Een leuk hoekie

Verteller: Satnam Singh
Burgemeester van Leeuwenlaan

Op de hoek van de Burgemeester van Leeuwenlaan en de Van Moerkerkenstraat heeft Satnam Singh (1962) zijn Italiaans/Indiaas afhaalrestaurant. Singh is 14 jaar geleden uit Punjab (India) naar Nederland gekomen.

Singh IV Singh voor zijn zaak aan de Burgemeester van Leeuwenlaan, september 2004

Zijn leven in Amsterdam begon aan de Baarsjesweg. Singh werkte in een pizzeria, maar wist al snel dat hij zelf een restaurantje wilde beginnen. ‘Ik wil eigen baas zijn.’ Via de kaasleverancier hoorde hij dat er een pandje in Geuzenveld/Slotermeer vrij kwam. ‘Ik vond het meteen een leuk hoekie toen ik voor het eerst kwam kijken. Lekker ruim en veel groen. Veel leuker dan die smalle straatjes in het centrum.’ Hij kon aan woningruil doen zodat hij samen met zijn vrouw en kinderen bijna naast de zaak kwam te wonen. Toen Singh het pand in 1995 ging huren zat er nog een snackbar in. Ondertussen is het restaurant verbouwd en doet het Indiaas aan. Singh kwam er al gauw achter dat hij zijn dubbele keuken niet op 1 menukaart kon zetten. “Dat vinden Nederlanders raar.”
Als ik hem vraag naar zijn herinneringen uit de wijk zegt hij: ‘de Nederlandse cultuur is zo anders, ik ben niet met herinneringen bezig. Ik heb veel stress en werk heel hard. Ik ben veel meer met nu en de toekomst bezig.’ Hij is dan ook heel erg blij dat er nieuwbouw in de wijk komt. Nieuwe mensen in de wijk betekent voor hem nieuwe klanten. Wel betreurt Singh het dat de ramen van zijn restaurant regelmatig worden ingegooid en dat er zoveel rotzooi op straat ligt. ‘We moeten allemaal ervoor zorgen dat we onze eigen troep opruimen.’

Bekijk meer afbeeldingen

Singh I Singh voor zijn zaak aan de Burgemeester van Leeuwenlaan, september 2004 Singh, september 2004