Shag roken en zegeltjes sparen in de Coltermanstraat

Over opa, shag, Rizla-vloeitjes, plakplaatjes en een teruggevonden album

Auteur: Frans Serné
Opa met zijn onafscheidelijke sjekkie

Zolang ik mijn opa kende, rookte hij ‘Niemeijers Sterling Shag’ met Rizla vloeitjes. Ik kocht die shag vaak voor opa bij de sigarenman aan het eind van de Sam van Houtenstraat, waar ook tijdschriften te koop waren waaronder de voor tieners van toen de bekende Veronica Top 40, wekelijks gratis te halen was.
Opa kon je uittekenen met een sjekkie in zijn mond. Op zekere dag (in 1960) ontdekte opa dat er vogelplaatjes in de pakjes Rizla-vloeitjes zaten die in een album geplakt konden worden. Zo’n album was apart verkrijgbaar onder de naam: ‘Zo leer je vogels kennen’. Dat album stond vol informatieve teksten over de vogels op de te verzamelen en op te plakken plaatjes.

Het werd een hele rage in de Coltermanstraatbuurt, en op de Timotheusschool in de Lodewijk van Deysselstraat, ruilden we onderling de dubbele plaatjes. Van opa mochten we soms meer pakjes Rizla kopen dan nodig was, om ons van de benodigde plaatjes te voorzien. Voor ons kinderen was het altijd spannend of het ontbrekende vogelplaatje er bij zat. Ik was degene die de shag met vloeitjes haalde en keek zodra ik buiten was welke plaatjes erbij zaten.

Na verloop van tijd verschenen er nog drie albums. De sigarenzaak deed in die jaren 60 goede zaken en Opa rookte stevig door en hoestte nooit (hij werd 83 jaar). Wel viel er regelmatig hete as op het vloerkleed, waardoor brandgaatjes ontstonden, tot grote ergernis van mijn oma.

Opa draaide sjekkies, die aangestoken werden met een benzineaansteker. Een aluminiumhuls, gevuld met benzine en een lont. Het vuursteentje zorgde na een handgebaar voor ontsteking van een vlammetje. De hoogte van dat vlammetje was regelbaar met een soort schuif. De benzineaansteker van opa had altijd een hoge vlam, waardoor het sjekkie eerst ook heftig ontvlamde, daarna doofde en opa kon roken. En dat de hele dag door, dag in dag uit.

Mijn vader rookte ook shag, van het merk: ‘Winner’, met ‘Matrozenvloei’, maar in die pakjes zaten geen plaatjes bevatten, dus dat was niet interessant. En hij rookte sigaretten van het merk ‘Golden Fiction’.

Zestig jaar later kwam ik in een klein dorp in Noord-Holland op een rommelmarkttafel een pakje ‘Niemeijers Shag’ tegen; kostte me 75 cent. Ik heb ook nog de benzineaansteker van opa en vier boeken volgeplakt met vogelplaatjes uit de serie ‘Zo leer je vogels kennen’. Ook Douwe Egberts had een plaatjesactie (op de punten). Daarvan heb ik het album ‘Bali in kleuren’ nog in mijn bezit.

Ik kreeg van mijn andere oma op mijn negende verjaardag een album met opgespaarde plaatjes over de vaderlandse geschiedenis: ‘Der Vaderen Erf’, uitgegeven door ‘Koek en Beschuitfabriek Hille en Zoon Zaandam’ uit 1952, mijn geboortejaar. Ik hield van geschiedenis. Dat zoekgeraakte boek vond ik onlangs terug bij een Kringloopwinkel.

Pakje Rizla vloeitjes

Nostagie ten top

Nostagie ten top

Bali album

Bali album

Plaatje uit het Bali-album

Geschiedenis album Der Vaderen Erf

Plaatje uit het geschiedenis album

Het teruggevonden album

Frans Serné

Reactie Frans Serné

Hans, bedankt.

Hans

De Rokende opa

Leuk om je verhalen te (blijven) lezen. Herkenbaar over hoe dat destijds was. Veel dingen komen mij heel bekend voor.

Hans Staphorsius