De Bazelhof

Geuzenveld

Vanaf 1955 straatnaam in Geuzenveld en ontleend aan Karel P.C. de Bazel (1869-1923), architect en leerling van Pierre Cuypers. Pionier voor de volkswoningbouw.

De Bazelhof Foto: Jan van Zijp, 22 januari 2008 Oase van rust in een drukke stad.

Karel Petrus Cornelis de Bazel

Hij werd geboren in Den Helder in 1869 en studeerde in Den Haag aan de Kunstacademie waarna hij startte in het tekenatelier van de grootste architect van die tijd, PJH Cuypers.
Daar ontmoette hij JML Lauweriks waarmee hij het Brits Museum te London bezocht om de Egyptische en Assyrische collecties te bestuderen.

Als leden van de Theosophische Sociëteit kwamen ze in conflict met de zeer gelovige R.K.
Cuypers waarna zij hun eigen atelier oprichtten voor Architectuur, Kunstnijverheid en Decoratieve Kunst in Nieuwer-Amstel (het huidige Amstelveen).

Voor de Nederlandsche Handelsmaatschappij ontwierp De Bazel het monumentale en imposante gebouw dat de hele Vijzelstraat tussen de Keizers- en de Herengracht besloeg.
Niet alleen elementen van handel in Oost en West werden in de versieringen verwerkt ( zo van binnen, zo van buiten) maar ook symbolische decoraties vanuit de Theosophie.
Het gebouw ademde zo de geest van De Bazel dat het zelf ‘De Bazel’ werd genoemd, een exclusieve, gesloten eenheid bestemd voor de elite. Dit zou niet in de trant van De Bazel zijn geweest die echter stierf voor de voleinding van zijn schepping. Ook de bibliotheek in de Tolstraat is van zijn hand.

Na de Nederlandsche Handelsmaatschappij kwam De Bazel in handen van de ABN AMRO en thans wordt het gebruikt als Stadsarchief, open voor iedere belangstellende.
Volgens André Hirs die de informatie verzorgt voor het Gemeenarchief zou De Bazel heel blij geweest zijn met deze openstelling want nu kan Amsterdam getoond worden in alle rijkdom, mede door de inbreng van immigranten, destijds Hugenoten, Joden, Italianen en Spanjaarden en tegenwoordig als multicultureel centrum met een enorme diversiteit van culturen.

In Geuzenveld wordt de naam De Bazel geëerd in een gevarieerd complex in Geuzenveld-Zuid. De Bazelhof omvat eengezinswoningen, weldoordachte seniorenhuisjes en boerderijwoningen annex bedrijfsruimte. Openheid, respect voor de natuur en tolerantie voor de bewoners onderling, ongeacht kleur, afkomst of geloof zijn hier nog springlevend.

De Bazelhof

Gebouw De Bazel aan de Vijzelstraat.