Zigeuners in de Coltermanstraat

Winkels en straatventers

Auteur: Frans Serné
Sam van Houtenstraat, november 1957 - Foto Stadsarchief Amsterdam - Archief van de Gemeentelijke Dienst Volkshuisvesting

In de jaren 60 van de vorige eeuw kwam de straathandel in Geuzenveld op gang. De huizenblokken waren voltooid en in de Sam van Houtenstraat, onder de galerijwoningen, kwamen diverse winkels.

Op de hoek kwam het Friese Rijwielhuis en verder waren er een kapper, kledingzaakje Wiba, een zaak waar goedkope petroleum te koop was voor de oliekachel Alladin. Die zorgde voor bijverwarming in de keuken, in de slaapkamers en in  de badkamer. Het nadeel was dat de ramen dropen van de condens. Er kwam ook een kleine supermarkt, waarvan ik de naam niet zeker meer weet, ik denk aan Vivo. Verder groentenzaak, slager, bloemist, drankzaak, bakker Carels, viswinkel, winkel met Indische producten, drogist Speyer en een tabakswinkel. De rest van de ondernemers weet ik niet meer.
Bij drogist Speyer kon je ook fotorolletjes laten ontwikkelen en afdrukken en petroleum kopen, maar dan veel duurder. De tabakswinkel verkocht ook tijdschriften. Daar haalde ik ieder week de Veronica Top 40 en maandelijks de MuziekExpres.

Ook verschenen er venters en handelaren met hun karren in de straat, zoals de aardappelboer, groentenboer, schillenman, scharenslijper (Scharensliep), kolenboer, melkboer, die ook eieren verkocht, voddenboer en ijscoman.

Mijn opa en oma woonden naast ons. Oma was ernstig invalide; Multiple Sclerose en zij zat dag in dag uit in een rolstoel en keek uit op het Friese Rijwielhuis. Lichamelijk een wrak, maar geestelijk prima in orde en voor de duvel niet bang.
Op zekere dag kwamen er kledenverkopende zigeuners in de straat. Oma gaf opa de opdracht om ze binnen te laten. Hij, een echte Amsterdamse timmerman en absoluut niet bang uitgevallen, liet ze boven komen. Oma legde uit dat ze interesse had in een nieuw vloerkleed. De zigeuners spraken echter geen Nederlands. Voor oma (een Friesin) geen probleem want ze dacht dat ze Fries spraken. Ze  sprak dus Fries tegen ze. De zigeuners begrepen echter wat ze bedoelde en brachten een aantal vloerkleden naar boven, rolden die uit in de huiskamer en oma begon aan de onderhandelingen over de prijs. De zigeuners dachten een zielige vrouw voor zich te hebben. Maar oma kon heel goed afdingen en daarbij maakte ze ook misbruik van haar handicap. Fries en de taal van de zigeuners leverden voor beide partijen toch een succesvol resultaat op.
Oma kreeg het kleed voor de prijs die zij in gedachten had en de zigeuners toonden zich tevreden toen ze weggingen. Het kleed heeft jarenlang in de kamer gelegen.

hans

Frysân Boppe