Bank van Lemmer pakketboot naar Amsterdam

Verteller: Bert Klop
Bos en Lommer

Herinneringen heb ik niet aan deze foto. Ik was er niet bij, de verhuizing in 1994 van mijn moeder van de bovenwoning aan de Jephtastraat in Bos en Lommer naar een benedenwoning aan het Leeuwendalerspad. Het is wel een mooie foto omdat het een mooi tijdsbeeld geeft van Bos en Lommer.

Jephtastraat 64" Foto: Bert Klop Foto: 1994, collectie Bert Klop

In 1961 verhuisden we van de 3e Helmerstraat naar de Admiraal de Ruyterweg boven Bruco. in 1972 verhuisden we naar de Jephtastraat. Ikzelf ging in 1980 het huis uit, naar een éénkamerwonig voor f 50 per maand - met bedstee, zonder warm water - aan de Marnixstraat.

Veel gebruikte bank

De teakhouten bank, die naar beneden wordt getakeld heeft al vele levens gekend. Allereerst op de boot van Lemmer naar Amsterdam. Hoeveel mokummers hebben er niet op gezeten na een welverdiende vakantie of een familiebezoek in het Hoge Noorden?

Twee hoog

Toen die boot werd gesloopt verhuisde hij via mijn Opa naar het balkon van mijn ouders op de Jephtastraat 64 twee hoog. Daar zaten we zomers op met het geluid van de Einsteinweg als voortdurend storend behang. Mijn vader heeft er zijn laatste jaar veel op gezeten, omdat hij uiteindelijk niet meer kon lopen.

Tuinbank

Op het Leeuwendalerspad heeft mijn moeder de bank in de tuin gehad en daar heeft ze genoten van het levendige Gulden Winkelplantsoen. De recente veranderingen heeft ze niet meer meegemaakt. Ze zou zich rotschrikken als ze het zou zien, al die moderne kantoorcomplexen.

Terug naar het hoge noorden

Toen ook zij het aardse voor het eeuwige had geruild is de bank bij mij thuis terecht gekomen, in het Oosten van de provincie Groningen en ook nu weer is het een genot om er op te zitten een te mijmeren over verleden, heden en toekomst.

Nog meer herinneringen

Verder heb ik uiteraard nog veel meer herinneringen aan de Ruyterweg, het slootje, het crossterrein aan de Orteliusstraat, de ringdijk, het Jan van Galenbad, de kermis op de Jan van Galenstraat, het Hallentheater, luilakbollen enzovoort.

Kijk ook op de Verbaarsjeswebsite voor nog meer van mijn foto's.

Bert Klop, Hoogezand