In Coronatijden (13)

Laat de bal weer van hand tot hand gaan en houd (Nieuw) West ook in het nieuwe jaar groen.

Amsterdam-West, Sloterdijk

Aan het begin van dit rare jaar (sorry, even een cliché, maar wel waar) maakte ik een rondje en kwam achter het oude Postbank-gebouw langs de Haarlemmerweg de aanleg tegen van nieuwe leidingen (zie In Coronatijden 2). Een goede reden om weer eens te kijken hoe die omgeving er nu voorstaat.

Bij Oud Sloterdijk sta ik onverwacht oog in oog met een eenzame korfbalpaal in een tuin achter de kerk.

In afwachting van de competitie Foto: Ruud van Koert, december 2020

De paal is in afwachting van wanneer de trainingen en het spel weer kunnen beginnen en brengt mij terug in mijn jeugd, toen mijn beste vriend Maarten en ik, wanneer ik bij hem logeerde in Zaandijk, uren oefenden op de rieten mand die in de steeg achter hun huis aan de muur hing. De rieten manden zijn vanaf eind jaren negentig verdwenen uit het korfbalspelbeeld en vervangen door kunststof. Even blijf ik van deze herinnering genieten voordat ik mijn weg vervolg.

Glimmend asfalt voor fietsers en lopers Foto: Ruud van Koert, december 2020

Langs het inmiddels nieuwe met glimmend zwart asfalt afgewerkte fietspad trekt een levensgroot spandoek in een van de volkstuinen van Sloterdijkermeer, tegenover de gestripte oude hoofdtoren van ING, mijn aandacht. ‘SCHOFFEL ONZE VOLKSTUINDERS NIET ONDER’.

Ooit een trots bankgebouw Foto: Ruud van Koert, december 2020

Behoud de volkstuinen Foto: Ruud van Koert, december 2020

Een hartenkreet die ook mij aanspreekt. Want de nieuwe hoogbouw in (Nieuw) West rukt op en oud groen verdient het om bewaard te worden voor herinnering aan verleden en toekomst. Thuis zie ik dat de ondertekening van de petitie helaas op 16 december jl. is gesloten, maar gelukkig heeft de petitie het voor elkaar gekregen dat de verantwoordelijke wethouder zich genoodzaakt zag om de voorgenomen nota voor exceptionele huurverhoging (voorlopig) in te trekken en de vaststelling uit te stellen.
Hoe het nu verder gaat, is (nog) onbekend, maar dit is alvast een goede stap.

Bij het zicht van boven op het Westergasterrein zie ik dat het veld van Sporting West ook leeg is. Geen bal te zien, zelfs geen rondrennende pupillen en dat zal de komende tijd ook nog zo zijn.

(Nog) geen bal te zien Foto: Ruud van Koert, december 2020

Op het pad langs het treintalud spoort een vader zijn zoontje, die met een pruillip achter hem aan sjokt, aan door te lopen: ‘nu je niet naar school mag en dus geen speelkwartier hebt, moet je voldoende bewegen in de buitenlucht. Dat is nou eenmaal zo, dus kom op!'.

Net als ik denk dat ik het meeste groen van Westpoort heb gehad loop ik ongemerkt op de Spaandammerdijk langs Sint Barbara waar de aartsengel Michael de wacht houdt en (gelukkig nu nog) schapen in het stuk weiland ernaast grazen.

De engel van rechtvaardigheid Foto: Ruud van Koert, december 2020

Een laatste stukje boerenland in de stad? Foto: Ruud van Koert, december 2020

Ondanks de eerdere wat sombere gedachten over de toekomstige bouwprojecten in West voltooi ik mijn rondje toch met hoop voor 2021.
West niet volbouwen dus, houd het groen en laat de bal weer door de korf verdwijnen.

Gelukkig Nieuwjaar!