Opstelwedstrijd basisscholen

Opstellen geschreven door leerlingen van de basisschool

Op de website van het Geheugen van West worden verhalen gepubliceerd over Amsterdam West en Nieuw-West. Omdat er bijna geen verhalen zijn geschreven door kinderen, heeft de redactie nagedacht hoe deze groep te stimuleren om verhalen te gaan schrijven. Hieruit ontstond het idee om een opstelwedstrijd onder leerlingen van groep zeven en acht van de basisschool uit te schrijven. De bedoeling is hier een terugkerend evenement van te maken. De eerste wedstrijd is inmiddels afgerond en de opstellen zijn geplaatst in de nieuwe rubriek,

Schoolkinderen op een speelterrein. Bron: Stadsarchief Amsterdam, Foto: Martin Alberts, 11 maart 1985.

Opzet van de wedstrijd
Kinderen schrijven bijvoorbeeld over hun woonomgeving en de school waarop zij les krijgen. Er is een modelvragenlijst ontwikkeld, die als leidraad voor de leerlingen kan dienen om hun verhaal te schrijven. Inspiratie voor deze manier van schrijven was de rubriek in De Volkskrant ‘Portret van een kind op zijn/haar favoriete plek.’

Scholen in Amsterdam West en Nieuw-West werden dit jaar benaderd om deel te nemen aan de opstelwedstrijd. Vaak reageerden zij wel enthousiast, maar vele scholen zagen af van deelname door de grote werkdruk.Toch werden er opstellen geschreven. Dat gebeurde vlak voor het uitbreken van de coronacrisis. Hierdoor kwam er vertraging in de afwikkeling. De opstellen konden vervolgens beoordeeld worden door een onafhankelijke jury.

Prijsuitreiking
Op woensdag 20 mei j.l. was de prijsuitreiking aan leerlingen van de achtste groep van de basisschool Veerkracht.
Aandacht aan deze uitreiking werd gegeven in een artikel van Shirley Brandeis in de Westerpost (https://issuu.com/westerpost/docs/westerpost_27_mei_2020lr). Het was vanwege de verschillende verhalen best moeilijk om één winnaar uit te kiezen, dus heeft de jury ervoor gekozen drie kinderen een prijs te geven:

Whit Parker (onder andere om de zin in zijn opstel: "ik vind het cool om te zien hoe al die mensen samen leven");

Elia Assaf ("Nederland is een prachtig land") en

Amarachi Mbah ("Ik zou willen dat de oude generatie weer terug zou komen" en "Ik zou echt graag in 1980 willen zijn").

Vlnr: Whit Parker, Elia Assaf en Amarachi Mbah. Foto: Ruud van Koert, 2020.

Deze leerlingen hebben op een bijzondere manier verteld hoe zij hun leven in de buurt en op school ervaren. De prijs bestond uit een oorkonde en een boekenbon, zodat ze, zoals bij de prijsuitreiking werd gezegd ‘misschien een mooi boek kunnen uitkiezen voor in de zomervakantie.’

Terugkerend evenement

Van deze opstelwedstrijd willen we een jaarlijks terugkerend evenement maken. Op deze wijze kunnen we ook de ervaringen van kinderen in Amsterdam West en Nieuw-West in het Geheugen van West opnemen.

Geïnteresseerd? Stuur een mail naar de redactie en we nemen contact met u op.

Klik hier om naar de rubriek met de opstellen te gaan.