Groot geworden met gort en krenten

8 Fans

Mevrouw Van de Stolpe heeft verre reizen gemaakt, maar kan ook veel verhalen over de buurt rondom de Bestevaerstraat.

Coca Colafabriek Op de Coca-Colafabriek heeft mevrouw Van de Stolpe haar man leren kennen. “Tussen de middag gingen we wandelen op Sloterdijk; er was niets anders. Er waren volkstuintjes ( Nut en genoegen) met prachtig aangelegde paden. En van het een kwam het ander.â€?

Het dreunen van de heipalen is te horen in de woonkamer van mevrouw Van de Stolpe. Niet alleen in West, ook in de Rivierenbuurt, waar ze nu woont, wordt gebouwd. In 1952 is ze, samen met haar man, hier komen wonen.
Ze is geboren in de Polanenstraat — Spaarndammerbuurt — waar haar moeder badjuffrouw was in het kinderbadhuis in de Spaarndammerstraat. Later volgde de verhuizing naar de Bestevaerstraat.

mevr. van de Stolpe

mevr. van de Stolpe

Als kind ging mevrouw Van de Stolpe naar de Mariaschool aan de Admiraal de Ruyterweg. Deze school was verbonden aan de Boomkerk. Achter de admiraal de Ruyterweg was “niets" meer. Slatuintjes en boerenslootjes De wind had er vrij spel en als het hard waaide moest je je vasthouden aan de langs de weg gespannen touwen om over te kunnen steken zonder weg geblazen te worden.
De tuinders die achter de Admiraal de Ruyterweg hun land en boerderijen hadden brachten hun waar met bootjes naar de stad. Tot aan de Marnixtraat waar tegenover het hoofdbureau van politie de groentemarkt was. Totdat de markthallen in de Jan van Galenstraat gereed kwamen.
“Je speelde veel op straat. Niemand wist hoe het begon, maar dan was het opeens tollentijd, of ballentijd. Stond je met z’n allen met kaatsballen tegen de muur aan te ballen Of we tekenden een hinkelbaan op de straat. Toen we wat ouder waren speelden we diefje met verlos."
Het was ideaal om te spelen want het was allemaal zandland.
De crisistijd 1934- 1935 had ook minder aangename kanten." Tussen de middag moesten we naar de eetzaal waar we een voedzame maaltijd voorgezet kregen. Ik vond het niet zo lekker. De ene dag kreeg je gort met krenten, de andere dag erwtensoep of bruine bonensoep die zo dik was dat je lepel er rechtop in bleef staan. We kregen kleding. Regencapes en heel gedegen ondergoed. De jurken werden door de moeders een beetje aangepast met een kraagje of centuurtje zodat je niet allemaal hetzelfde aan had. Maar het bleef duidelijk dat je ouders steun ontvingen."
Ze is er groot mee geworden en nu 80 jaar. Samen met haar man is ze een groot deel van de wereld over gereisd en heeft ze veel uitheemse gerechten gegeten. Zeker geen gort met krenten.

Bekijk meer afbeeldingen

Van de Stolpe's op Schiphol Mevrouw en meneer Van de Stolpe Mevrouw en meneer Van de Stolpe op het oude Schiphol

Onno van de Stolpe

Van de Stolpe

Tante Ankie (twee jaar geleden overleden) was getrouwd met de broer van mijn vader, Jan van de Stolpe. Jan leeft nog en woont nog steeds in de Rivierenbuurt. Zijn vader, mijn opa, was geboren en getogen Amsterdammer en koperslager van beroep. De link naar Leiden is ons niet bekend.
Gr
Onno van de Stolpe
(en woon ook in Leiden)

mv. a vd Stolpe

De naam vd Stolpe

Ik ben benieuwd wie dat zijn . Want ik heet ook vd Stolpe. En kwam uit Leiden. Mijn grootvader kwam oorspronkelijk uit Rotterdam. En daar had ik nogal wat nichten tantes. Veel van hen werkte bij de gezondheidszorg. Wij in Leiden ook.