Nepautomaat

Auteur: Jan Kuijkens

Zo hield mijn vader toch de klandizie vast.

Oude tabakspot Foto: Jan Kuijkens

Geen werk meer

Mijn vader werkte voorheen in de bouw, alwaar hij in 1936 een ongeluk kreeg met zijn voet. In de bouw werken was toen voor hem voorgoed voorbij. Er moest toch brood op de plank komen voor z’n 3 kinderen, dus moest hij wat anders gaan doen en dat werd tabaksartikelen verkopen in en vanuit z’n huiskamer in de Hudsonstraat."

Winkeldiefstal

In 1939 kon mijn vader een winkelpand bemachtigen in de Willem Schoutenstraat en begon daar z’n echte tabakswinkel. Hij kreeg dispensatie, voor de niet aanwezige papieren. Maar 1939 was ook de tijd van vele werkelozen, met het gevolg dat er nog wel eens wat gestolen werd.Op de toonbank lagen altijd pakjes sigaretten te toon om het merk te promoten. En er verdween wel eens een pakje. Mijn vader legde toen ledige pakjes neer met briefjes erin: 'je poten zullen van je afvallen!' Daarna bleven de pakjes liggen.

Nepautomaat

Er was een Zondag- en avondverkoop verbod. Mijn vader fabriceerde een “nepautomaat” en plaatste die aan de deur. De klant belde, een luikje ging open en het gewenste artikel werd geleverd en betaald. Zo hield mijn vader toch de klandizie vast. Deze werkwijze heeft lang stand gehouden tot de politie er lucht van kreeg en mijn vader direct moest stoppen met de verkoop op deze manier.

Reclame

Voor de postzegel- en sigarenbandjesliefhebbers werden door de kinderen voor de verkoop cellofaanzakjes gevuld met de nodige postzegels of sigarenbandjes. Ook zandbolletjes werden er gemaakt, afgebonden met een touwtje en linten van crêpepapier. Men gooide ze omhoog en ritselend kwam het naar beneden. Om de verkoop te stimuleren, werd er een 'Sandwichman' de wijk ingestuurd, met grote tekstborden. In de werkelozentijd was er altijd wel iemand die voor wat geld met zo’n bord rond wilde lopen en zo werd reclame gemaakt.

Naar een nieuwe winkel

Om de winkel een betere en modernere uitstraling te geven,verhuisden in medio 1954, de familie en winkel naar de - toen nieuwbouwwijk Slotermeer - Lodewijk van Deysselstraat. Daar werd een nieuwe winkelbetimmering aangebracht door zijn schoonzoon en waaide er weer een frisse wind door een moderne zaak. Jarenlang heeft Piet daar een goede zaak gehad.

Dit verhaal is verteld door Jan Piet jr. en Mia Piet.

Gepubliceerd: 22 januari 2009

vindingrijk

Leuk dat mensen zo vindingrijk zijn om hun handeltje ook op zondag en avondverkoop aan de mens te brengen. Bellen, de koopwaar in het hokje, artikel eruit, en hokje weer dicht.