Aladdin in de keuken, badkamer en slaapkamer

Auteur: Frans Serné
Petroleumkachel Aladdin

Petroleumkachel Aladdin Door: Frans Serné

De kolenkachel in de huiskamer kon niet het hele huis in de Coltermanstraat verwarmen. Rond etenstijd ging de tussendeur van de huiskamer naar de woonkeuken open en zette mijn vader de kachel een tandje hoger, zodat de keuken onder het eten warm was. Omstreeks 1965 kochten mijn ouders een petroleumkachel met de naam Aladdin, die als bijverwarming in de keuken gezet werd. De petroleum kochten we in de winkel tegenover ons in de Sam van Houtenstraat, genaamd ‘De Jager’. Een winkel waar van alles te koop was op huishoudelijk gebied en die goedkoper was dan drogist Speyer, verderop in de Sam van Houtenstraat. Deze Aladdinkachel was mobiel en kon overal in huis neerzetten.
Op vrijdag gingen wij, mijn broer, zusje en ik, in bad in de zogenaamde ‘douche-cel’, die bestond uit een lavetbak waar je in moest klimmen,met kraan en … een douche. Voor ons een hele luxe, komende uit de Weesperstraat. Aladdin werd in die kleine ruimte,zonder ventilatie, neergezet met als resultaat dat de hele ‘badcel’ droop van het vocht en stoom van de douche. De balkondeur van het achterbalkon aan de Dr.H. Colijnstraat ging na iedere douchebeurt open om het vocht te lozen, maar wat hadden we het warm tijdens de wekelijkse schoonmaakbeurt!
Mijn broer en ik deelden samen een slaapkamertje waar amper plaats was voor twee eenpersoonsbedden en een boekenkastje. Mijn zusje had een eigen slaapkamertje (want ja, het was een meisje) en onze ouders hadden de iets grotere slaapkamer. Voordat het bedtijd was verhuisde Aladdin in de winter van de ene slaapkamer naar de andere.
Toen wij op de middelbare school zaten, maakten mijn broer en ik ons huiswerk in de huiskamer of in de keuken. Bij de opleidingen daarna van mijn broer en ik, werd het ingewikkelder. Mijn broer studeerde aan de HTS in Amsterdam en had ruimte nodig voor een tekentafel en andere attributen en ik studeerde aan de Hervormde Kweekschool, Plantage Middenlaan in Amsterdam, later de Pedagogische Academie. Mijn broer deed zijn studie in de keuken, verwarmd door Aladdin. Mijn zusje zat toen nog op de lagere school.
Onze ouders besloten van slaapkamers te ruilen, zij gingen naar de kleine slaapkamer van mijn broer en ik. Er paste net een tweepersoonsbed in. Wij kregen hun grotere slaapkamer. Mijn zusje behield haar kamertje. Ik deed mijn opdrachten met studievrienden in de slaapkamer. Aladdin ging ’s winters mee.
Dankzij Aladdin sliepen wij ‘s winters in een vochtige slaapkamer … maar warm.