Terugblik op de Hoofddorppleinbuurt (2)

Hoofddorppleinbuurt

Mijn kleuterschool stond in de Legmeerstraat. De ingang lag in de haakse bocht die de straat maakt. Tegenwoordig is er een moskee en een cultureel centrum in gevestigd.

Legmeerstraat Legmeerstraat gezien vanaf het Legmeerplein. Bouwstijl Roodenburg.

Pal naast de schoolingang was een schoenmakerij; als attractie voor de schooljeugd was eens een kijkdoos tegen het etalageraam geplaatst. Wat daarin te zien was, kan ik me niet meer herinneren, alleen de drommen kinderen die om de beurt een kijkje wilde nemen.
Schuin tegenover de school waren loodsen en bergingen waar o.a. Freek de groenteman zijn lange handkar stalde. Op gezette tijden kwam Freek en manoeuvreerde kunstig zijn éénassige lange kar, volbeladen met groente en fruit, vanuit de Heemstedestraat onze straat in.
In de Stolwijkstraat was maar één winkeltje; kruidenier van Schaik had zijn nering op nummer 1, naast de viswinkel op de hoek. Het was er altijd schemerig binnen. Gezeten op een krukje kwam hij vermoeid overeind als je de winkel binnenkwam; hij moet toen al een oude man geweest zijn. We kochten alleen bij hem als we iets snel nodig hadden of iets vergeten waren. Hij verkocht nog artikelen los, bonen en erwten schepte hij uit houten bakken die langs de wand stonden in bruine papieren puntzakken en op de weegschaal werd de hoeveelheid afgewogen.
Later werd de winkelruimte bij de viswinkel gevoegd, maar jarenlang waren er nog sporen te vinden van de vroegere bestemming.
Een bijzondere verschijning was de ijsbezorger. Aan de overkant van de straat werd eens in de zoveel tijd op een adres een groot blok ijs bezorgd, dat een primitieve dubbelwandige ijskast een tijd van koelte kon voorzien. Met een soort pikhouweel sjouwde een man de ijsklomp op zijn schouder de trap op.
Op zaterdag zagen we de olieman in de straat. Hij had een karretje dat door een nukkig ponypaardje voortgetrokken werd. Aan de achterzijde van het wagentje waren grote koperen kranen en de olieman vulde daar de vierkante hoge petroleumvaten van de huisvrouwen die om de kar dromden. Petroleum was toen nog een gebruikelijke brandstof voor koken en verwarming. Wat de olieman aan andere spullen verkocht, zoals poets- en schoonmaakartikelen, borstels, zeemleren lappen, alles rook naar petroleum.

Hier staan meer verhalen over de Hoofddorppleinbuurt.

Kleuterschool 'Dotterbloem' - Legmeerstraat 79 Legmeerstraat 79 Kleuterschool 'Dotterbloem'.

jan baas

jan baas

wij kwamen in het jaar 1951 te wonen in de Woubruggestraat nr 3, eerste etage op de hoek van Rietwijkerstraat nr 3 boven de bakker.
Ik werkte toen bij het Int transportbedrijf D.P. de Rond, er stond vaak een truck van ons voor de deur. later zijn we naar nr 5 verhuisd omdat daar een slaap kamer meer was,ik veranderde toen van baan en werd Wegenwacht met motor en zijspan. Om tenslotte voor zelf een garagebedrijf te beginnen aan de Sloterkade 170, waar we op nt 186 gingen wonen
in 1992 heb ik de zaak verkocht met grote tegenwerking van makelaar Rietveldm thans woon ik in Heiloo
mijn adres is jabimsn@live.nl

Fred Smid

adres foutje in mijn verhaal

Het moet zijn Stolwijkstraat 5 III
Gr. Fred Smid.

Fred Smid

Hoi allen

Ik ben Fred Smid geboren in het jaar 1948 in de Stolwijkstraat 3 III
De Hr. Verschaik was onze kruidenier tevens de Fam. Tesselaar in de Heemstedestraat.
Ook ik heb op de Dotterbloemshool gezeten en de Hillegomschool (bij Dhr Rijnders).
Heb tot mijn 16e jaar in de Stolwijkstraat gewoont daar na zijn we verhuist naar Slotervaart.
Gr. Fred Smid.

marja koppenberg

westlandgracht amsterdam 109

ik woon nu in limburg ,het is zo leuk om al die verhalen te lezen van vroeger ,ik krijg er kippevel van als ik die verhalen jeetje wat hebben ze alle en goed geheugen ik hoop dat er buurtjekinderen van vroeger er op reageren ik wil ze heel graag weer eens en met ze emailen ik ben van 1941 .

Hans Boellaard

Kleuterschool Legmeerstraat

Hartelijk dank voor de foto's en verhaal over de kleuterschool in de Legmeerstraat. Een jaar of tien geleden, op bezoek in Nederland, heb ik het nog eens opgezocht maar het was allemaal veranderd, er stonden wat Arabische tekens op een deur gekladderd. Ik zat op die school in 39/40 Het was gewoon normaal om in die tijd als vierjarig jochie in je eentje van de Westlandgracht 163 II, Katwijkstraat, Woesduinstraat, Heemstedestraat over het Hoofdorpplein naar school te lopen, er was toen practisch geen verkeer.
Jufrouw van Rooyen was mijn onderwijzeres. Er waren twee grote zandbakken EEN buiten, die was het fijnste want dat zand was goed om in te graven en tunnels etc te maken, die andere was een grote met glas overdekte zandbak met rul zand waar je niets mee kon doen.
Ik schaam mij nu nog dat ik een keertje niet naar buiten mocht voor het speelkwartier omdat ik een zwart matje met gekleurde strippen papier niet op patroon kon vlechten. Ik was toen al dol verliefd op een schat van een meisje: Marga Schuit. Zij woonde op de Haarlemmermeer straat. Na de oorlog is zij vertrokken met haar familie naar Brazilie. Voor een lange tijd daarna heeft zij nog maandelijks geschreven over haar belevenissen in een krantje van het Hoofddorp kwartier