Lentefeest bij de Strohalm

Ondanks het natte en kille weer van de afgelopen maanden barst het al van jong leven op Kinderboerderij de Strohalm aan de Cort van der Lindenweg: lammetjes, geitjes, konijnen, kuikens en een kalfje.
Een levend prentenboek voor kinderen uit de buurt met vaders, moeders, opa’s en oma’s.
Ook hele schoolklassen komen langs en krijgen voorlichting over al dat moois dat nu eenmaal hoort bij de lente: jonge, pasgeboren diertjes, nieuw leven in de natuur. Voor veel kinderen is het een eerste kennismaking met allerlei dieren, zo dichtbij …

Ko Blanken vertelt dat voorlichting een belangrijk onderdeel is van de taken van kinderboerderijbeheerders maar het verzorgen, voeren en schoonhouden van stallen, hokken en kooien vergt toch wel de meeste tijd. Dat merken ze vooral wanneer er enkele gewaardeerde medewerkers ziek zijn.
De dieren moeten elke dag worden verzorgd dus dat houdt in dat je zeven dagen per week werkt. Gelukkig kunnen ze op Anneke en Chantal altijd wel een beroep doen als die tijd hebben na hun werk maar meer vrijwilligers zijn van harte welkom!
Ook donateurs zijn broodnodig, het stadsdeel geeft wel subsidie maar die alleen dekt alle kosten niet. Pas nog moesten ze een jong paard laten inslapen nadat die twee weken was geobserveerd in een paardenkliniek. Daar hebben ze het nog steeds moeilijk mee. En dan waren er bevroren waterleidingen terwijl het niet eens zo hard gevroren heeft. Dat brengt allemaal kosten met zich mee die wel betaald moeten worden.

De Strohalm bestaat dit jaar 30 jaar, op deze locatie alweer acht jaar. Het bestuur bestaat uit Kees, Lucas, Joop en mevrouw Bronkhorst. Ko en Greet zijn dagelijks aanwezig met Greets dochter, Leo, Debby en Chantal. Eigenlijk vormen ze met de groep vaste medewerkers één grote familie die op elkaar is ingespeeld. Wat een voordeel is bij onverwachte werkdruk door ziektes en dergelijke.

De eerstkomende rommelmarkt is in april op de kinderboerderij Sloterpark, in september is er een rommelmarkt bij de Strohalm. Mensen die spullen/boeken op te ruimen hebben (geen meubilair natuurlijk), kunnen bellen (020 6148154) dan komt een medewerker langs om die op te halen. U hoeft dus er dus zelf niet mee te sjouwen.

Op het terrein van de Strohalm kun je ook allerlei vogels zien in goed verzorgde kooien, kippen, watervogels en ook konijnen van verschillend ras. Een ontdekkingsreis voor groot en klein.
Op de nieuwe duiventil die de Algemene Woningbouwvereniging ooit heeft toegezegd, zitten ze nog steeds te wachten. Die zou wel mooi staan midden op het pleintje!
In elk geval wordt het 30-jarig bestaan van de Strohalm op 18 mei 2008 gevierd met een groot feest waar iedereen van harte welkom is.

Auteur: Hedda van Rozelaar

De vrijwilligers (inclusief Bestuur) Foto: Annick van Ommeren-Marquer, maart 2008

Iedereen is welkom Foto: Annick van Ommeren-Marquer, maart 2008

Ron

Bio industrie

De dieren die worden geboren op een kinderboerderij gaan niet naar de bio industrie maar gaan naar andere kinderboerderijen in heel Nederland en soms net over de grens. Dit is omdat niet alle kinderboerderijen geld hebben om dieren te kopen.

Ron

ex vrijwilleger kinderboerderij

hetty romviel

opvang

Hoi ko en greet,
Hier even een berichtje van Hetty weet niet of jullie me nog kennen, Ronan mijn zoon en ik kwamen wel veel bij jullie op de kinderboerderij. Heb een vraagje we gaan op vakantie en wilde weten want we hebben twee parkietjes of jullie ook nog opvang bieden voor dieren.
En graag ook dan meteen de prijs erbij,
Zouden jullie mij terug kunnen mailen naar het onderstaande emailadres, In ieder geval alvast hartstikke bedankt.

dat werpt een ander licht

Wat goed dat dit de ruimte krijgt om ook gezegd te worden. Ik heb jaren geleden een schat van een konijntje bij de strohalm gekocht dat maar liefst 10 en een half jaar is geworden. Ik vind het zelf zielig dat de koeien die er zijn aan een ketting zitten en dan zo alleen maar kunnen staan. Ik zie ze liever in de wei. Dan maar niet aaien. Voorderest hoop ik dat de beveiliging daar steeds beter wordt zodat de dieren daar veilig zijn.

Ter illustratie het verhaal van varken Brammetje

Brammetje - sinds 2005
Brammetje's moeder (kinderboerderij) had te weinig melk voor haar 17 biggetjes. De beheerder kon het niks schelen: "Dan gaan ze maar dood". Een bezoekster ontfermde zich over een scharminkeltje. Maar help, wat te doen als hij groot was? Gauw Het Beloofde Varkensland gebeld. Het ophalen van Brammetje kwam op TV in de Familie Bofkont Soap. De volgende dag telefoon van de Kinderboerderij: 'Er ligt weer een biggetje op sterven en er wordt niks aan gedaan.' Dafne heeft Bonestaakje toen diezelfde avond 'ontvoerd' en 50 euro achtergelaten voor de beheerder. Gered! Al hun broertjes en zusjes zijn uiteindelijk op transport gegaan naar Italie als slachtvarken...

Kinderboerderij

Helaas geen onzin, Wilma. Wat denk je dat er met al die biggetjes, kalfjes etc. gebeurt, die ieder jaar op de kinderboerderijen geboren worden? Die zie je na een half jaartje niet meer, en het jaar daarop worden er gewoon weer jonge dieren geboren, die je ook na een half jaartje niet meer ziet.
Ik ben het zééééér met je eens dat het voor een dier prettiger is om op een kinderboerderij te leven dan in een legbatterij of een 'stal' in de bio-industrie. Vandaar ook de melancholie die ik voel zoals in mijn vorige reactie beschreven. Ik vergelijk een kinderboerderij dan ook niet met de bio-industrie. Ik vind het alleen erg wrang dat heel veel kinderboerderijdieren daar uiteindelijk toch terechtkomen. Dat is juist NIET kortzichtig, dat is verder kijken dan je neus lang is.

kortzichtig

wat een onzin!
kinderboerderijdieren komen nooit in de bio-inedustrie terecht.
en daarnaast, een leven op een kinderboerderij is voor een dier prettiger dan een leven in een nauwe enge stal of in een legbatterij.
kortzichtig om een kinderboerderij te vergelijken met bio-industrie.

Channah

Melancholiek

Hedda en Annick, ik vind jullie stukje en foto's erg leuk en mooi. En ik begrijp het nut van dit soort (kinder)boerderijen voor zowel bezoekers als medewerkers. Toch stemt het mij erg melancholiek, wetend dat niet alle dieren op een kinderboerderij (kunnen) blijven voor de rest van hun leven, en alsnog in de bio-idustrie terecht komen. Een reden voor mij om geen kinderboerderijen meer te bezoeken. Maar nogmaals: dat doet niets af aan jullie artistieke prestaties!

Annick, het was een heel gezellige opdracht om jouw mooie foto's tot hun recht te laten komen door een passende tekst. Ik vond ook jouw reactie op de mensen en dieren van de boerderij erg inspirerend dus het is allemaal ook jouw werk.
Nu alleen nog het ware voorjaarszonnetje!

Annick van Ommeren-Marquer

MERCI HEDDA !!!!

Wat een leuk stukje heb jij geschreven, bedankt!
Het is te hopen dat er meer bewoners gaan kijken, het is daar zo leuk en zo gemoedelijk...heerlijk dit soort plekken in Amsterdam, het geeft rust!