Waar is hier?

Verteller: Beata Kroon-Boot
Descartesstraat

Mevrouw Beata Kroon-Boot (1941) is samen met haar ouders, 2 broers en 4 zussen in 1953 aan de Descartesstraat komen wonen. Het gezin was de tweede bewoner van de straat, die toen net opgeleverd was. ‘We kwamen uit een tweekamerwoning in de Kinkerbuurt en kregen een zevenkamerwoning. Toen we er net woonden riepen we: ‘mam, waar ben je?’ Dan riep m’n moeder: ‘hier!’ En dan riepen wij weer: ‘waar is hier? Het nieuwe huis had zoveel kamers!’

Descartesstraat wie, wat, wanneer, waar Mevrouw Kroon-Boot voor het ouderlijk huis in de Descartesstraat, december 2004.

Pionieren en noodgebouwen
‘In het begin was het echt pionieren. Er waren nog geen winkels. De buurt was een grote zandbak. Het heeft wel even geduurd voordat er bestrating kwam. Omdat er veel grote gezinnen in de nieuwe buurt kwamen wonen, werden er noodscholen gebouwd. Aan de Noordzijde had zelfs de katholieke kerk een noodgebouw, de Lourdeskerk. De pastoor kwam elke twee weken bij ons op bezoek. De Sloterplas was toen nog omgeven door boerderijland, waar boeren hun paarden lieten grazen. Vaak ging ik stiekem een ritje maken.’

Confuciusplein
‘Ik heb het Confuciusplein helemaal opgebouwd zien worden. Toen de casco’s van de nieuwe flats in aanbouw waren, sprongen wij als kind van de derde etage op een naastgelegen bult zand. Als kind dacht je er niet bij na dat dat wel eens gevaarlijk zou kunnen zijn! Vanaf 1955 kwamen de eerste winkels op het plein. Een ijzerwarenwinkel, een groenteboer en Vana, de buurtsuper. Wij gingen niet naar die super, omdat mijn moeder altijd gewend was om naar de Gruyter te gaan. Dus wij gingen ook weer in deze buurt naar de Gruyter, die op de Burgemeester van Leeuwenlaan zat. Tegenwoordig zit een sportwinkel in het pand, maar gelukkig heeft de eigenaar de mozaïekplaten uit de tijd van de supermarkt laten hangen. Op het plein zat ook een buurtcafé. Bij de kolenboer haalden we de kolen, want alle woningen hadden toen nog een kolenkachel, die alleen de woonkamer verwarmde.’
Het buurtleven
‘De buurt was heel gezellig. Je kende iedereen in de straat. Gezamenlijk maakten we het trappenhuis schoon. `s Avonds keuvelden we met elkaar of we zongen bij een gitaar of mondharmonica. In de strenge winter van 1962-1963 hebben we het grasveld tussen de Descartesstraat en de Leibnizstraat vol laten lopen met water. De grond was zo bevroren dat het water er op bleef staan. Van de sneeuw maakten we walletjes. Mijn vader was elektricien, waardoor hij kon zorgen voor verlichting bij de ijsbaan. De hele buurt heeft daar leren schaatsen!’

In 1964 is mevrouw Kroon-Boot uit huis getrouwd en verhuisd. Nu runt ze samen met haar man Drukkerij Sol aan het Confuciusplein.

Gezin Boot Familie Boot in de nog in aanbouw zijnde Descartesstraat, omstreeks 1953

Herinneringen

Wij waren jonge gezinnen,het hele hegelhof was gezellig jong.
Maar vergeet niet dat wij allen zo,n 35....40....50...jaar ouder zijn geworden en dat er al vele van onze hofbewoners overleden zijn.
Ik geef U nu de namen van de overleden hofbewoners.
Hr.Malizia.........Mevr. v.Vlaanderen.......Hr. en Mevr. v. Eyk.....Hr. en Mevr. de Groot........Mevr. Smit......Mvr. de Ruiter.....Hr Marsman......Hr.Bosch.........Hr bos......Hr en Mevr Nijman.....Mevr de Bruin....Hr en Mevr. Eigenberger.....Hr Pronk..........Hr. v.Busbach..........Hr. Kropman en de Hr. Wassenaar.
U ziet het,een hele lijst en een excuus,als ik er een bewoner van ben vergeten.

herinneringen

Beste Marcel,
Wij Elly, Piet en Frank Kleppe, zijn in juli 1966 op het Hegelhof komen wonen en wel op de woning van de fam. Leidelmeijer op no.8'.
Waar zij naar toe zijn verhuisd is ons niet bekend.
In het jaar 1974 hebben we met jouw moeder van woning geruild.
Jullie waren toen al allemaal de deur uit, maar wij kunnen ons jullie nog wel herinneren.
Wij hebben met veel plezier op het Hegelhof gewoond, maar zijn in 1992 verhuisd naar Amstelveen. Na nog een paar verhuizingen wonen we nu in Assen.
Nog steeds is er kontakt met mw. Bosland, misschien ken je die ook nog wel. Zij heeft 2 zoons, Wim en Frank.
Wij zijn nog wel eens teruggeweest op het Hegelhof, maar het is ons hof niet meer, maar de herinneringen blijven.
Hartelijke groeten
ELLY en PIET Kleppe

Leuk al die reacties

Hr.Kleppe,
Fijn dat U die R achter Uw naam mist,hoeft U tenminste ook geen verantwoording af te leggen.
Ik wist niet dat er zoveel reacties zou komen en misschien komen er nog veel meer.
Ik wil aan mijn jongens Huub en Frank en mijn dochter Thecla ook vragen om hun bijdragen op deze site. m.vr.gr.J.J

Marcel Boyer

Hegelhof 10hs

Wat grappig al die reacties.Ook wij hebben uiteraard onze herinneringen...Wij scharen ons ook onder de pioniers die in '54 het zanderige Hegelhofje kwamen bewonen. Uit die beginjaren is er op " beeldbank.amsterdam.nl/component/option,com_result/Itemid,9/?beginjaar=&eindjaar=&qasked=1&qtype=nieuw&q=hegelhof "
nog het een en ander aan beeldmateriaal te vergaren!
Ik mis nog wat bewoners uit de begintijd: de fam. van Duyl(op nr.12hs) en de Chinese familie op nr.8/1 met die 2 fantastisch badminton spelende broers.
Mijn vader en moeder zijn resp.in 1968 en 1993 overleden. Marian, Maurice en ik zijn nog springlevend. Marian verdient haar brood als (toneel)-schrijfster, Maurice als freelance fotograaf/ NRCHandelsblad en ik als adjunct-directeur van een basisschool in Amsterdam.
Wat een heerlijke jeugd hebben wij meegemaakt in het hofje: het voetballen, het verstoppertje en krijgertje spelen, het knikkeren,onze escapades naar het landje bij de Sloterplas. Het was allemaal van een grote onbekommerdheid, een vrijheid en een zeer vriendschappelijke omgang met elkaar(behalve dan met die gasten van de overkant in de kerstbomentijd). Er werd zelfs nog getold-kon ook makkelijk zonder auto's. De enige auto waar je later ontzag voor had was die van meneer Nijman. Hoewel, voor die auto dan weer niet, maar wel voor de eigenaar ervan...
Dit is maar een zeer kleine greep uit de dierbare herinneringen die ik koester aan mijn straatje, mijn Hegelhof!

Rietje Horsten

Hegelhof 17 hs

Hallo vroegere buren,
Worden wij helemaal vergeten dan?
Wij woonden naast de familie Bernhardt op 17 hs., en boven ons woonden de Familie Brugge, wij hebben er, dacht ik, tot 1971 of 72 gewoond?? en hebben toen woningruil gedaan met de Familie Pronk.
Mijn moeder is inmiddels overleden maar mijn vader leeft nog.
Leuk om deze stukjes te lezen.

Vriendelijke groet,
Rietje

P.J.Kleppe

Herinneringen

Beste Hr. Jansen,
Wij hadden de hoop al opgegeven dat U mijn bericht van 7 mei 2007 ooit nog zou lezen. Maar zo zie je maar weer, geef de hoop nooit op
Inderdaad heten wij Kleppe. Gelukkig maar want met "r" zou onze naam nu in een bepaald niet gunstig daglicht kunnen staan. Ik verklaar de afwezigheid van de "r" maar met de opmerking dat wij de "arme tak van de familie zijn".
Wij hadden indertijd een bastaard boxer (boxer/duitse herder?)Tasja.
Wij hebben circa 3 jaar in Amstelveen gewoond. Van daar zijn wij verhuisd naar Hardenberg(Overijssel). Na 7 1/2 jaar zijn wij verhuisd naar Meppel en sinds mei 2006 wonen wij in een flat in Assen.
Doch zoals het er nu naar uitziet zullen wij hier (in verband met de grote afstand tot Frank en zijn gezin) wellicht ook niet zo lang meer wonen. Als wij tegen iets geschikts in het midden van het land oplopen (b.v. Harderwijk e.o.) verhuizen wij weer.
Frank is niet werkzaam in een manege, Hij was vroeger voor zijn hobby regelmatig in de manege Geuzeneiland aan de slag.
Hij werkt echter al sinds zijn 18e als rozenkweker.
Ook wij zijn nog niet zo lang geleden op het Hegelhof geweest en zijn inderdaad behoorlijk geschrokken van de aftakeling. Jammer van zo'n buurt waar je 28 jaar met zo ontzettend veel plezier hebt gewoond. Maar naar wij hebben begrepen komt er binnen afzienbare tijd gedeeltelijke nieuwbouw en dat zal de buurt hopelijk wel weer opfleuren! Wij gaan er bij leven en welzijn nog wel weer eens kijken als wij in Amsterdam zijn.
Hr. Jansen, de mogelijkheid bestaat dat dit bericht vandaag al eerder aan U werd toegezonden. Door een vermoedelijk onhandige manoeuvre heb ik het eerste bericht verzonden OF
vernietigd. Ik had daar over geen zekerheid dus heb ik het bericht nogmaals verzonden. Mijn excuses voor een eventueel
dubbel bericht.
Beste Hr. Jansen, ontvang van ons beiden de hartelijke groeten in hopelijk goede gezondheid voor U en Uw vrouw.
Wellicht en hopelijk kom ik t.z.t.nog wel weer eens een reactie van U tegen.
P.J.Kleppe

Herinneringen

Beste Hr Kleppe,
Nooit geweten,dat U Kleppe heette,daar wij altijd over de fam Klepper hadden.Het staat mij nog bij dat U een bruine hond had en deze altijd in het gras op de Roélstr. uitlaatte.Dat U verhuist bent,naar Amstelveen en daar onder de aanvliegroute van Schiphol woonde is mij ook bekent en dat Uw zoon Frank bij een manege werkte.Daarna bent ik U uit het oog verloren .Laatst was ik nog op het Hof ( wij zijn naar Hoofddorp verhuist) en heb daar met de Hr.Bernhardt,inmiddels ook 90 jaar oud,gesproken.Mijnh.Busbach,hr Pronk,hr.Malisia,mevr.de Bruin en mevr. v.Vlaanderen zijn overleden en zo ziet U,dat onze oude bekende zo langzamerhand plaats gaan maken voor de nieuwe generatie.De buurt wordt langzamerhand afgebroken en als u langs komt,schrikt U van deze afbraak,maar dat komt hopelijk wel weer goed.Mijnh.Kleppe,wilt U de groette van mijn vrouw en mij, aan Uw vrouw overbrengen en woon in goede gezondheid in de stad Assen. m.vr.gr J.Jansen.

P.J. Kleppe

Oude buren Hegelhof

In 1966 zijn wij op Hegelhof no.8 komen wonen met onze net geboren zoon Frank. In 1974 hebben wij woningruil gedaan met mw. Boyer (hegelhof no. 10 huis).
Ook wij hebben veel prettige herinneringen aan deze tijd.
Er waren nog maar weinig auto's, dus de kinderen konden naar hartelust spelen.
Via Amstelveen, Hardenberg, Meppel, zijn we nu beland in Assen.
Frank woont met zijn gezin in Almere.
Ter aanvulling op de namen, die Joop Jansen zich herinnert,
hebben wij er ook nog enkele van onze kant t.w.:
-Fam. Vlaanderen Oldenzeel, Fam. Van Hulst, Fam. Margaroli,
Fam. Kolk, Fam. Smit, Fam. Seldenslags, Fam. De Ruiter, Fam.
Bosland, Fam. Bos.
Aan de kant van de Fam. Jansen herinneren wij ons nog de volgende families t.w.:
-Fam. De Bruin, Fam. Hudepohl, Fam. Versteeg,
Fam. Brocaar, Fam. Ignatius.-
Of alle namen juist zijn geschreven weet ik niet.
Hopelijk zijn er nog mensen, die nog meer weten.
Hartelijke groeten aan alle bekenden.

schrijvers

Waar blijven de schrijvers,die op het Hegelhof zijn geboren en hun jeugd tussen 1960 en 1980 hebben doorgebracht en beslist vele herinneringen hebben.
Kom op brave borsten en borstinnen,laat de ouders die nu nog leven,waar ik zelf ook bij hoor,even genieten van jullie herinneringsverhalen.

HEGELHOF 21

Al woonden ons gezin niet in de Descarterstraat, het was wel de straat waar je doorheen moest om op het Hegelhof te komen.
Van de Van Beunigenstraat zijn wij in 1961 verhuist naar het Hegelhof en hebben daar tot 2003 gewoond.
Onze kinderen hebben op de Lourdesschool hun lagere school doorlopen en hebben wij ze bewust op een school in de binnestad gedaan,om uit het ritme van altijd zo dicht bij huis te zijn, te komen. Dit vonden wij bij de opvoeding om ook zelfstandig te worden passen.
Het hof was voor de kinderen een geweldige speelplaats, zeer kinderrijk en bijna geen auto,s.
Slagbal met rondjes werd veel gespeeld.
Om nog een paar hofgenoten te noemen, te beginnen met onze zijde:
fam. Busbach,f am. Kropman, fam. Bernhardt, fam. Truchel, fam.Eigenberger, fam. Pronk, fam. Nijman, fam. de Bruin.
Aan de overkant:
fam. de Kort, later fam. v.Vlaanderen,
fam. Malizia, fam. v.eyk, fam. de Groot, fam. Klepper, fam. Wassenaar, fam. Marsman.
Ik ben er een hoop vergeten, of kom niet meer op de namen en zie ik ze wel voor mijn geest, daarom sorry.
De kinderen konden na mijn mening goed met elkaar opschieten,al hoewel er wel eens een ruzie was.
Zo'n ruzie was er ook elk jaar, om de kerstbomen, dan gingen de jongens op de kerstbomenjacht en hadden ze wel eens met de overkant van de Roëlstraat een twist.
Deze bomen werden overal in de boxen van de bewoners opgeslagen en met oud en nieuw om 12 uur werd er dan de fik ingestoken, dat door de politie altijd door de vingers gezien werd.
s,Morgens vroeg gingen de vaders dan de boel opruimen en was het hof weer schoon.
Ik kan U over die 40 jaar dat ons gezin er gewoond heeft ontzettend veel vertellen, maar dat laat ik liever , als ze dat willen, aan de jeugd over.
Deze jeugd van toen, loopt nu ook tegen de vijftig.
Brave borsten of borstinnen, pak je pen en schrijf je herinneringen op a.u.b .