nijkerk. Ik werk ook op Schiphol groetjes
Raymond

Rein van Kampen

Fam Schardijn

In de jaren 50 woonden wij in meppel.
daar kregen we hele leuke contacten met Raymond en Dale Schardijn die uit Indonesie kwamen en bij ons in de buurt kwamen wonen. Raymond en Dale. Helaas vertrokken ze vrij snel weer, ik dacht naar Californie/Los Angeles.Misschien familie??
Woon nu al 50 jaar in Amsterdam bij Sloten en werk 40 jaar op Schiphol

Raymond Schardijn

Hallo Nancy,ik heb mijn jeugd doorgebracht bij mijn oma in de Jelte Eelsmastraat zij heeft boven de famile Parinussa gewoont.
Mijn oma is eind jaren 70''overleden.Ik zal het erg leuk vinden om de stem van Laura Brinkman te kunnen horen.al die tijd vanaf jaar 1973 is zij in mijn hart en geheugen gebleven.
liefs en groetjes.
Raymond