Een verdwenen melkzaak (2)

Westerpark, Spaarndammerbuurt

Als je een redelijk goed lopende melk- en zuivelzaak moet sluiten door onvoorziene omstandigheden dan blijven er bepaalde attributen achter in de schuur. Zo ook bij Jan en Afra Hesp. We hebben er een paar tevoorschijn gehaald.

De flink gedeukte melkbus van 40 liter. Hierin zat de losse melk die in de winkel verkocht werd. Uit deze bus schepte Afra Hesp de melk met de onderstaande maatbeker.

De beker met handgreep omvatte als hij vol was een halve liter melk. Het materiaal van de melkbus en de maatbeker is ijzer verzinkt. Op de beker een gesoldeerd koperen plaatje met het opschrift ‘1/2 liter’. Op de rand van de beker nog enkele ijkmerken, aangebracht door het ijkwezen. Naast de beker een koperen of messing gewicht van een pond of een halve kilo, wat gebruikt werd op een weegschaal. Op het gewicht weer de ijkmerken.

Misschien zijn deze en vele andere attributen uit diverse buurtwinkels in Amsterdam te bewonderen op een tentoonstelling van het Amsterdams Historisch Museum in 2010. Na enkele thema bijeenkomsten en een bijzonder leerzame workshop zijn we positief gestemd wat betreft ons buurtwinkelproject.

Gepubliceerd: 16 augustus 2008

Lees ook de andere verhalen en berichten in de rubriek Buurtwinkels.