Waar zijn toch al die winkels gebleven?

Verteller: Ria van Bergen
7 Fans

In de loop der jaren is Geuzenveld steeds verder volgebouwd, maar wie goed luistert naar Ria van Bergen (1938), begrijpt dat de meeste middenstanders van weleer definitief zijn verdwenen.

Uitzicht op het Lambertusplein Uitzicht op het Lambertus Zijlplein, vanaf het Leenman Hof. Halverwege de jaren Zestig.

Slagerij van Poorten, Frieze Rijwielhuis, De Coöperatie, De Spar, het Postkantoor, Stoffeerderij Van de Berg, Jamin, de oude Bibliotheek, De Fourniturewinkel, De Volendammer Viswinkel, De Zuivelwinkel, Zeeman (in het huidige Steunpunt Buurt Zes & Zeven), ze zijn allemaal weg. Ja, Stolk zit er nog, maar dat is een van de weinigen.
Ria van Bergen haalt oude herinneringen op en heeft nog steeds alles op het netvlies staan, de winkeltjes van vroeger, de winkelende mensen en de ruimte in het stadsdeel. Op het Lambertus Zijlplein en op de Sam van Houtenstraat. “De hele straat, van begin tot eind, was één lang lint van winkeltjes. Daar is eigenlijk niets meer van over.” Geuzenveld Slotermeer is sowieso bijna onherkenbaar veranderd. Zo vertelt Ria ons dat er een dijk dwars door Geuzenveld liep. En dus had je: vóór de dijk en áchter de dijk. Vroeger werd er trouwens nog gedanst in het stadsdeel, bij Daniëls en er was Kinderkermis. Of koninginnedag, dat werd uitgebreid gevierd op het Lambertus Zijlplein. Ook kwam er in de jaren zeventig een jeugdhonk, tegenover het woonwagenkamp. In het begin was dat nog wel gezellig, maar naarmate de jaren vorderden, werd de sfeer daar steeds grimmiger. Vandalisme nam een hoge vaart, wat uiteindelijk leidde tot sluiting van de soos.
Ja, alles is anders geworden, maar dat betekent geenszins dat Ria met weemoed terugkijkt op het verleden. “In het begin vond ik het hier helemaal niets, veel te veel ruimte en zo rustig op straat. Ik was het centrum van Amsterdam gewend, de drukte. Inmiddels is er echter in Nieuw West veel veranderd. Er zijn toko’s, moskeeën en allerlei culturen die door elkaar heen leven. In mijn flat ben ik met nog één autochtone Nederlander overgebleven, de rest is van Turkse en Marokkaanse komaf. Of van Surinaamse of van Antilliaanse. Bijna allemaal schatten van mensen!”

Bekijk meer afbeeldingen

Uitzicht Lambertus Zijlplein 2004 Uitzicht op het Lambertus Zijlplein, vanaf het Leenman Hof, 2 juli 2004.

Ria van Groeningen Ria van Groeningen, Leenman Hof, 2 juli 2004. Ria van Bergen, Leenhofstraat, 2 juli 2004.

marieke bijlsma

Re: Re: Waar zijn toch al die winkels gebleven?

Kees de Vries (Long Island, New York) edpkvr@aol.com:
Ja, ik ben op 4 jarige leeftijd met mijn ouders naar Geuzenveld verhuist (van de Kerkstraat) en heb daar gewoont tot ik in Maart 1976 naar New York ben uitgezonden voor mijn werk. Herinner mij nog goed ook de winkels (eerst de Gruiter, toen Dirk v/d Broek, de slager, drogistrij Werner, de Spaarbank enz. in de Nicholaas Ruichhaver straat. En de Hervormde school in noodgebouwen op de San van Houten straat. Elke dag door wind, regen of zon naar school lopen, dan voor lunch naar huis en weer naar school. Gingen vaak op de dijk spelen.
En vroeger luilak, met het wielrennen op de op/afrit Burg. Roellstraat/Dr. Colijn Straat. Er stond vroeger hoog riet achter de Troelstra school, waar nu de rozenperken staan. Ik ben van de zomer weer bij Moeder's geweest (zij woont nog steeds in het zelfde huis), laatste keer dat ik in Nederland was was in 1989. Maar er is zoveel verandert dat ik de buurt bijna niet meer herken.

Nou ben ik zelf ook geboren in de Kerkstraat en toen ik 3 was zijn we verhuisd naar de Strackéstraat omdat de Kerk in de Kerstraat werd gesloopt.

Mijn vader was daar koster. Komt je dat misschien bekend voor. En welke school heb je gezeten.

Sheila Bruggink-Schoemaker

Pier Panderstraat

Zelf woonde ik vanaf mijn geboorte 1961 in de Pier Panderstraat, ging naar de kleuterschool de Kluut die jaren gelden afgebrand is en daarna naar de hervoormde school Geuzenveld. Ik heb mijn eerste baantje gehad bij AH toen ik 15 jaar was op zaterdag. Kan me ook de Kermis herinneren op het plein.
ik heb mooie herinneringen aan deze wijk, speelde vaak buiten met de kinderen uit de buurt van mendes da costa hof etc. Rolschaten op de rolschaatsbaan in een van de andere straten. de melkboer, patatzaak en platenzaak schuin tegenover onze flat. In de winter de schaaten onder en dan samen met mijn broer schaatsen over de boeren slootjes. ook speelde we vaak bij halfweg en het veerpontje, hele avonturen hebben we daar beleefd. Je had ook nog het A-dorp, dit lag over de brug voorbij de Kerk kan ik mij herinneren, echt een volksbuurt was dat. Nou dat herken je nu helemaal niet meer. Denk dat wij rond 1975 zijn verhuist naar Holendrecht en toen werd de buurt ook al minder. Sinds die tijd ben ik er ook nier meer terug geweest maar weet van de anderen dat het er toch heel erg veranderd is. Maar desalniettemin een hele fijne jeugd gehad.

Jack Voogt

Leenhofstraat 47 - 2e etage

Augustus 1962 en ik was verplicht gedeporteerd van het tropische, paradijselijke, ooit Nederlandse kolonie, het voormalige Nieuw Guinea, naar Geuzenveld te Amsterdam. We gingen tijdelijk bij onze tante inwonen, aan de Leenhofstraat 47 op de 2e etage, tot we na circa anderhalf jaar een eigen woning hadden in Buitenveldert. De zwart-wit foto van de tuin roept herinneringen op van de meest koude en langste winter ooit in Nederland. De tuin was ondergespoten en veranderd in een schaatsbaan. Dagenlang schaatste ik daar op mijn friese doorlopertjes. Ik genoot er immens veel van !!
Op de zelfde etage, de woning die grensde aan het trappenhuis, had ik een vriendje, Bart. Heel veel mee gespeeld, maar na onze verhuizing helaas het kontakt verbroken.
Ik herinner me de bibliotheek, de VeGe (heel klein supermarktje), de Jamin en de Wibra (soort goedkope Zeeman).

Louis Jansen o.a. Dr. Alfons Ariensschool

Gillis Steltmanstraat 8

Ik heb enorm veel herinneringen aan Geuzeveld. Ik kwam vanuit de Zaanstraat op 1½ jarige leeftijd. Mijn ouders waren dolgelukkig met een een laagbouw woning. het was hun paleisje. Ik heb dar een heel gelukkige jeugd gehad. Veel herinneringen aan de Katholieke school, de kerk, de winkels, de straten waar ik zoveel door heen gelopen heb van en naar school. Ik heb daar zoveel mee gemaakt dat ik niet zou weten waar te beginnen. Wie ik allemaal gekend heb. En toch ben ik met tevredenheid naar Almere verhuisd. Het huis uit. Ik wilde niet in Geuzeveld blijven, het ging veranderen, maar zo gaan tijden.

Leenhofstraat

Kent nog iemand een zekere Hennie de Pree?
Deze jongen was mijn klasgenootje op de lagere school. Hij verzamelde altijd wikkels van Bazooka kauwgom. Hij was ook lid van de Bazooka Joe club en met die wikkels kon je artikelen bestellen, zoals een zakmes of een zaklantaarn of een Bazooka Joe poppetje,

Wilfred S

Leenhofstraat 73 IV

Nog even dan is er geen Leenhofstraat meer, altans niet meer in deze staat,alles wordt afgebroken....en weer opgebouwd.
Vroeger altijd voetballen tegen de garages of achter de flat op het gras tegen buurtgenootjes,de laatste jaren wel heel erg achteruit gegaan in Geuzenveld.
Mijn ouder wonen er nog wel 100 meter verderop bij "het bos" bij de goeman borgesiusschool.

Joss Lippers

Leenhofstraat 71

Bij mij komt er ook weer veel boven leuk om te lezen henkie buis woonde op vier hoog en probeerde altijd meisjes mee naar zijn zolderkamertje te krijgen ik was vriendin met zijn zusje ellie buis leuke tijd gehad daar

LEENHOFSTRAAT

IK ZIE DE NAAM EN ER KOMT ZOVEEL BOVEN, M.N. OMDAT IK ZO VERLIEFD WAS OP RONNIE HAANSTRA, LEENHOFSTRAAT 19, HEB EVEN VERKERING MET HEM GEHAD, IK WAS 16, HET ZOU EEUWIG DUREN IN MIJN BELEVING. HELAAS WAS DE WERKELIJKHEID ONGENADIG HARD, "MIJN"RON VERONGELUKTE IN DE VELSERTUNNEL (VERKERING WAS AL UIT TOEN HOOR)EN DAARNA IS HET LEVEN VOOR VELEN VAN ONS 90 GRADEN GEDRAAID WIE KENDE ZE NIET: RONNIE HAANSTRA, ROEL STEENBERGEN, ROB TAMMINGA, ERIK RAGGERS, HENKIE BUIS, DE FEESTBEESTEN VAN GEUZENVELD. ZIJ WAREN VOOR MIJ "DE LEENHOFSTRAAT"

Re: Waar zijn toch al die winkels gebleven?

de rest van nederland zal dan ook wel onherkenbaar zijn. gedenk wel dat meer dan de helft van de inwoners van de grote steden inmiddels allochtoon zijn. als ik zelf,woonachtig in nederland, in mijn oude buurt terugkom lijkt het wel of ik op vakantie in een vreemd land ben