Terugblik op de Hoofddorppleinbuurt (1)

Hoofddorppleinbuurt

Mijn jonge jaren liggen in de Stolwijkstraat, een straat achter het Hoofddorpplein en een zijstraat van de Heemstedestraat.

Heemstedestraat (1) De Heemstedestraat gezien vanaf het Hoofddorpplein naar de Westlandgracht.

De Hoofddorppleinbuurt lag toen, in de jaren vijftig, aan de rand van de stedelijke bebouwing; vanaf de Westlandgracht keek je uit over een landelijk gebied waar voornamelijk tuinderijen waren. ’s Winters was het een geliefd gebied: als er ijs lag, ging je schaatsen op de talrijke sloten die de landerijen doorsneden. Zo was er het eerste, het tweede en het derde slootje, zoals je dat onder elkaar noemde; vaarten die evenwijdig aan de Westlandgracht naar het westen toe lagen. Vanaf die gracht kon je in de verte de ringspoordijk zien liggen als een rechte streep aan de horizon, aangelegd in de jaren dertig en later als een vrij nutteloos werklozenproject beschouwd om mensen maar aan iets te laten werken, zonder dat daar op korte termijn treinen zouden gaan rijden. Pas veertig jaar later werd er rails gelegd en tot die tijd was het een populair wandel en speelgebied voor verliefde paartjes en voor de jeugd.
Voor ons als stadsjongens was het avontuurlijk om daar te spelen op het verwaarloosde en ruige terrein. In die jaren liep de Heemstedestraat dood op de Westlandgracht en was de bestrating die van zogenoemde kinderhoofdjes, grote gladde vierkante keien. De taxistandplaats was gelegen midden op de rijweg van de Heemstedestraat, vlak voor het plein, er was nog geen doorgaand verkeer naar het westen toe.
Tramlijn 2 had op het plein zijn eindpunt en de standplaats bevond zich aan de westzijde van het plein.Daar stonden twee wachthuisjes aan de rand van het plantsoen voor het trampersoneel om er te rusten of te schaften, één voor de heren en één voor de dames. Het laatste wachthuisje werd haast nooit gebruikt, ze zaten blijkbaar liever bij elkaar in het andere huisje. Wij als jongens schooiden wel eens bij ze rond en vroegen dan om "lege boekjes", dat waren kartonnetjes waar de tramkaarten uitgescheurd waren.

Gepubliceerd: 1 oktober 2006

Dit is het eerste verhaal van Pieter Roosenschoon over de Hoofddorppleinbuurt. Alle verhalen komen in de rubriek Hoofddorppleinbuurt te staan.

Hoofddorpplein, eindpunt lijn 2 Hoofddorpplein met het eindpunt van lijn 2

Rene Dikkes

Terug denkend aan de straat waar ik thuis was

Ik moet wel hard denken, maar als ik begin komt het allemaal terug, Ik woonde op stolwijk straat 8 3 hoog, family Dikkes, mijn naam is Rene, op de tweede verdieping woonde Fam Rosseboom , en dan op de eerste Fam Blom, toevallig is dat ik emigreerde naar Canada en een van de blommetjes kwam ook terecht in Canada. Fantastish was het speelen op straat, ach meneer kan U uw auto even ergens anders neer zetten , we hebben de put nodig, en al die ruimte die er toen was de westland gracht open en vol met kroost, die klijne jongen van Van Laan dacht dat ie er op kon loopen en zijn broer Simon moest hem er nog uit vissen, oh luilak was altijd een enorm succes, en de bollen waren om te smullen, ja boodschappen doen moest ik ook wel eens, en menig gas muntje opgehaalt by Van schaik. Mijn Opa woonde op nummer 16 3 hoog Opa Charmant en Oma, haar kerstbrood was het beste en allemaal gemaakt op een laag pitje van een olie stelletje., in het beneden hius op nummer 8 woonde een goede vriend Paul Boeke, daar heb ik heel wat keer mee gekampeert op de veluwe, we waren boesem vrienden, op het hoofddorp plein was er een ijswinkel (melkboer), heel wat ijsjes gehaalt, ijs tussen twee wafels, tien cent?, en dan de winters op de heemstedestraat, die lekkere helling was altijd goed voor een ritje op de slee. nou ik houd er maar mee op, wie er nu woont op nummer 8 driehoog, weet ik natuurlijk niet, maar wat ik wel weet is dat de trailies nog voor het raam zitten, ik was namelijk bijna het raam uitgevallen en Pa Dikkes had er dan maar een paar voorgemaakt.

Ad van Rijn

Mijn herinneingen aan de hoofdorppleinbuurt

Ik ben geboren in de legmeerstraat, in 1950. Super leuke jeugd daar gehad. Net als Siebe de Roos herinner ik mij ook die VANA. Wij poften daar als gezin onze wekelijkse boodschappen en mijn vader, die amatuerfilmer was heeft daar nog een scene opgenomen in een speelfilmje waarin een kruidenierswinkel wordt overvallen. In datzelfde rijtje zat een ""dichte winkel"" met een Coppertone reclame in de etalage. Daarop was te zien, dat een hondje aan een broekje van een zongebruind kindje hing, waardoor dat broekje een beetje naar beneden getrokken werd en een wit stukje buik zichtbaar was.
Daarnaast zat een groenten man (Postuma??) en in dat zelfde portiek een slagerij. Op de hoek van de Weissenbruchstraat en de Legmeerstraat zat ""Jantje van Alles"", een soort hele kleine Blokker, waar wij ook onze munten voor de gas-en lichtmeter kochten. Die Janje van Alles heeft ook aan de overkant gezeten, hoek Legmeerplein. Aan die kant van de straat zat ook Melkhandel BLAUWHOF. Het verlengde van de Weissenbruchstraat, richting Sloetrkade, was het winkelgedeelkte van het legmeerplein. Op de hoek van de Legmeerstraat, een kruidenier (4=6??), in hetzelfde portiek, banketbakker Hollinger, dan Slagerij Vrolijk (zoon Harry lijdt nu het bedrijf van de toenmalig slager). Dan kwam er weer een melkboer ( had altijd metalen kratten met flessen melk buiten staan)
en op de hoek met de Jacob Marisstraat zat een warme bakker (later Zunnebelt, uit Zwolle). Op de volgende hoek met de Sloterkade zat weer een bakker (Imming??) Daar tegenover zat een hele leuke kleine sigarenwinkel met een stukje weer terug naar het Legmeerplein nog eeen en op de hoek, de fietsenwinkel van Ijpelaar,(zoon zit nu in die winkel) Wij stalden onze fieten daar in de kelder. Dan moest eerst de grote metalen deur open en dan was er een hellingbaan naar de kelder die vol stond met hoten rekken. Het was daar een hel doolhof kan ik mij herinneren (nu zal het wel meevallen) Opvallend, al die buurtwinkels met dezelfde nering. Drie warme bakkers, want ook aan de anderekant van de Haarlemmermeerstraat was ook nog een warme bakker (waar wij ons luilakbrood voor een cent kochten) en twee melkboeren, grappig. Verder herinner ik mij ook vooral het buiten spelen, het bouwen van hutten van klinkers omdat onze buurt werd voorzien van nieuwe riool en alles lag open. Fikkie stoken in oventjes, gemaakt met straatklinkers en natuurlijk het schaatsen op de Westlandgracht. Waar blijft de tijd?

Siebe de Roos

meer graag over hoofddorpplein e.o.

Wat een geweldige verhalen over het vroegere hoofddorpplein e.o. Mijn ouders met mijn 3 zussen hebben gewoond in de stolwijkstraat nummer 1 op 1 hoog boven van schaik tot 1958 toen zijn ze verhuisd naar de weissenbruchstraat op nummer 35 III hoog daar ben ik geboren. We zaten op de hoek van de haarlemmermeerstraat tegenover kruidenier VANA. Veel dingen uit uw verhalen herken ik nog en ik ben nu voor mezelf bezig met een inventarisatie van alle winkels die ik me kan herinneren in de omgeveing van het hoofddorpplein, zeilstraat, amstelveenseweg en surinameplein. In die tijd liep je wat verder naar bepaalde winkels en er zitten er nog heel wat in mijn geheugen.. Hoop snel weer een nieuw artikel te lezen.

Re: Terugblik op de Hoofddorppleinbuurt (1)

Er is in het verhaal en bij de foto's sprake van het eindpunt van tramlijn 2. In aanvulling en correctie hierop het volgende:

Op 11 december 1929 werd tramlijn 1 verlengd vanaf de Koninginneweg via de nog nieuwe Zeilbrug naar het Hoofddorpplein.

Op 13 augustus 1948 werd lijn 1 vanaf de Koninginneweg verlengd naar het Stadionplein en nam lijn 2 de route via de Zeilbrug naar het Hoofddorpplein over.

Tot 6 oktober 1975 bleef het Hoofddorpplein eindpunt van tramlijn 2, vanaf die datum deze doorrijden via de Heemstedestraat naar Slotervaart-Zuid (Louwesweg).

Op 23 september 1991 kwam de verlenging naar Nieuw-Sloten in gebruik.