Handballen bij Far West

“De naam Far West - van de woningbouwcorporatie - is wat mij betreft een gestolen naam."

Auteur: T. Bosma
Geuzenveld

Het is de eerste naam van handbalvereniging Ookmeer die 40 jaar of langer geleden is opgericht en waar ik een blauwe maandag op heb gezeten. Ik vond er echt niets aan. Mijn vader was penningmeester, mijn moeder stond in de kantine, mijn zusjes handbalden en er werd van mij verwacht dat ik ook meedeed."

Elbert als handballer op Sportpark Ookmeer. (voorste rij links) "Overigens sta ik er toch vrolijker op dan gedacht. Ik ben dat knulletje links onderaan."

“Ik herinner me dat er vroeger op elke kop van een straat in mijn buurt een winkeltje zat en dat ik vaak tussen de middag van mijn moeder een 1/2 Tarvo bij de bakker moest halen.

Als ik in een andere straat bij de sigarenman een pakje shag voor mijn vader haalde, kreeg ik als beloning het plaatje dat erbij zat. Ik heb veel zeesleperplaatjes verzameld. Bij de Risla-vloeitjes zaten vissenplaatjes in de verpakking.”

"Wat wel spectaculair was? Luilak vieren in Geuzenveld/Slotermeer!
Ik heb politiebureau Lodewijk van Deyssel ook van binnen gezien! We hadden wat kattenkwaad uitgehaald voordat de luilakronde om 6 uur begon ... We waren met een grote groep en we hadden een blik verf bij ons, er werd hier en daar wat geschilderd, maar ik kan me niet herinneren wat we nou echt voor ergs hadden gedaan. Nou ja, ook de klok bij de eindhalte van bus 21 moest er aan geloven. Goed, we werden dus opgepakt en moesten voor het politie Kevertje uitlopen, op naar het bureau. Ik voel de bumper nog mijn knieholtes. De luilakronde bestond trouwens uit een wielerronde op de op- en afritten van het nu gesloopte viaduct in de Burgemeester Röellstraat over de Dr. H. Colijnstraat.

De bakker bij het Confusiusplein bakte speciaal voor luilak de witte luilakbolletjes. Moet ik nog altijd aan denken als ik de lucht van vers witbrood ruik. De ‘zomervakantie’ noemden we in die tijd ‘de grote vakantie’, die duurde immers minstens zes weken. Ik ging altijd een paar weken op zomerkamp in de Kennemerduinen. Daar zaten we in legertenten. We stonden 's morgens met naamkaartjes aan een touwtje om de nek en werden door de stadsbus opgehaald, 's avonds werden we teruggebracht. In mijn beleving werd ik zeker drie weken zoet gehouden, de overige weken bestond uit spelen in en om het huis. We liepen ook wel in groepen van Geuzenveld naar het zandstrand van de Sloterplas, onder begeleiding van mijn zes jaar oudere zus. Eppie Vlug zat ook op deze route en ik bracht daar vaak, met mijn eigengemaakte kar, oude kranten naar toe. Voor een kilo kreeg je een paar centen. Er was forse concurrentie met de handbalvereniging die ook oude kranten inzamelde. Ik hield de schommelende papierprijs nauwlettend in de gaten. Later ben ik een keer per week ‘De Elsevier’ in heel Geuzenveld gaan bezorgen en kreeg daar 1,67 gulden voor. Na twee weken kocht ik dan een Dinky Toy.”

Sigaretten halen voor mijn vader.

Tussen de middag een halfje Tarvo halen Foto: Elbert van Duijkeren, oktober 2007 Tussen de middag een halfje Tarvo halen. Foto: Elbert van Duijkeren, oktober 2007

Het oude bordje hangt er nog Foto: Elbert van Duijkeren, oktober 2007 Het oude straatnaambordje hangt er nog Foto: Elbert van Duijkeren, oktober 2007

Martin Willemse

Handbal bij Far West

Hoi Elbert, ik sta op deze foto, rechtsonder. Ik werd door mijn buurjongens Erik en Harrie de keeper uitgenodigd om mee te spelen, wat ik anderhalf jaar heb gedaan en toen veranderde de naam in Ookmeer. We werden nog zaalhandbalkampioen en weet ik nog dat we Niloc, met mandekking, zo ver kregen, dat ze bij de scheidsrechter gingen klagen, want Niloc was op het veld de gedoodverfde winnaar. Ik woonde in de Aalbersestraat, vlak bij de Goemanborgesiusschool waar ik ook op zat. Ik rende met mijn klasgenootjes vaak rondjes om de school. De sigarenman, de bakker en de snackbar van De Koning, die ken ik wel. We speelden handbal in de Oude Rai waar we bij het 25-jarig jubileum de nummer 25 vormden. We zijn ook naar Oostenrijk geweest met het team, met een soort van ruil, omdat we een Deense handballer in huis hadden. Tegenwoordig is mijn hobby theoretische kosmologie, waar ik de poten onder de oerknal probeer uit te zagen, maar na vier poten lijkt het wel een duizendpoot.

Arie van Beesten

Ben op zoek naar Albertine, keepster van Handbalvereniging Ookmeer Amsterdam in de jaren zeventig

Kent iemand Albertine, keepster van handbalvereniging Ookmeer Amsterdam in de jaren zeventig en tevens verpleegster in opleiding bij het St lucas Ziekenhuis in A'dam en hoe ik haar zou kunnen bereiken.

Loes stift

goeman + Far West

Hallo Elbert, ken je mij nog, vriendin van je tweelingzus Loes. We hebben in de zelfde klas gezeten en op de zelfde handbal vereniging, maar ik vond handballen heerlijk.

Thea Schaafsma

handballen bij Far West

Kijk eens verder op het geheugen van west. Er staat nog een stukje in over handbalvereniging Far West, maar dan over de beginjaren en de oprichting. De kop van het stukje is: Dichtbij Far West.