Kapperszaak Zaanstraat 36

Verteller: Robby van Dungen
Auteur: José Stolp
Spaarndammerbuurt, Westerpark

Sedert 10 jaar woon ik in de Spaarndammerbuurt en bij een wandeling door de buurt, fascineert de etalage van een kapperszaakje aan de Zaanstraat mij elke keer weer. Dit is niet verwonderlijk want in de etalage bevinden zich tal van oude, verroeste kappersattributen.

Zo was het vroeger Foto: collectie Van Dungen

Museum in kapperszaak

Robby van Dungen is eigenaar van de zaak en heeft deze in 1970 van zijn vader overgenomen. Aanvankelijk had hij nog vier kapperszaken, die zich allemaal naast elkaar bevonden, maar deze heeft hij afgestoten. Omdat Museum ’t Schip zich in de buurt bevindt behoudt hij het oude interieur. Dit is inclusief verroeste haarkrultangen, die op twee soorten stroom werkten, 220 en 110 volt en krultangen die op spiritus werkten. Ook krultangen die verhit moesten worden door ze op de kachel te leggen, veel oude scharen, kammen en scheermessen. Het allereerste type droogkap is te zien, een oude parfumverstuiver en een tiëde. Dit laatste is een apparaat om haar te permanenten en wordt tegenwoordig ook niet meer gebruikt.

Robby: "Voor de oorlog was hier al een kapperszaak en na de oorlog, in 1955 heeft mijn vader de zaak overgenomen. In 1958 heeft hij de zaak verbouwd en nieuwe stoelen besteld, die ik nu nog gebruik in deze zaak."

Van hobby je beroep maken

"Mijn familie komt oorspronkelijk uit het dorpje Sloterdijk en familie van ons, Piet van Dungen, maakte wagens voor Amstel en Heineken. Door het droogleggen van de IJpolder had mijn vader, die tuinder was, geen werk meer en is van zijn hobby zijn beroep gaan maken en kapper geworden. Hij was indertijd wedstrijdkapper en was kampioen dames- en herenkapper in 1960."

BTW maakte het duurder

Robby vertelde dat toen hij in 1970 begon met knippen dit fl 1,75 kostte, toen in 1973/74 de BTW ingevoerd werd, werd het veel duurder.

Bloed aan de paal

Zijn zaak heeft géén rood-witte paal aan de gevel, maar Robby kan wel vertellen waar dit vandaan komt.
Robby: "Vroeger deden kappers behalve knippen en scheren ook andere dingen zoals tanden trekken, lijken wassen en aderlaten. Als een kapper met iets anders bezig was dan knippen of scheren, dan bond hij een bebloedde doek om een paal, later maakte men daar een rood-witte paal van, het nu alom bekende teken van de kapperszaak.’

Het zaakje is Robby de moeite van een bezoek zeker waard en het knippen gebeurt op snelle en vakkundige wijze. Tanden trekken en aderlaten is er (gelukkig) niet meer bij.

Auteur: José Stolp

Lees ook de andere verhalen in de rubriek Buurtwinkels.

De stoelen ui 1958 worden nog steeds gebruikt. Foto: José Stolp, 30 mei 2008 De stoelen uit 1958 worden nog steeds gebruikt.

Het oude gereedschap in de etalage Foto: José Stolp, 30 mei 2008 Het oude gereedschap in de etalage.

Waar dient dit apparaat voor? Foto: José Stolp, 30 mei 2008

Volop werk Foto: collectie Van Dungen

Reclamebord voor scheerzeep Foto: José Stolp, 30 mei 2008

Reclame voor de Linmij Foto: José Stolp, 30 mei 2008

Ina Soering-Willemsen

Krullen weggeknipt moeder boos

Mijn zus moest met mij ik ongeveer 5 jaar zus 15 jaar, naar kapper van Dungen. (Dat moet ongeveer 1957/1958 zij geweest) Moeder lag in bed met hernia, een beetje puntjes knippen zei ze tegen mijn zus. Ik had een kop vol krullen en kwam thuis met gemillimetered haar. Wat was mijn moeder boos😂😊 Verder woonde wij op het zaanhof en kapper van Dulmen ook met zijn gezin. Ik woon inmiddels bijna 45 jaar in Hoorn. Maar denk nog wel eens aan de buurt waar ik één fijne jeugd heb mogen beleven. Leuk om de atributen en oude stoel terug te zien, waar ik later nog diverse keren in plaats heb mogen nemen.

Marcel

Re: Geweldig!!!!

Karin:
Wat een geweldig gezicht om die oude tangen etc weer te zien.
De handtondeuse.
En de leren riem waar je scheermes weer scherp van werd.
En de tïede ook,het brengt zoveel herinneringen naar boven.
Ben zelf kapster geweest,en heb met sommige toestellen nog gewerkt.
Met de tïede die toen zijn laatste stuiptrekking had.
Nog steeds kan ik met veel plezier langs een kapsalon lopen.
En dan de luchtjes opsnuiven.
Zelf kan ik al jaren niet meer vak uitoefenen.
Door de foto's kan ik weer even terug denken aan toen!!
Bedankt voor de foto's,heb er van genoten.

Hallo Karin,

Ik ben volgens mij door u nog wel eens onder 'handen' genomen.
Het bekende jaren 30 kapsel oftewel het bloempot model. Geweldig in die tijd !

Hyke Dirkzwager

kapperszaak van Dungen

Wat tof! om al deze herinneringen te lezen en weet nog goed dat inmiddels 45 jaar geleden de familie van Dungen... waarvan de kinderen ouder waren dan mijn broer Johan (-Jopie) en ik (-roepnaam Hieke)... op het Zaanhof woonden Tegenover mijn oom en tante Janbroers huisnr.16

herkenning van de kapperszaak [zaanhof]

hier een reactie van eenouwe zaanstrater
vaak denk ik terug aan mijnkappertje ,waar ikaltijd kwam
zelf woonde ik in de zaanstraat no 72 bij mijn ouders fam;;Oldert
graag een reactie van mensen die mij nog herinneren
zou dat erg leuk vinden alvast bedankt Ton

Karin

Geweldig!!!!

De handtondeuse.

Marga Wouda-de Rijbel-Kersten

Dameskapper van Dungen

Behalve de herenkapper was er ook een damerskapsalon gevestigd, waar kapster ADA jarenlang onze familie heeft gekapt. Mijn Moeder mijn tantes, nichtje en ikzelf waren trouwe klanten. Totdat wij allemaal uit de Spaarndammerbuurt gingen verhuizen, mijn Moeder heb ik wel nog jarenlang met de auto naar ADA gebracht, want zij wilde alleen maar door haar gekapt worden.
Leuk dat de heren afdeling er nog steeds is.

van dungen

leuk die foto uit de zaak ik bij jullie toen je vader nog in de winkel stond ik wwoon nu al een en dertig jaar in noord en heb vijf en veertig jaar op het zaan dammerplein gewoond dus ken debuurt heel geod

leuk de foto van de winkel ik kwam bij jullie toen je vader er nog stond ik heb je vader nog gezien toen hij in het zan ziekenhuis lag ,gelijk met mijn vader zo een dertig jaar geleden was toen leuk hem weer te zien nu zijn ze er alle bij niet meer maar vond het erg leuk dat jullie er nog steeds zijn

de buurt van vroeger

ja wel leuk, die geschiedenis uit de buurt, mijn grootvader heeft nog een sigarenzaak gehad , in de jaren vijftig, aan de spaardammerdijk. dus ik kan die buurt ook goed.

Gerard Quik

Bloed aan de paal

leuk stukje, José. En leerzaam ook, want nu weet ik dan waar de uitdrukking bloed aan de paal vandaan komt.

Agnes Schrijvers

Leuk!

Wat een leuk artikel, ontstaan uit een interessante etalage. Het is goed om te merken dat nostalgie nog leeft en een leuk artikel waard is.

Leuk stukje over de kapperszaak in vroegere jaren.
Overzichtelijke indeling met korte items.
Vooral het item over "bloed aan de paal" was een openbaring.
Ik heb mij altijd al afgevraagd waar dit symbool voor stond.
Foto's geven een mooi beeld van de kapperszaak in de 50-er jaren.

maria auga

kapperszaak

Wat een leuk en interessant stukje. het neemt je mee naar vervlogen tijden en geeft een gevoel van nostalgie. zeker met de foto's erbij mooi gedaan.
wat was het vroeger toch anders!