Het CBR

Verteller: Pieter Plenter
Eendrachtsparkbuurt, Geuzenveld

'De laatste wagen die van de parkeerplaats vertrok was gevuld met stenen herinneringen.'

CBR in aanbouw foto: Pieter Plenter foto: Mevrouw M. Plenter - v. Polen

Mijn naam is Pieter Plenter, 51 jaar, zoon van migranten uit Drente.
Mijn vader was één van de velen die vanuit het noorden werk kregen in Amsterdam, in zijn geval bij de gemeentepolitie. Ik ben mee- gemigreerd samen met mijn moeder en mijn zus. Later werd ons gezin uitgebreid met nog een zusje en een broertje.
Ik heb een tijdje geleden een stukje proza geschreven over het CBR waar ik heb gewoond vanaf 1957 tot 1981 in de Wigbolt Ripperdastraat op nr. 1-II tegenover de ingang van de parkeerplaats. Mijn ouders hebben er nog tot 1995 gewoond. Mede ook omdat alle oude buurtjes waren verdwenen en omdat de buurt qua leefbaarheid, met rasse schreden achteruitging, zijn ze verhuisd naar Hoofddorp.
Maar naar aanleiding van een bezoek een paar weken geleden kwam ik tot de ontdekking dat er flink aan de weg wordt getimmerd en er
een hoop nieuwbouw is gekomen. Goed, de oude sfeer is verdwenen,
laten we hopen dat de nieuwe naam "Eendrachtsparkbuurt" een verse en frisse sfeer weet te creëren die voor de nieuwe bewoners zeker dezelfde warme gevoelens zal oproepen later, als de oude buurt voor mij heeft gedaan.

Omstreeks 1959 is dit het uitzicht vanuit onze woning op 1 II in de Wigbolt Ripperdastraat, richting Kenau Simonsz Hasselaarstraat en verder in de lengteriching van de Dr. H. Colijnstraat. (Saillant detail: de brug over de Albardagracht was er nog niet en er zat toen nog een knik in de Dr. H. Colijnstraat, over de knik, de pas gebouwde Sionskerk en linksonder midden, de bushalte van lijn 21, die liep toen nog door de Dr. H. Colijnstraat. Opvallend is het aantal kinderen wat daar aan het spelen is, wat aangeeft dat het toen een wijk was (werd) met veel jonge gezinnen.

Het stukje Proza dus:
HET !!! CBR ... waar ons leven is geboren is niet meer,
HET !!! CBR ... waar zoveel tranen zijn geplengd, was het niet van vreugde, dan wel van rauwe smart....
HET !!! CBR ... waar de geslaagden met bossen bloemen, en de gezakten met moordplannen de parkeerplaats verlieten.
HET !!! CBR ... waar die parkeerplaats ook vele stukken huid van wat overenthousiaste jonge voetballers heeft gevasectomeerd die het nodig vonden de bal dmv. een sliding te menen moeten verheroveren.
HET !!! CBR ... waar de lange lantaarnpalen als doel fungeerden en ik als keeper.
HET !!! CBR ... waar het gebouw ... een toonbeeld van architectonische wansmaak, zelfs voor die vooruitstrevende jaren 60, de entree van Geuzenveld bepaalde op de eerste halte van lijn 21, komende vanuit de richting plein 40-45.
HET !!! CBR ... waar de bewoners, de de heer en mevrouw Witteveen ons regelmatig verzochten om aan hun ramen te denken.
HET !!! CBR ... waar het Anno Meijer lukte samen met Coentje Temme een glazen stinkbommetje door de draaideur naar binnen te gooien en, toen het maar niet stuk gelopen werd, Anno met ware doodsverachting naar binnen rende, het ding stuk trapte en wij achter het muurtje dubbel van het lachen, zagen hoe na enige tijd een schoonmaker met dweil, bezem en spuitbussen Airwick de boel trachtte te herstellen voor wat betreft de kwaliteit van de lucht, de koffie en de leefomgeving.
HET !!! CBR ... waar de groepsbijeenkomsten op "Het Muurtje" er regelmatig voor zorgden dat er snode plannen gesmeed werden.
HET !!! CBR ... waar eerste liefdes aan en uitgingen, "het Muurtje" meelevend om winst of verlies.
HET !!! CBR ... waar ook dezelfde bijeenkomsten kwamen tot vele besluiten "ergens" heen te gaan die dag, hetzij zwembad (Sloterplas of Zwanenburg), hetzij bioscoop, Zandvoort, Geuzen- of vogeleiland of anderszins.
HET !!! CBR ... waar ik samen met Nanda Doest (God hebbe haar ziel) op "het muurtje" heb zitten musiceren, ik op een gitaar geleend van haar... en mijn eerste (en voor de wereld gelukkig enige) stappen zetten op het pad der muzen. Hoewel ze zei dat ik goeie "gitaarvingers" had. (Ze was consideraat genoeg niet te zeggen dat ik totaal a-muzikaal was, de lieverd!)
HET !!! CBR ... waar ook, als ik het me goed herinner SPACE 7 ooit eens optrad voor de ramen van...... (mijn moeder zei me eens dat dat de enige keer was dat ze de BAND ooit heeft zien optreden.)
HET !!! CBR ... waar Kees Melkert de complete zool inclusief hak van zijn schoen achterliet toen hij dacht slim te zijn door op het hek met
de zeer puntige punten te springen teneinde te ontkomen aan de achtervolging, op touw gezet door een woedende meute die vond dat hij onze oranje bal met zwarte lijnen (f 1,25 bij de JAGER in de Sam van Houtenstraat,... jongens even lappen) bewust te barsten had getrapt.
HET !!! CBR ... waarvan ik, als ik op ons achterbalkon of voorbalkon, (zie maar) stond, de giftige uitlaatdampen inhaleerde van de vele af en aan van de parkeerplaats rijdende rijschool-voitures, en waarvan ik niet eens vond dat het stonk, nee integendeel, het eigenlijk best wel lekker vond ruiken.

De laatste wagen die van de parkeerplaats vertrok was gevuld met stenen herinneringen.

Pieter Plenter

Link naar meer verhalen uit de Eendrachtsparkbuurt.

Wigbolt Ripperdastraat wie, wat, wanneer, waar foto: Mevrouw M. Plenter - v. Polen

Flat in aanbouw Foto: Pieter Plenter Foto: Mevrouw M. Plenter - v. Polen

Het 'landje' foto: Pieter Plenter foto: Mevrouw M. Plenter - v. Polen

Guus Schoumacher

Re: CBR

anita schuring:
Wat leuk om t landje weer te zien, ik heb t cbr en t coenhotel zien bouwen, ik woonde van 1958-1971 in de dr H Colijnstraat 224 helemaal boven, ik kan me zelfs nog herinneren dat er een bouwvakker van een steiger viel, ambulance erbij enzo., inderdaad de familie witteveen ( belletje trekken ) en in de winter een glijbaan maken precies voor hun voordeur. Spelen met de lift van het coenhotel, en op de alarmknop drukken, totdat ze weer eens de politie belden Ook ik ben toen verhuisd naar Hoofddorp, een geweldige jeugd gehad !! groeten Anita Schuring

hallo Anita het allerbeste nog voor het nieuw jaar,jammer hoor van FB !?

anita schuring

CBR

uitzicht kenau simons hasselaarstraat 1 -1

Wat leuk om deze foto te zien
Ik woonde tot en met mijn 11 de op de hoek op nummer 1 -1hoog van de K S H straat
Dat is echt jeugd sentiment en een hele leuke tijd gehad
Ook nog gespeeld onder de flat (fakkels maken van opgerolde kranten in de zeer lange gang van de boxen daarvan) wat naderhand het coenhotel werd en heel vaak met de lift gespeeld totdat je op je lazer kreeg van de bewoners ach dat was nog echt kattekwaad

Sonja Ruessink

ruud lodewyckx

het huisje op het landje.

ik woon (helaas) niet meer in amsterdam, maar met google-earth "fiets" ik nog regelmatig door amsterdam en voornamelijk door geuzenveld. op earth kom ik nog wel de laatste te slopen flatjes tegen en opeens zag ik tussen de nieuwbouw het verdeel-transformator huisje nog staan! functioneert het nog, gaat het alsnog weg of staat het op de "monumentenlijst"? ik moet nu echt zelf maar eens gaan kijken. mensen tot lezens en schrijvens. ruud.

Tom

Tjee wat leuk die foto

Hoi pieter

Leuk die foto. Ik was toen 4 jaar oud en woonde in de colijnstraat 162 hs. Net niet te zien op de foto rechts.

Tom Buijs

ruud lodewyckx

c.b.r.

(beter laat dan nooit) hé pieter hardstikke leuk man deze foto's de reacties en verhalen hierbij. het "landje"werd c.b.r. en er kwam een hotel. ik (mijn ouders) woonde op het hoekje van colijn en beerenbrouck. zeker de foto op de k.s.h.straat zegt mij veel, pieter bedankt! ruud lodewyckx.

roos

Re: ripperda en colijnstraat

roos:
Wat leuk om deze herinneringen te lezen! Ik heb zelf de eerste 10 jaar van mijn leven (van 1976 tot 1986) in de Wigbolt Ripperdastraat gewoond op nr 15 2 hoog. Later, toen ik op mezelf ging het ik in de Colijnstraat op 208 3e etage gewoond, waarschijnlijk in het huis van Pieter P uit Hoofddorp die hier ook gepost heeft! Wat toevallig.

Ik woon nu overigens ook in hoofddorp :-)

roos

ripperda en colijnstraat

Vuurwerk

Met oud en nieuw stond er altijd een indische? man met zijn zoontje zakken met spectaculair vuurwerk af te steken op de muurtjes van het CBR aan de kant van de Colijnstraat . Het was zo'n toffe buurt. Slopen maar die gedachten zou ik zeggen.

willem van 't wout

CBR

Wij hebben daar nog ens "rotzooi"geschopt toen het CBR in aanbouw was. Ik hebin de kenau Simon Hasselaarstraat gewoond van 1955/1970

drumband st catharina

DRUMBAND ST.CATHARINA

VOOR DE AANKOMENDE

REUNIE op zondag 16 november 2008 in de oude stHendricusschool ZOEKEN WE

ADRESSEN VAN OUDLEDEN.

WIE HEEFT CONTACT MET ONZE OUDLEDEN VAN DRUMBAND ST. CATHARINA

TE AMSTERDAM-SLOTERMEER.

GEEF OOK DOOR OF JE IN HET BEZIT BENT VAN FOTO'S ,DIA'S FILMPJES,VIDEO, ENZ.

STUUR ALLE INFO NAAR; DRUMBANDCATHARINA@JUBILEERT.NL

Louis

goede herinneringen

Hoi Pieter,

Jouw naam komt me helaas niet meer zo bekend voor maar zeker ook voor mij een feest van herkenning ! Ik ben Louis en 53 jaar oud en heb ook tegenover het CBR gewoont alleen aan de overkant in de Dr. H. Colijnstraat op 208. Wij keken vanuit ons raam aan de 3e etage op het CBR. Ik heb daar nog goede herinneringen aan want als tiener had ik veel contact met examinatoren van wie ik op zaterdag hun auto die bij ons in de straat stonden ging wassen. Een leuke tijd waar ook mijn ouders en ik vanwege verpaupering in 1979 gingen verhuizen naar Nieuw-Vennep. Sinds 1990 woon ik in Hoofddorp.

re: re:

bovengenoemd verhaal was ik vergeten te ondertekenen.
bij deze dus
Pieter P.

re: Beurtje Beertje

Geweldig dat verhaal... erg herkenbaar ja, alleen was ik van een leeftijd dat we liever overdag langs die ramen liepen om "vreemd geld" te bietsen, nee geen bedelen, maar om eens echt ander geld te hebben. Zo kwam ik in de loop der tijd aan Bra. Cruzeiro's, japanse Sen, Am. dollar, Peseta's en Italiaanse lire's ja, zelfs Duitse marken en Belgisch franken. Want het was niet zo dat er alleen Amerikanen in het hotel verbleven. Weliswaar kregen we vaak de laagste munteenheid toegestopt maar toch.. Vaak vonden de gasten van het hotel het maar raar dat we geen Hollands geld wilden hebben, maar geld van het land van hun herkomst, wat ze wel in de overtuiging staafde dat we niet liepen te bedelen, maar echt geïnteresseerd waren. Overigens toen we ooit eens op een zomeravond weer aan het bietsen waren, vond een van de bewoners van de erboven gelegen flatwoningen het nodig om emmers water over ons uit te storten, wat wel verkoelend, maar toch niet echt leuk was.

Beurtje kijken

Het is dus dat gebouw op de achtergrond, op de 3e bovenstaande foto.

Beurtje kijken

Pal naast het (inmiddels gesloopte) CBR in Geuzenveld lag het Coenhotel (dependance van Hotel Slotania, als ik het goed heb). Tegenwoordig is het geloof ik een bejaardentehuis, Tabitha.............
Met name in de zomermaanden was het aan de achterkant van dit hotel voor ons opgeschoten en ontluikende jongens (als je begrijpt wat ik bedoel) een groot feest.
Het hotel werd frequent bezocht door m.n. Amerikanen in alle soorten en maten en van alle leeftijdscategorieen.
Zo tegen een uur of tien 's avonds als het schemerig of donker was
kropen we regelmatig met een groepje (de, zeg maar, geile beertjes) langs de ramen van het hotel om "BEURTJE te gaan kijken".
De meeste gordijnen van de hotelkamers waren dan al dicht, althans , op een enkele kier na dicht........
Tegenwoordig kun je elke late avond of nacht op de TV blote dames bewonderen, maar eind jaren 60/begin jaren 70 was dat er natuurlijk niet bij. Vandaar dat je creatief moest zijn in die tijd als je op dat gebied toch aan je trekken wou komen. En de houten badhokjes van het Sloterparkbad waren 's avonds niet open, dus.......
Zoals gezegd, slopen we langs de ramen en klommen op de vensterbanken om door de uitnodigende kieren (meestal bovenaan) naar binnen te gluren.
En het was vaak raak, dan liepen de dames en ook heren in hun blote piemeledoossie door de hotelkamer te banjeren of lagen
gezellig in Adams (of Eva's) kostuum op bed. Of nog leuker waren bij elkaar grot en spelonkenonderzoekje aan het doen. Wij kwamen natuurlijk voor de dames.
Het was dan werkelijk een gevecht onderling (he R.K.)om op de eerste rang te mogen zitten/hangen/plakken, om al dit schoons te mogen aanschouwen en het kostte dan ook erg veel moeite om je koest te houden want bij het minste geringste gepraat, had je je verraden en werden de gordijnen resoluut potdicht gesmeten. Als je mazzel had stonden ze je spiernaakt uit te schelden en dat je dus maar snel moest opsodemieteren, wat we dan ook braaf , maar traag, deden.
Op een avond waren we dus weer zo bezig en konden een mooie
Amerikaanse dame, zonder trainingspak aan, aanschouwen.
Ze liep de douche in , de douche uit enz.enz. In mijn gedachte duurde het wel een half uur (delen met zijn 3-en)
Tot die dag realiseerden we ons eigenlijk niet of nauwelijks, als opgeschoten pubers, dat we gestoord bezig waren en die mensen wel eens een groot trauma konden bezorgen als die ons ineens tegen die ramen geplakt zouden zien.
Dat overkwam dus deze schone dame. Op een gegeven moment hangen er dus 3 collega belhamels voor die ramen en ze zag de schaduwen van ons door de gordijnen heen.
Een ijselijke gil volgde ......... en nog een...............................
We flikkerden zowat achterstevoren van die raamdorpel af op de grond. De adrenaline spoot door je lijf. Die dame schrok zich te pletter, maar wij natuurlijk ook.
Wat een omwetend gajes eigenlijk realiseer ik me nu.
Naderhand werd er een zgn nachtportier aangesteld en die deed dan 's avonds braaf zijn rondje. Niet dat dat hielp want als gieren zaten we op het CBR "muurtje" te wachten op onze kansen en als hij de hoek om was begon het spel weer van voor af aan.
Op een gegeven moment wisten we dus wel hoe een vrouwenlichaam eruitzag en langzaam verdween dit "spelletje"
uit onze jeugd.

re: Paula (2)

ps.,
de foto's zjn inderaad ven de hand van mijn moeder, genomen met onze eerste AGFA "klak"...... de kwaliteit is wat achteruitgegaan in de loop der jaren, maar dat is juistde charme van deze prenten vind je ook niet?

re: Paula

Dankjewel Paula voor je lieve woorden, en je hebt groot gelijk, vaak worden "oude" dingen weggedaan omwille van prestige of afgunst jegens anderen, ik weet, je kunt de vooruitgang niet tegenhouden, maar enige consideratie met het verleden mag toch wel in de besluitvorming worden meegenomen.
Er wordt vaak veel vernietigd zonder over de gevolgen na te denken (denk aan de Dodo), nu wil ik niet beweren dat onze oude buurt niet aan renovatie toe was, de flats voldoen (voldeden) niet meer aan de eisen van deze tijd dat is wel duidelijk, maar ik krijg toch sterk de indruk dat de project ontwikkelaars als gieren op Geuzenveld zijn neergestreken, de reden moge duidelijk zijn. Enfin zoals je zegt lieve Paula, je kunt een Wigbolder wel uit de wigbolt halen, maar je kunt noooooit de Wigbolt uit een Wigbolder halen.
nogmaals dank Paula voor je woorden, en voor de mooiste ogen van de Wigbolt.
Pieter

cbr

hoi lieve pieter, hoe jij aan al die foto's komt wat betreft de bouw van het Coenhotel e.d. is mij een raadsel, maar ik ga er maar van uit dat je ouders die foto's hebben gemaakt.
Het is toch te gek voor woorden dat deze buurt niet langer dan, pak um beet, 50 jaar mocht bestaan, wat een verspilling, en, nog erger, ze halen de ziel uit de wijk door al die z.g. verbeteringen. Ik haat het, als ik zie en hoor, hoe alles straks is verdwenen. Een mens moet terug kunnen naar zijn "roots ", vindt je ook niet? Slopen??? waarom dan wel?? ik wil het niet begrijpen en kán het ook niet begrijpen, het doet pijn, en is onrechtvaardig. Over een tiental jaren komt er weer een gemeenteraadslid met het idee om de boel te ruimen, het schijnt te moeten, wát een geestelijke armoede he. Maar, wat een geluk, slopers of niet, herinneringen kun je niet slopen. Daarom, Piet, zal geuzenveld voor altijd blijven wat het voor ons was. Bedankt voor je gevoelige weergave van alles wat daar ooit speelde.

re: feest der herkenning

Hoi Wilma,
wat leuk zeg.... zo zie je maar weer, ja je naam ken ik natuurlijk wel, maar ik kan er (helaas) geen gezicht bij plaatsen, dat ligt niet aan jou hoor, maar ik ben een ramp in het onthouden van gezichten. Hoewel Kees kan ik nog zo uittekenen....LOL. Doe hem de groeten van me, en vraag eens of hij ons uitstapje naar Vught nog kan herinneren.... hier is mijn E-mail adres trouwens pplenter@hotmail.com voor het geval we nog eventueel wat oude foto's kunnen uitwisselen
Pieter