Wigbolt-jeugd en vermaak

Deel 2

Verteller: Pieter Plenter
Eendrachtsparkbuurt, Geuzenveld

Dit kon ook makkelijk, verkeer was er bijna niet nadat het CBR zijn deuren dichtdeed.

CBR-muurtje toen Foto: Pieter Plenter

"Wat ook een groot deel van onze jeugd bepaalde waren de halletjes van de ‘fietsenboxen’ waar complete trouwerijen werden nagespeeld en toneelstukjes werden opgevoerd en waar we vaak op wat latere leeftijd (pubertijd) en als het weer wat minder was allerlei dingen deden, wat meestal bestond dit uit slap praten, stiekem je eerste sjekkie roken, vrijen en het luisteren naar muziek (CCR, Canned Heat, Stones, John Denver en blues in het algemeen). Dit uit een door mij of door een ander meegebrachte joekel van een cassette recorder terwijl we lui op de grond lagen of zaten. Men moet niet vergeten we zaten midden in de hippietijd toen (half jaren 60 tot begin 70) en we gedroegen ons er dus ook naar. (vrije jeugd... we krégen ook die vrijheid, maar ondanks dat hielden we wel het respect voor onze ouders en voor die van de andere kinderen hoog) Ik herinner me de avonden bij iemand thuis waarvan de ouders die avond weg waren, en dus werd er al of niet met ouderlijke toestemming een gezellig gebeuren geregeld, met gekleurde doeken over de lampen en de gordijnen potdicht. Eenmaal bij de familie Doest met z’n allen door het bankstel gegaan.... hoe dat is afgelopen weet ik niet meer, maar dat er harde woorden zijn gevallen tussen de ouders en de overigens heel lieve dochters is wel duidelijk. Hier kreeg het respect voor de ouders toch wel een deukje trouwens."
"Ook was het bij ons jongens in trek om te gaan vissen, en dan het liefst in de trekvaart, aan de overkant van de Haarlemmerweg, welke altijd weer een avontuur was om over te steken, want ook toen al was deze straatweg een druk gebeuren. Ik herinner me nog de vangst van een door mij met veel moeite uit het water gesleurde paling, die ik met een eindzwiep over me heen zwaaide en toen dus per ongeluk pardoes op de Haarlemmerweg terecht kwam precies voor de wielen van een auto. Toen de wagen weg was stond de paling in een prachtige krul op de weg, en heeft daar de rest van de middag gelegen en/of gestaan."
"En wij (de jongens) deden wedstrijden wie er het snelste bij de Amsterdamse poort in Haarlem kon komen en weer terug naar huis, door te gaan liften op dezelfde Haarlemmerweg meestal in groepjes van twee. Eens op de terugweg stopte bij de A’damse Poort een volkswagenbusje voor mij en Bart A. om ons in te laten stappen, maar toen de zijdeur openging kwam ons een walm stinkende hasjlucht tegemoet en zagen we een nest uitgetelde figuren liggen, dat we besloten deze rit aan ons voorbij te laten gaan, het geluk voor ons was dat een rugzakker die ook stond te liften, wel instapte, zodat we met een gerust hart weg konden lopen. We verloren overigens die dag wel."
"Als Rode draad door alles heen loopt 'het muurtje' rond de parkeerplaats van het CBR...... onze verzamelplaats, voetbalterrein en hangplek..... dit muurtje is door mij al eerder besproken in mijn stukje over het CBR, en het moge duidelijk zijn dat dit een groot stuk van de oudere en jongere jeugdlevens bepaalde in de Wigbolt.....
Ik zal niet zeggen dat we lieverdjes waren, en er zaten tussen de pubers van onze straat best wel een paar die het gevang wel eens van binnen hebben gezien, en ook ik heb wel eens wat gejat bij onze groenteboer/kruidenier Visser aan de overkant, - overigens hij had genoeg van ons gepikt met zijn hoge prijzen, dus voel ik me daar niet schuldig over, helemaal niet nadat mijn moeder hem per ongeluk een zilveren tientje gaf ipv. een rijksdaalder, en hij bij hoog en bij laag beweerde dat het een knaak was... mijn moeder (eerlijk als goud) kon het tientje zien schitteren in zijn knakenbak. Enfin... de AH was dichtbij gekomen... dus hij heeft er meer aan verloren dan hem lief was. Ik mocht hem niet, maar dit terzijde."
"Goed, in het algemeen dus, dingen als graffiti, vernielingen, geweld en (hard) drugs kwamen in die tijd bij ons in de Wigbolt praktisch niet voor, en onze buurt was dan ook schoon en prettig om in te wonen en te spelen. En al was het niet zo dat er bij ons vaak dingen werden georganiseerd door de ouders van de straat waren we toch allemaal als familie van elkaar, we kenden elkaar door en door als kinderen en wisten we wie er ziek, zwak of misselijk waren. Goed ik heb nog veel meer dingen te vertellen, maar ik stop er maar mee, anders word het misschien té persoonlijk....."
"Ik wilde alleen even een sfeerbepaling geven van onze straat, en dan met name de eerste flat, in de beginjaren van zijn bestaan.
Enfin, de Wigbolt, een heerlijke plek om in opgegroeid te zijn."

Terug naar 'deel 1' van dit verhaal.

CBR-muurtje 2007 Foto: Pieter Plenter

Fred

Wigbolt , afscheid

Beter had ik het niet kunnen verwoorden.
Geweldige zus he.
Maar over die feestjes die werden wel stiekem in mijn kamer gehouden terwijl ik in Belgie op vakantie was hahaha........

PAULA

WIGBOLT , AFSCHEID

THOSE WHERE THE DAYS

BEN KORTGELEDEN IN DE WIGBOLT-WONING GEWEEST, TUSSEN DE HEKKEN DOORGEGLIPT.
ALLES IS AL GESTRIPT, HIER EN DAAR NOG EEN HERKENBAAR STOPKONTAKT , JAREN 60 MODEL.
DE ONTVANGST WAS REDELIJK "KOEL", ER DRUPTE OP SPOOKACHTIGE WIJZE WATER IN HET PORTIEK, DAT VERSTERKTE MIJN GEVOEL VAN BIZARHEID. EEN VERLATEN PAND, WAAR MENSEN OOIT HAPPY WAREN, ZORGEN HADDEN, OVERLEDEN WAREN ETC.

IK STAPTE DE GANG IN VAN MIJN VOORMALIG OUDERLIJK HUIS, ALSOF IK MAAR EVEN WAS WEGGEWEEST, (38 JAAR OM PRECIES TE ZIJN).
DE RAMEN DICHTGETIMMERD, HELAAS. MET BEHULP VAN HET LICHT VAN EEN MOBIEL WAS ALLES TOCH NOG AARDIG TE ONDERSCHEIDEN. VOORZICHTIG LOPEND, ALSOF IEMAND MIJ IEDER MOMENT KON KOMEN VRAGEN WAT IK DAAR DÉÉD, BEWOOG IK MIJ BEHOEDZAAM VAN VERTREK NAAR VERTREK.
IK HERKENDE DE GANG, DIE KLEINER WAS DAN IN MIJN HERINNERING, IK LIEP DE KEUKEN IN, EN STOND STIL OP DE PLEK WAAR MIJN MOEDERTJE ZO GEWETENSVOL VOOR HAAR GEZIN HAD GEKOOKT, EN IK HOORDE DE ECHO (VANUIT DE HUISKAMER): "PAUL, ZET HET GAS EVEN LAGER, ANDERS KOKEN DE AARDAPPELS OVER". IK STAPTE DE BADCEL IN, MEER WAS HET NIET, EN ZAG IN GEDACHTEN WEER DE LAVET, DIE, HEEL MODERN, OP EEN DAG WERD UITGEBREID MET EEN CENTRIFUGE. WAT EEN LUXE. MIJN MOEDER WAS ZO SLIM OM OOK DE SLA , IN THEEDOEK, ERIN TE CENTRIFUGEREN.
HET ACHTERSTE KAMERTJE WAS VAN MIJN ZUS MIA, LATER WERD DAT DE EETKAMER.
HET TOILET: WAT VALT DAAR OVER TE VERMELDEN ZOU JE ZEGGEN, NOU, IN DIT GEVAL ZIE IK DAAR MIJN VADER EEN PLANK TIMMEREN, RAILS ERONDER MAKEN EN EEN GORDIJN OPHANGEN (NISJE) ZODAT DE SPULLETJES UIT HET ZICHT WAREN (TOILETPAPIER ETC)
IK VERVOLGDE MIJN TRIP NAAR MIJN JEUGD MET EEN VOORZICHTIGE BLIK IN DE OUDERLIJKE SLAAPKAMER. EN JA, OOK DAAR KWAMEN HAARSCHERP DE BEELDEN DOOR. MET NAME HET BEELD VAN MIJZELF IN MIJN TROUWJURK, STAAND VOOR DE SPIEGEL VAN MIJN MOEDERS KAPTAFEL.
IK STAPTE DE GANG WEER IN EN GING , IETWAT BESCHROOMD, DE TRAP AF, LINKS BENEDEN WAS IMMERS MIJN SLAAPKAMER(GEDEELD MET ZUS SABIEN). DAAR, IN DAT KAMERTJE, BELEEFDE IK MIJN TIENERJAREN, VROLIJKE EN DRAMATISCHE UREN HEB IK DAAR DOORGEMAAKT, ZOALS IEDERE PUBER DENK IK WEL DOORMAAKT. AAN DE OVERKANT WAS DE KAMER VAN MIJN BROER FRED. DÁÁR WERDEN DE FEESTJES GEGEVEN, DÁÁR KWAMEN WIJ ALLEMAAL SAMEN, VRIENDEN EN VRIENDINNEN, MUZIEK MAKEND ETC.
TERUG DE TRAP OP, NAAR DE HUISKAMER, DE NIS, DE KACHEL(HAARD), ALLES KWAM OOK HIER WEER NAAR BOVEN.
IK WERD ER VERDRIETIG VAN EIGENLIJK. TOCH GING IK NOG ÉÉNMAAL NAAR BENEDEN, LETTE TOEN OP WAT MEER DETAILS, EN ZAG DAT DE KASTDEUR/KAMERDEUR, DOOR MIJN VADER OOIT GLAD WAS GEMAAKT D.M.V. HARDBOARD EN SCHILDERWERK. DE SPIJKERTJES WAREN NOG ZICHTBAAR. EN WEER KWAM ER EEN SCHERP BEELD NAARBOVEN, WANT IK HAD MIJN PA GEASSISTEERD MET DEZE KLUS, OOIT.
HET IS EEN KADOOTJE AAN MIJZELF DAT IK DIT HEB GEDAAN, GEWOON ZOMAAR NAAR BINNEN GELOPEN.
TOCH BEN IK OOK NOG NAAR DE BOVENVERDIEPINGEN GEGAAN, HEEL VREEMD WAS DIT, VOELDE MIJ BIJNA EEN INSLUIPER.
OP DE VERDIEPING VAN DE FAM. PLENTER LAG EEN DODE MUIS, EN RECHTS IN DE HUISKAMER WIST IK (NOG) WAS DE TELEFOONAANSLUITING. WIJ MOCHTEN WELEENS GEBRUIK MAKEN VAN DIE TEL.
BIJ DE BOVENSTE VERDIEPING BRACHT IK EEN BEZOEKJE AAN DE HUISKAMER VAN DE FAM. V.D. POL, OOK HIER WEER HAARSCHERPE BEELDEN. IN DE ACHTERKAMER ZATEN WIJ, DE VRIENDINNEN VAN JOKE, VAAK IN ONZXE DAGBOEKEN TE SCHRIJVEN, GEZELLIG MET EEN BAKKIE KOFFIE EN EEN SIGARETJE. (RUIMDENKENDE MOEDER, MEVR. V.D. POL, VONDEN WIJ)
IK HEB DUS EIGENLIJK VOOR HET EERST EN LAATST, OFFICIEEL AFSCHEID GENOMEN VAN MIJN OUDERLIJK HUIS ALDAAR, EN IK MOET ZEGGEN, MET EEN TRAAN EN EEN GLIMLACH HEB IK HET PAND , VOORGOED, VERLATEN.
DAG JEUGD, ALLES KUNNEN ZE SLOPEN, MAAR MIJN HERINNERINGEN NIET.