Het Bloemenmeisje

Verteller: Lynda Smith
Auteur: Koen Laros
Slotermeer

Slotermeer is onderdeel van het zogenaamde Nieuw West. Ook nu weer blijkt die laatstgenoemde naam opmerkelijk.

Lynda Smith als bloemenmeisje Foto: collectie Lynda Smith

Levensverhalen

Mevrouw Lynda Smith (54) vertelt over haar jeugd op de Burgemeester Vening Meineszlaan. Samen met haar broers en zussen groeide ze daar op. Haar moeder, die enkele jaren geleden dan toch verhuisde, heeft er 50 jaar van haar leven lief en leed meegemaakt. Ook 'Nieuw' West staat dus bol van complete levensverhalen.

Niet alleen lieve mensen

Van heel kleins af aan kon mevrouw Smith onbegeleid naar school lopen. De dr. Koopmansschool zat namelijk direct tegenover haar appartementenblok. Nog steeds heeft ze contact met enkele medeleerlingen van die lagere school. Wat niet wil zeggen dat er alleen maar lieve mensen op die school zaten. Vooral jongens uit Geuzenveld zorgde voor aardig wat problemen op en rond de school.

Eerste prijs

De mooiste jeugdherinnering van mevrouw Smith had ook plaats op die school. 9 jaar was ze en er was een verkleedpartij georganiseerd. Een bloemenmeisje wilde ze zijn en helemaal zelf zorgde ze voor een spankelende uitdossing. Een mooie witte jurk, witte sokken en klompjes, bloemen van crêpepapier in haar haar en in de rieten mand. Toen ze ook nog eens gehuldigd werd door de hoofdmeester met de eerste prijs, was de trots compleet.
Slotermeer was een fijne buurt om te wonen.

Te veel lawaai

Mevrouw Smith kende veel mensen in de straat en kletste dus heel wat af. Het gezin woonde met z’n zessen in een driekamerwoning. Dit in combinatie met de gezelligheid die naar eigen zeggen vanzelfsprekend is in een Indische familie, gaf nog wel eens boze gezichten van de buren. Die vonden dat ze teveel lawaai maakten.

Twee keer eten

Mevrouw Smith weet ook nog goed hoe ze een aantal keer samen met haar moeder werd uitgenodigd bij een Indische buurvrouw die een trappenhuis verder woonde. “Werden we helemaal volgestopt met lekkere hapjes.” Als dan niet veel later haar vader terug kwam van zijn werk, dan gingen we gewoon voor de tweede keer aan tafel.

Dr. Koopmansschool Foto: collectie Lynda Smith Dr. Koopmansschool - Foto: collectie Lynda Smith

Bloemenmeisjes? Foto: collectie Lynda Smith

erik van den corput

herinneringen aan de dr J Koopmansschool

Ik zat ook op de dr Jan Koopmansschool van 1967 tot 1973. Het was een leuke school, we hadden zelfs een eigen zwembadje en veel dieren. Er was een meester die gitaar speelde bij de week sluiting verder ken ik nog juf luijerink, waarbij ik later nog stage heb gelopen toen ik op de pedagogische academie zat, we hebben nog lang contact gehouden. Verder nog meester schornagel die toen trouwde en wij mochten naar Haarlem op de bruiloft komen, en natuurlijk meester Burggraaffer, en juf Snellerman of zoiets zij gaf leuke handarbeidlessen. De meisjes kregen toen nog apart handwerkles.Ook herinner ik mij de leuke feesten kermis rommelmarkt ed

Nadat de school gesloten is kwam er een gereformeerde school in. Tijdens verkiezingen diende de school als stembureau ik ben er toen nog een paar keer geweest. Vandaag fietste ik toevallig weer eens door die buurt en zag dat het gebouw gesloopt werd, dan komen al die herinneringen weer boven.

Peter Berling

Herkenbaar

Wij kwamen in 1954 in Slotermeer wonen, ik 1955 geboren mijn zus in 1957, we woonden op de Burgemeester Vening Meineszlaan 161, leuke buurt was dat toen. veel groen en kinderen, we zaten ook op Dr J. Koopmansschool (1960-1965) juffrouw Luiijerink juffrouw van Slooten en het hoofd van de school de heer Burggrafer waren voor vele kinderen een bekende.

Koopmansschool

Ik zat ook op de Koopmansschool (1968-1974). Ik heb goede herinneringen aan die tijd. Meester Burggraver (of zoiets dergelijks), waar iedereen altijd bang voor was en juffrouw Luijerink. Ik heb nog met 1 oud-klasgenootje contact.