Kantje Boord

"Mensen willen meer variatie en die krijgen ze van ons."

Tussen tierlantijntjes Foto: Hedda van Rozelaar, 25 maart 2009

Propvol eldorado

In de Burgemeester van Leeuwenlaan zijn de veranderingen door de Stedelijke Vernieuwing duidelijk te merken, ook aan de winkels. Dan is het toch wel leuk en vertrouwd om op nummer 45 Kantje Boord van Martin en Paula van Druten te vinden. Nog altijd propvol randjes, kantjes, stoffen en lingerie. Voor creatievelingen een waar eldorado.

Van de markt naar de winkel

De eigenaars zijn druk in de weer met het aanvullen van hun assortiment. Toch vindt Paula even de tijd om iets over hun winkel te vertellen: “We zijn zo’n 12 jaar geleden gestart, in 1997 zijn we hier begonnen. Een broer had hiernaast een winkeltje maar dat was na een jaar weer weg. Wij zijn er nog steeds en onze dochter wil de winkel na ons voortzetten als dat kan.
We hebben gestaan op de markt in de Westerstraat en op de Dappermarkt. Maar met slecht weer was het soms wel afzien: in- en uitladen, kraam opbouwen. Op de markt heb je wel ander en meer publiek. De mensen komen voorbij langs de uitgestalde spullen, blijven staan, vragen en kopen. Hier in de winkel moeten ze eerst naar binnen als ze iets nodig hebben. Dat is toch anders. We krijgen ze wel uit alle windstreken. We hebben klanten uit Duitsland, uit België, noem maar op, natuurlijk ook door Internet en onze materialen. Die materialen, dat assortiment zie je nergens anders meer.”

Hard werken tussen tierlantijntjes

De dochter staat erbij en kijkt ernaar. Ze weet wat de winkel inhoudt: hele dagen lang hard werken, je bent nooit klaar maar het werkt aanstekelijk, de klanten blijven komen met hun vragen, ook voor creatieve ‘kunstwerken’ en de laatste tijd voor moderne smaakvolle lingerie. “Je moet met je tijd meegaan, anders hou je het niet vol. We zijn destijds begonnen met verschillende soorten kantjes, randen en boorden. Die zijn er nog altijd met allerlei decoratieve applicaties, heel veel keuze in stoffen aan rollen, leuke geschenkideeën en nu dan lingerie. Mensen willen meer variatie en die krijgen ze van ons.”

Vrijwilligers

Tijdens het gesprek nemen een paar mensen afscheid voor het weekend, met dikke zoenen. Familie? Vrienden? Paula lacht: “Vrijwilligers. Ze komen als klanten en worden vrijwilligers. Eerlijk gezegd red je het niet zonder vrijwilligers, ook al heb je dat grote assortiment en die betaalbare prijzen. De mensen krijgen het wellicht nog moeilijker en willen toch gezelligheid. Ze komen bij ons ook omdat we zo gewoon en spontaan zijn, tegen iedereen, of ze nou uit Bussum, uit Badhoevedorp of Hoofddorp komen. Soms valt die spontaniteit niet goed, maar veel klanten van buiten Amsterdam zeggen: “Ja, de auto rijdt automatisch naar Kantje Boord!”

Sfeer

Martin heeft het te druk met de renovatie van zijn inventaris, maar hij weet wat hij aan zijn vrouw heeft. Die staat haar mannetje wel, ook bij problemen in de buurt, geluidsoverlast of ruimtegebrek. Zolang de sfeer zo warm blijft en het assortiment zo aantrekkelijk, blijven klanten als vanzelf de weg vinden naar Kantje Boord!

En Kantje Boord is ook te vinden op het internet: www.kantje-boord.info.

Wilt u meer weten over buurtwinkels in Amsterdam-West?