KLááááRRR- OVERRRRRRRRRRRR

Geuzenveld

Het zal in de 5e klas van de Pieter Jelles Troelstraschool zijn geweest dat ik (ongeveer 11 jaar - 1966 dus) voor het eerst (en voor het laatst) een belangrijk man werd.

Trouwfoto meester Wiersma De hele klas 5a bij het stadhuis. Let op, de enige knul met korte broek is ...... jazeker Pieter Plenter .

Want geef iemand een uniform en deze persoon groeit qua postuur enige meters. Het "uniform" waarover ik spreek bestond uit een witte legerachtige koppelriem, met een bijbehorend spiegelei, zijnde de uitrusting behorend bij DE KLAAR-OVER !!.
Nu was ik geen briljante leerling, en ook had ik geen spectaculaire redding verricht, geen oude vrouwtjes geholpen zware takkenbossen te sjouwen, of andere heldendaden gedaan, dus waarom mij deze eer te beurt viel zal altijd een raadsel voor me blijven, wel was het zo dat ik bijzonder veel aandacht en oplettendheid had betoond tijdens de spaarzame (toen nog nieuwe) verkeerslessen, en daar meestal wel de goede antwoorden op de vragen wist. En dus na 2x een instructie praktijkles te hebben gehad, werden we voor de leeuwen gegooid, en moesten we verdeeld over de 2 toen net nieuwe vluchtheuvels ons belangrijke werk verrichten.
Als ik het me goed herinner waren er 5 groepjes van 2 klaar-overs, zodat je niet elke dag "dienst" had.
Het zal op een donderdagmiddag geweest zijn, dat ik bij de vluchtheuvel aan de Savornin Looman kant van de school mijn werk aan het doen was, toen het volgende incident plaatsvond.....;
Ik had net mijn "vrachtje" naar de overkant gebracht, en gekeken hoe deze kleinsten (want de lagere klassen waren aan die kant) joelend naar het schoolplein renden, toen ik in gedachten terugliep naar de overkant, en, ik moet toegeven niet geheel de verkeersregels in acht nemend door rechts,links,rechts te kijken, ik van de vluchtheuvel afstapte, ineens een geweldige schop in mijn onderrug kreeg en daardoor op de grond viel, en korte broek dragend (ja toen nog wel) de knieën kapot en vreselijk geschrokken opkeek in het groezelige gelaat van "een stuk langharig werkschuw tuig..." zoals dat toen genoemd werd. Deze snuiter was op zijn fiets aan komen rijden, had me wel degelijk gezien, maar niet de moeite genomen om even gebruik te maken van zijn bel (zo'n grote DING-DONG die toen in de mode was). Hij keek me verder nog even diep ik de ogen, en fietste lachend weg, rechtsaf de Savornin Looman in.

Wilt u het vervolg lezen van dit verhaal? Klik hier!

Rini Broodman

Trouwfoto Wiersma in 1966

Hele mooie tijd gehad ,hij had geen makkelijke leerling aan me . Maar toch ik vond het een top vent .en hoe vaak rende hij niet achter mijn aan haha ik was sneller .en natuurlijk ken ik een hoop leerlingen nog ,de leukste meid vond ik Rina Schoen .links onder op de foto

Gerke Zandstra

Re: oud leerlingen pj troelstraschool

Agnes Touber toen; blusséstraat 7 guezenveld:
wie kan mij wat informatie gevenover klasgenoten uit die tijd, ik zat daar op school van 1957 tot +/- 1962 op school .ik weet dat mijn laatste onderwijzeres juf Zandstra was. mijn grootste vriendin Grace

Jetty Temme

klaar-over

Beter laat dan nooit, geweldig stukje Pieter, leest als een jongensboek!
Groetjes,
Jetty

re: Oud leerlingen PJT

Hoi Agnes,
als ik jou was zou ik eens gaan kijken op www.schoolbank.nl, ik ben daar ook lid van en heb al wat fijne reakties gehad van oud klasgenootjes.
Veel succes,
Pieter

Agnes Touber toen; blusséstraat 7 guezenveld

oud leerlingen pj troelstraschool

re; Politie aktie

Dank je Jos, ik ben het helemaal met je eens, met wat meer menselijkheid, en een minder harde opstelling van beide kanten, zouden er heel wat conflicten tussen de politie en jeugd op een betere manier opgelost kunnen worden, daar ben ik ook van overtuigd.
En bedankt voor het compliment.

Politie aktie

Kijk, dat noem ik nu een staaltje van psychologie van de eerste orde, die agent heeft op een knappe manier jou van een jeugdtrauma afgehouden. Prima aktie van die man. Zouden ze nu een voorbeeld aan moeten nemen. Een erg leuk geschreven verhaal trouwens.