Slagroomgebak van de Hema

Verteller: Mevrouw Robbers
Auteur: Koen Laros
Oud-West

Voor sommigen staat de Hema voor Hollandse cultuur. Voor mevrouw Robbers (73) staat het warenhuis vooral voor de sociale contacten die ze daar had. Een cultuur van dorpse gezelligheid in Amsterdam oud-West.

De Hema in de Kinkerstraat Bron: beeldbank Gemeentearchief

Tot 1998 zat de Hema in de Kinkerstraat niet zoals nu op de hoek van de J.P Heijestraat, maar op de nummers 126 tot 132 tussen de Tollensstraat en de Bilderdijkkade, in het gebouw waar nu het postkantoor gevestigd is. Het was meer een grote buurtwinkel dan een warenhuis, zo klein was het. Achterin was meer winkelruimte gemaakt door het aanbrengen van een souterrain en een entresol. Beneden had je het speelgoed, gereedschap en verf, boven de huishoudelijke spullen. Tegenover de Hema – die huizen zijn nu gesloopt – zat de sigarenwinkel van Frits Flinkevleugel, een van de beste verdedigers van voetbalclub DWS in haar glorietijd.

De koffiecorner van de Hema was voor velen dé ontmoetingsplaats. Helaas heeft de plaats al jaren geleden het veld moeten ruimen voor meer winstgevende zaken. Een alternatief voor wat gezelligheid in de buurt heeft mevrouw Robbers nog niet gevonden.

Het was een hechte kliek. Niet alleen de bezoekers wisselde de laatste nieuwtjes over buurt en buurtgenoten met elkaar uit. Ook het personeel was betrokken bij de vaste gasten van de koffiecorner. Zelfs nu nog spreekt mevrouw Robbers heel af en toe nog een winkelmedewerker van de Hema en worden er wat wetenswaardigheden uitgewisseld.

Maar het leukste was het ongedwongene. Het was altijd weer de vraag wie men tegen het lijf zou lopen bij een bezoek aan de koffiecorner. Soms bleef het bij een enkel praatje, maar vaak liep het ook uit op een klein feestje. Om de beurt werden er rondjes koffie gehaald. Koffie met regelmatig een stuk slagroomgebak. Mevrouw Robbers weet nog precies hoe lekker het gebak daar was, het was echt het allerbeste. Dat was algemeen bekend.

Hoewel die oergezellige koffiecorner dus al lang verdwenen is, is hetzelfde gebak nog steeds verkrijgbaar bij de Hema op de hoek van de J.P. Heijestraat en de Kinkerstraat. Het moet wel gezegd worden dat dit nu om de een of andere reden minder lekker smaakt.