Firma KoK

Auteur: ron kuhlmann
Kinkerstraat 212 t/m 232. Nrs. 212-214-216-218 enz. (v.r.n.l.) Op nr. 218 is een grote zaak in audio, video, huishuidelijke apparaten van Valkenberg, 1992. Bron: beeldbank Stadsarchief Amsterdam. <p><a href="https://beeldbank.amsterdam.nl/afbeelding/010122011300">https://beeldbank.amsterdam.nl/afbeelding/010122011300</a></p>

Valkenberg,die naam vergeet je nooit.

Ze hadden ook een Filiaal in Amstelveen. Ik reed daar vaak langs als ik naar school ging. Ik kocht daar toen onderdelen voor mijn illegale zendpraktijken op de 3 meter band oftewel FM. De 2N3053 tor en BFY 90 en de beroemde Fet transistor BFW 10/11 waren de meest populaire zendtorren in de jaren zeventig.

Bij Radio Rotor op de Kinkerstraat kocht ik mijnn eerste FM zender. Dat was dan een klein zwart kastje met een klein gaatje erin waarachter een trimmertje zat om de frequentie in te stellen.

Na school, ik was een jaar of 18, kon ik aan de slag als leerling tv monteur bij de Firma Kok (later Turksma Groep en ITS, op de Clercqstraat. Naast de winkel wat nu geloof ik een eethuisje is had je de technische dienst onder leiding van de uiterst rustige en sympatieke Arie Helvenstein. Het was een fantastische periode. Samen met twee goede vrienden Rob Tol en John Dolder voerden we de binnenreparaties uit, televisies, radio's, versterkers, wasmachines, eigenlijk alles wat je maar kan bedenken op huishoudelijk gebied.

En voor de afwisseling reden we als bijrijder mee met Rian de Horde, (hij had ook een discotheek samen met zijn broer, zijn naam ben ik vergeten,maar ik zie hem nog steeds voor me) en Henny van Wijk (later directeur van Electronics Nederland) ik zie hem nog steeds studeren in het keukentje, en van Bremen, de expediteur van de firma Kok,en van Noort niet te vergeten, met hem werd het vaak laat, omdat hij ook veel privé klusjes er bij deed.

Een keer hadden we vreselijk hard gelachen. We hadden de uitgeleende reparatiekoffer van Arie uit de auto van John gehaald (John deed ook vaak reparaties bij de klant thuis). John verzuimde vaak om de auto op slot te doen, en Arie vond het hoog tijd om John eens een lesje te leren. Afijn, John stapt naar zijn auto, doet de kofferbak open, en verbleekt. Hij rent in paniek terug naar de zaak en loopt naar Arie die rustig achterover zit en vraagt aan John wat hij voor hem kan doen. John zegt met een bedeesde paniekerige stem dat er is ingebroken in zijn auto. Waarop Arie reageerde: o,dat is vervelend nou, had je de auto soms niet op slot gedaan? Waarop John antwoordde, ja, ik dacht toch van wel. Waarop Arie zegt, nou, ik dacht van niet, kijk, hier staat ie. De reactie van John en het schaterlachen van ons zal ik nooit vergeten.

Wel, dit is voorlopig wat ik me nog kan herinneren uit een tijd waarin de banen nog voor het oprapen waren.

Rob Kok

Een feest van herkenning.

Ron,,, Ik kan je niet voor de geest halen maar ik ben een "zoontje van Kok".
Ook nog een tijdje op de Bloemgracht gewerkt. Vlak voor de overname..
Helvenstein deed de Radio TD op de clercqstraat. Daarboven heb ik nog een tijdje gewoond. Trouwens ook op nr. 21.
Van Bremen kwam bij Ligthart uit de van Galenstraat vandaan nadat we die zaak hadden overgenomen. Later EMKO.
Groet Rob Kok

rob tol

Goede tijden

Dat waren de goede tijden.Arie Helvenstein heef ook nog bij mij gewerkt toen ik nog een eigen bedrijfje had.Net gestopt voor de slechte tijden begonnen.