Lucille Starr mocht blijven hangen in de Coltermanstraat

Auteur: Frans Serné

Lucille Star 1938-2020 Door: Frans Serné

Voor mij begon heel voorzichtig de pubertijd omstreeks 1964. Het piratenschip Veronica zond muziekprogramma’s uit. Ik herinner me de kreet 'Dit is Radio Veronica op 192'. Het was even zoeken naar de frequentie. Zo kwam egentijdse muziek de huiskamer van de Johan Coltermanstraat binnen en de radio stond de hele dag afgestemd op Veronica. Einde van kinderkoor 'Jacob Hamel' o.lv. Herman Broekhuizen met 'Zingen in de kring'.

Door: Frans Serné

Behalve op zondagmiddag om één uur. Dan luisterden we verplicht naar GBJ Hilterman, met 'De toestand in de wereld'… 'Dames en heren, goede middag', terwijl we spruitjes of bloemkool aten.
Daarna terug naar Radio Veronica met  The Beatles, Rolling Stones, en soul artiesten, waaronder Aretha Franklin. Ik hield ook van de zangeres Lucille Starr uit Canada, die in het Frans zong.
Dankzij Radio Veronica werd onze muzieksmaak ontwikkeld als pubers maar ook van onze ouders. Beiden muzikaal, ontdekten ze de Soulmuziek. In die tijd verscheen ook het muziektijdschrift: 'Muziek Expres', met foto’s en verhalen over Pop-idolen. Dat kocht ik van mijn zakgeld bij de sigarenwinkel (waarvan ik de naam niet meer weet) in de Sam van Houtenstraat en knipte daar allerlei foto’s uit. In 1960 begon Joost den Draaijer met de Veronica Top 40, hetgeen betekende dat elke zaterdagmiddag gevuld werd met het stijgen en dalen van hits. Die Top 40-lijst haalde ik wekelijks bij de sigarenboer.

Door: Frans Serné

Mijn broertje, twee en een half jaar jonger, en ik deelden samen een slaapkamertje en plakten die foto’s uit de Muziek Expres op de muren van ons kamertje, totdat er geen lege plek meer over was. Onze moeder vond het eigenlijk wel leuk, zij leerde daardoor de artiesten die ze de hele dag uit de radio hoorde, kennen. Zij werd 'fan' van Cliff Richard, zodra ze zijn foto zag!!!
20240729_114340

20240729_114340

Toch hield ze wel vinger aan de pols, wat wij ophingen. Zo hadden mijn broertje ik een foto opgeplakt van Lucille Starr, die een hit had met 'Quand le soleil', waarvan wij het single-tje thuis hadden. Op de foto stond Lucille echter met een nogal laag decolleté afgebeeld.
20240728_213649

20240728_213649

Wij hadden daar als beginnende puberjongetjes nog geen erg in. Onze moeder echter wél. Zonder dat wij daar weet van hadden, had zij het decolleté met een ballpoint keurig tot aan de hals van Lucille, volledig blauw gekleurd! Er werden verder geen woorden aan vuil gemaakt. Zó mocht Lucille wel blijven hangen.

The Fab Four

Mooi verhaal Frans. Een soortgelijke ervaring had ik als klein kind toen ik in de Panorama (waar mijn ouders op geabonneerd waren) een artikel las over een band die de boel op stelten had gezet in Hamburg: The Beatles. Als ik mij goed herinner was dat ergens in 1960/1961.
Foto uitgeknipt en in mijn slaapkamer op het behang geplakt. Woedende reactie van mijn moeder: "Haar mooie behang ging er aan". Enigszins tot mijn verrassing liet ze de foto toch zitten. Toen die gasten in 1962 doorbraken, volgde er al snel nog enkele andere foto's op dat stukje behang, haha...

Gezegd moet worden dat Radio Luxemburg al regelmatig plaatjes van hen draaide. Meestal opgenomen in Hamburg en vaak covers van andere nummers. Soms uitgebracht onder hun eigen naam, soms onder de naam "Tony Sheridan and The Beatles".
De rest is wel bekend.