File op de Pieter Postsingel

Op kraamvisite met 18 vrachtwagens

Verteller: Peter Kropveld

In 1965 verdedigde ik het vaderland vanuit de Ripperda kazerne in Haarlem. Daar was ik chauffeur van een DAF 3 tonner. Gelukkig op bromfietsafstand van Amsterdam Geuzenveld. In juni 1965 gingen we op kraamvisite met 18 vrachtwagens.

Op weg met alle vrachtwagens van de compagnie

Direct na het behalen van de hoofdakte als onderwijzer op Gemeentelijke Kweekschool moest in militaire dienst. Omdat ik tijdens de keuring gezegd had, dat ik een hekel had aan lopen,  kwam ik terecht op de opleiding voor vrachtwagenchauffeur bij de Aan- en Afvoertroepen in Tilburg. Na het behalen van het rijbewijs voor een 3 tonner werd ik, dank zij sergeant majoor De Heus,  overgeplaatst naar de Ripperda kazerne in Haarlem. Op bromfietsafstand van de Pieter Postsingel in Amsterdam Geuzenveld, waar mijn vrouw Yvonne inwoonde bij haar ouders.

Het hele jaar 1965 verdedigde ik vanuit Haarlem het vaderland tegen de Russen want je wist niet of ze zouden komen. Dat weten we nog niet trouwens. Maar in 1965 bleef het rustig. We brachten onze tijd door met het steeds opnieuw schilderen en doorsmeren van onze YA 314 drietonner. Af en toe reden we in colonne een blokje om maar niet te vaak want we moesten zuinig zijn met benzine. Op Woensdagavond hadden we tot 12 uur verlof en dan reed ik met mijn NSU Quickly bromfiets naar de Pieter Postsingel. Door weer en wind. De winter van 1964-65 vroor het dat het kraakte maar liefde overwint alles. Ik deed gewoon een flinke krant onder mijn NATO-jack en twee paar handschoenen over elkaar en dan ging het net.

Totdat ik luitenant Wierinks het heugelijke nieuws kon meedelen dat Yvonne was bevallen van een gezonde dochter. "En we noemen haar Anuschka" zei ik. "Dat moeten we vieren" zei de luitenant. "We gaan op kraamvisite". "Met een DAF" vroeg ik? Wel nee zei de luitenant, "met alle vrachtwagens van de compagnie, met zijn achttienen want dat is een prima oefening!"

En zo reden we op Woensdagmorgen 18 Juni 1965 met achttien Daf drietonners vanuit Haarlem naar de Pieter Postsingel nummer 10. Het was nog een heel gedoe om ze allemaal op de stoep te parkeren maar gelukkig stonden er heel wat minder auto's dan nu op straat dus na een kwartiertje stond de Pieter Postsingel vol vrachtwagens en wij met zijn allen voor de deur van nummer 10. Verrassing!

Mijn schoonmoeder, mevrouw See, deed inderdaad blij verrast open, maar Yvonne vluchtte verlegen naar boven met de baby. Toen we allemaal koffie hadden klopte de luitenant beleefd aan Yvonne 's slaapkamerdeur. "Komt U met de baby mevrouw? We willen haar zien? " En zo maakte Anuschka al heel jong kennis met het Nederlandse leger en ze vond het prachtig. Zonder huilen mocht iedereen haar even vast houden.

Op de Pieter Postsingel werd nog lang nagepraat over die bijzondere kraamvisite.

Peter Kropveld

Peterkropveld@gmail.com

De compagnie

De compagnie

Klaas van den Berge

Verbindingscentrum Heemstede

Ken je toevallig ook nog het verbindingscentrum in Heemstede ( herenweg )

p. v amsterdam

Ripperda kazerne

Leuk om dit voorbij te zien komen.Ik heb mijn langste diensttijd ook op de Ripperda gediend en wel als hospik bovenin het hoofdgebouw en de ambulance chauffeur van de kazerne. Het is al weer heel lang geleden en de kazerne is nu een " Woongebouw" Ik ben begonnen in Vught Daarna naar Amersfoort en daarna naar Haarlem en afgezwaaid ik 1964 . Al met al leuk om even terug te zien . Groet.