'Het was leuk om pa te helpen'

Auteur: Frank Mobron

Samen op de Wilthzanglaan in Slotermeer vlakbij de dijk naar de Burgemeester de Vlugtlaan.

Melkman Bertus Mobron Melkman Bertus Mobron en zijn zoon Frank in de wijk.

Op de achtergrond van de foto zie je de aloude 'dijk' waar wij als kinderen vaak speelden en die nu gebruikt wordt als spoor-, metro- en sneltramlijn.

Links op de foto staat mijn vader, Bertus Mobron, die voor zuivelhandel Van Schaik in die buurt de melkwijk in Slotermeer liep.

Rechts ben ik, Frank Mobron, en ik ging vaak na school mijn vader helpen. Dat ook altijd voor alle feestdagen omdat het dan altijd extra druk was.
Ik kan me herinneren dat het leuk was om pa te helpen, maar dat sjouwen met die kratten was wel link werk met al die scherpe randen eraan.
Het rijden in die kar vond ik helemaal fantastisch . Jammer dat het steeds van die korte ritjes naar bijvoorbeeld een volgende straat waren.

En als dan de wijk klaar was werd de kar teruggereden naar zuivelhandel van Schaik op de Burgemeester de Vlugtlaan. In dat pand op de hoek van Slotermeerlaan de zit nu Juwelier Nusselein.
Dan moesten we de kar lossen, afsluiten en vervolgens rekende mijn vader de handel af. Daarna en liepen we naar Café Pauwe alwaar er 'n versnapering genomen werd.
Het is lang geleden maar een erg leuke tijd.

Gepubliceerd: 24 augustus 2006

Cees Raaijmakers

De melkboer helpen

hee Frank, vlg. mij heb ik jouw vader ook nog geholpen. Op de foto is 't niet te zien maar als hij rossig krulhaar heeft is 't dezelfde. Toen ik ermee begon (ín de jaren '50) had hij een handkar, niet vooruit te krijgen op het asphalt van de Vluchtlaan. Later had hij ook zo'n karretje als op de foto. Wat ik mij herinner is dat het 'n aardige vent was, en het nabrengen van dingen die niet meer op de kar stonden, vooral in de flat schuin aan de overkant, aan 't eind van zijn wijk.