Straathandel

Verteller: Jan Kuijkens
7 Fans

In het project samen met het Amsterdams Historisch Museum schrijven we over de 'Buurtwinkels', maar we mogen de straatventers toch ook niet vergeten.

Scharensliep Foto: Beeldbank van het Stadsarchief van Amsterdam, fotocollectie, 1930

Deze groep bracht ook reuring en sfeer in de straat, want je had ook de bakker, de melkboer en de groenteman in de straat, maar die hadden hun eigen wijk met vaste klanten. De straatventers daarentegen niet.

Zoals de 'verse waarman' Op z’n kar had hij dierlijk slachtafval. Bij mijn vrouw thuis hadden ze een Hazewindhond, nou die rook de kar al van verre aankomen. Uiteraard werd er een stuk verse waar gekocht, de hond was toch niet te houden. Het is net zo erg als een kind dat in de winkel mooie snoepjes ziet liggen en net zo lang zeurt tot ie wat krijgt. Natuurlijk liepen er ook enige honden met de kar mee, totdat ze een stuk van de maag kregen.

Dan de man met de hoedendozen, zo om hem heen gedrapeerd dat je de man amper zag, maar je hoorde hem wel: 'Hoedendozen in alle maten voor grote en kleine hoeden!'
Deze kreet enige keren achter elkaar. Ja, de (dure) hoeden werden vroeger in dozen bewaard.

En de Mosselman, die kwam meestal als het donker werd. Een carbidlamp hing boven een grote berg mosselen. De klanten kwamen met grote pannen naar de kar, 3 tot 4 kilo mosselen kopen. Als ze gekookt waren bleef er kilo’s minder over, vanwege het vele afval; de doppen, maar ook lege doppen en krabbetjes zaten er tussen.
Daarom juist dat die koopman 's avonds kwam, dan zig je dat niet allemaal.

Ook hadden we nog de scharen- en messenslijper. Via een groot vliegwiel, dat met de voet aan de gang gehouden werd, werd de slijp- en wetsteen aan het draaien gezet.

Na de Kerstdagen kwam de opkoper van hazen- en konijnenvellen door de straten. "Wie heeft er nog hazen- en konijnenvellen, ik geef de hoogste waarde voor Uw vellen!" Over z’n schouder droeg hij een stok met daar aan hangend enige huidjes die hij al had opgekocht.

Al deze personen gaven ook een bepaalde sfeer in de straten.

Gepubliceerd: 8 juli 2008

Mark C Achter

bos en lommerweg

Als kind wonend op de Boa en Lommer tegenover de kijkduinstraat waar ik naar de kleuterschool ben geweest(Juffrouw Rijp) stond op het langgerekte plein een vis kar(ome Piet) waar mijn broer zure uien mocht kopen toen hij een lindworm had.
Er kwamen regelmatig venters door de straat berliner bol en gember bolussen waren bij ons thuis favoriet als er geld voor was.
De vodden koopman die ook regelmatig langskwam en de vele winkels in de straat lindeman de groenteboer de bakker een slijterij viswinkel kaaswinkel fam Baars, hun zoon andre was mijn vriendje.
Groenteman Platje niet vergeten, toen hij stopte met zijn zaak mocht ik met hem mee als hij hooi verkocht aan manege,s en helpen met laden en lossen.
Zijn liefde voor paarden stond uitgebreid in de boekenkast, ik heb vele boeken mogen lenen.
Verder in de straat Fam van Ginneken,Zoutberg, Staats, zo maar wat namen die opborrelen.
Wellicht herkennen sommigen van U dit korte verhaaltje.

Piet Veenboer

STRAATHANDEL

Hallo iedereen.Ik kom nog even terug op mijn stukje van 17 juli 2008, want ik was vergeten te vertellen, dat over het idee STRAATHANDEL een leuk boekje verschenen is nl ZEG, KEN JIJ DE MOSSELMAN? Het is een boekje over VERGETEN BEROEPEN. Het is uitgegeven door uitgeverij SCRIPTUM in SCHIEDAM. Ik heb geen aandelen in deze uitgeverij, maar ik vond het de moeite waard, dit te vermelden. Er staan tevens leuke en mooie ouderwetse foto's in van Amsterdam. De hartelijke groeten van.......

Piet Veenboer(1938)

Straathandel

Gewoond hebbende op het Columbusplein en dan geboren zijn in 1938 kan ik me de straathandel nog levendig voorstellen.
HOEDENVERKOPER(Dames en/of herenhoeden). Met vreselijk grote dozen liepen deze verkopers langs de deuren.
ZURE BOMMEN. De verkoper woonde in de Hudsonstraat en ventte heerlijke grote stukken zure bom en de Amsterdamse uitjes.
SLAGROOMWAFELS. Als ik het me goed herinner, gebeurde dit alleen op Zondag en ik weet nog, dat er voor de kar een koudbloed paard liep(Dik paard zonder staart)
DEKENS. Ze gingen daarvoor zelfs de trappen op naar de eerste,tweede en derde verdieping.
HONDENPENS.