Oudste familiezaak in Geuzenveld/Slotermeer?

Verteller: Nico de Jong
Slotermeer

In de Burgemeester Van Leeuwenlaan is Nico de Jong, eigenaar van De Jong Sigarenmagazijn, aan het woord. Zijn ouders trouwden op 4 januari 1955 en openden hun zaak de dag erna. Nico: “Dit was toen de eerste winkel in de straat, met later Drogisterij Rab."

De Jong Sigarenmagazijn Met inzet: Nico de Jong met zijn hond.

"Eigenlijk kunnen we in heel Geuzenveld/Slotermeer geen familiezaak vinden, ouder dan deze winkel. Er zijn heel wat bekende namen te noemen van zaken die nog steeds bestaan maar die hebben inmiddels wel andere eigenaren.”

Uitgebreid assortiment

Hij wijst op het verschil met de winkel van zijn vader: destijds een sigaren/sigarettenwinkel met krantenverkoop, annex postagentschap plus giro met twee werknemers en een telefooncel waarvan graag gebruik werd gemaakt omdat lang niet iedereen beschikte over een eigen telefoon. Niet te vergelijken met het assortiment dat ze nu voeren, die grote verscheidenheid: Staatsloterij, tijdschriften, wenskaarten, geschenkartikelen en uiteraard nog steeds rookwaren. Zelf staat hij al 28 jaar in de zaak.

“Wij zijn in deze buurt opgegroeid en hier blijven wonen. Je ging naar de Lourdesschool, de Maris Stella en daarna naar de Katholieke MEAO. Mijn vrouw Karin komt ook uit deze buurt. Haar ouders runden de kaaszaak “Strijk” op het Confuciusplein.

Waakhond

Een herdershond kijkt nieuwsgierig even boven de toonbank uit. Dat mag dus niet maar het is net of hij ook een duit in het zakje wil doen: “Ik ben er ook en ik hoor alles!” Hij is er trouw elke dag maar zijn baas ziet hem zeker niet als waakhond, meer als gezelschap.
De buurt en de bewoners vindt Nico nog steeds leuk en gezellig, ondanks de vijf overvallen in de tijd dat hij alleen in de zaak staat. “Je kent elkaar en je vertrouwt elkaar! En dat waren waarschijnlijk geen gewone buurtbewoners, hoor, maar het is wel zo dat je toch meer op je hoede bent als er iemand binnenkomt die toevallig erg lijkt op de overvallers van enkele weken geleden. Die rotjongens denken er niet aan, wat ze aanrichten en dat is kwalijk.
Ook wij hebben genoeg rotte appels in de mand maar over het algemeen gaan we goed met elkaar om ook al moet je alles scherp in de gaten houden.
In de tijd van mijn vader stond de geldwagen van de P.T.T./het postagentschap gewoon voor de deur in te laden en niemand dacht er wat van. Nu is dat ondenkbaar natuurlijk maar in die tijd werd er ook wel gegapt. Het leuke blijft toch het contact met de mensen.”

Behalve begrip en vriendelijkheid wordt ook nog uithoudingsvermogen van de winkelier gevraagd. De openingstijden zijn van 07.15 uur tot 18.00 uur maar tijdens ons gesprek na sluitingstijd haasten zich nog enkele klanten naar binnen voor een snelle aankoop. En ze worden kalm en vriendelijk bediend want zo vader, zo zoon en die heeft het vast weer doorgegeven aan zijn dochters Nicole en Sandy. Nog veel succes gewenst!

Een deel van het uitgebreide assortiment.

Pas op voor de hond!

Elly en Charles .

Overval 30-07-2008

Vandaag 30-07-2008 wilden mijn echtgenote en ik Nico verrassen met een bezoek , hij heeft lang geleden bij mij gewerkt in Sloten in de kassen met rozen en wij hadden hem denk ik al haast 20 jaar niet meer gesproken , wij hadden er dagje van gemaakt en vanaf station Sloterdijk naar de van Leeuwenlaan gelopen , toen wij daar aankwamen zagen we een lint voor zijn winkel , mijn vrouw zei nog zeker voor de lol , zeker een overval en ja hoor er was weer een overval , volgens ons de 7e in Nico zijn loopbaan , we zagen Karin zijn echtgenote lopen en riepen haar , later nog even met Nico gesproken , maar we konden niet naar de winkel omdat de politie nog bezig was , was wel een heel goede planning van ons om juist vandaag te gaan , maar we spreken later nog met Nico en Karin af , we hopen dat Nico en Karin er niet al te veel last van de nasleep van de overval hebben , gelukkig is de dader gepakt .

Groeten , Elly en Charles.

marian van vught

familiezaak de jong

ik heb mooie herinneringen .aan slotermeer.
mijn vader haalde zijn sigaren alleen maar bij de jong.
aan de overkant zat de gebaks zaak van scheepstra.
er zat ook nog een groenteman/aardappenman, de naam weet ik niet meer. maar de aardappels en de wortelen werden daar nog machinaal geschrapt.
wij woonden op schopenhouwerhof.
er was ook nog een tassen winkel.