Achtertuin

Bos en Lommer

Rond de speeltuin van Sportpark de Ruyter, stond een U-vormig schoolgebouw, met drie lagere scholen en een kleuterschool. Aan de andere kant van de speeltuin stonden twee en half blok huizen van Woningbouwvereniging Zomers Buiten en een klein stukje Rochdale.

Tuinen achter G. Callenburg: Vanaf de waranda van de familie Fontijn met zich op de 'eigen' tuintjes. Aan het eind van het blok is de Domineee Mansfeldschool nog te zien. Foto: collectie Fred Fontijn

Verstopte zwembadjes

De speeltuin was een belangrijke ontmoetingsplaats, maar verborgen tussen twee blokken waren er nog twee veilige speelplekken, waar de ouders direct zicht op hadden. Door gelijkvormige woningen omsloten lagen er binnentuinen verstopt, voorzien van gras, struiken en een zwembadje. Niet dat er in gezwommen kon worden, de baden waren te ondiep en bevatte zomers hooguit 25 centimeter water. Het waren zogenaamde pierebadjes, waar kleuters in konden spelen, als het weer het toeliet. Dit soort voorzieningen waren voor die tijd niet uniek, op meer plaatsen in Amsterdam kwam je ze tegen. Tussen de oneven kant van de Gerard Callenburgstraat en de Bestevaerstraat hadden de benedenhuizen wel een eigen tuin, ongetwijfeld betaalden de bewoners daarvoor iets meer huur.

Zomersbuiten

Woningbouwvereniging Zomersbuiten was sociaal ingesteld en beheerde naast hun woning bestand, ook accommodaties waar de bewoners zomers naar toe konden, vandaar waarschijnlijk de naam Zomers Buiten. Zelf heb ik, op heel jonge leeftijd, in het Zandvoortse hotel ‘De Schelp’ gelogeerd. Dat was na de oorlog, ervoor ging de familie Fontijn /van Puffelen enkele keren naar Soestduinen. Verder was er, voor deze blokken, een soort bewonersvereniging, de heer Luikinga herinner ik me nog als voorzitter daarvan, hij woonde Gerard Callenburgstraat 7 hs.

Bibliotheek

Iedere maandagavond was er in de ruimte van de vereniging, pal naast de deur van de binnentuin toe, een bibliotheekvoorziening. Daar leende ik mijn eerste Pietje Bel boeken en Arendsoog. Vrijwilligers speelden hier voor bibliothecaris, voor een paar centen kreeg je een week een boek mee. Waar de boeken vandaan kwamen, weet ik niet, maar het was beslist geen oude rommel, zowel voor ouders als hun kinderen waren er mooie boeken. Een prima voorziening dus. Tevens was er, voor de kinderen, één keer per jaar een bustochtje van een dag, naast het gebruikelijke schoolreisje een extraatje om naar uit te kijken.

Ranja

Ieder jaar was er ook een kindertuinfeest. Deze werd altijd georganiseerd in de tuin tussen de Joris van Andriga en de Gerard Callenburg in, waarbij de hierboven genoemde bibliotheekruimte als kleedkamer dienst kon doen. Clowns, acrobaten en goochelaars traden op en vermaakten ons. Een glaasje ranja maakte het feest compleet. Soms wandelden we vanuit de tuin naar De Rijpgracht, waar we een ballon kregen uitgereikt met een kaart waarop onze naam geschreven stond, op een afgesproken teken lieten we allemaal tegelijk de ballonnen los, die dan aan een lange reis begonnen. De bedoeling was dat de kaarten ergens op de wereld gevonden zou worden en dan teruggestuurd. Degene waarvan de kaart het verst kwam, won een prijsje.

Feesten

Niet alleen de kinderen vierden feest, ook voor volwassenen werd jaarlijks een bonte avond georganiseerd. Ik weet niet beter of Ab van der Linden, was de organisator en conferencier van die avonden. Waar meestal toen nog onbekende grootheden optraden, waarvan er enkelen later beroemd werden, zoals bijvoorbeeld de Mounties. Speciaal hiervoor werd er een podium gebouwd, waarop dan meestal een aantrekkelijke zangeres met begeleiding van een combo, de populaire liedjes van dat moment ten gehore bracht. Verder was ook hierbij veelal een goochelaar present en wat ander variété. Ab van der Linden, die later beroemd werd als de TV clown ‘Flappie’, speelde met een paar mensen een aantal cabaretachtige sketches en succes was verzekerd.

Stilte

In mijn herinnering duurde dit ongeveer tot 1959. De bibliotheek hield op te bestaan en er waren geen feesten meer, het laatste dat ik nog weet is, dat ik met mijn ouders naar de Daniël Goedkoopschool ging om er naar het poppentheater van Bert Brugman te gaan kijken, die met zijn poppen de opera Madam Butterfly opvoerde, wij waren daar als lid van Zomers Buiten. Daarna werd het stil.

Bekijk meer afbeeldingen

Kinderfeest in de achtertuin Foto: collectie Fred Fontijn Kinderfeest in de achtertuin - Foto: collectie Fred Fontijn

Soestduinen Foto: collectie Fred Fontijn Soestduinen: Familie Van Puffelen (oma, opa, ome Henk en tante Trees, mijn moeder met Betty op schoot) en Fontijn - Foto: collectie Fred Fontijn

Betty Foto: collectie Fred Fontijn Betty in badje: Freds moeder staat toe te kijken hoe zus Betty zich vermaakt - Foto: collectie Fred Fontijn

Margreet Braat (Hofmeijer)

Koor De Lieverdjes

@Lucy Chapel, ja het repeteren met De Lieverdjes, op zaterdag. Was vaste prik. Hoe zal het toch gaan met iedereen ;)

Wat hebben wij als opgroeiende kinderen geboft met deze prachtige speeltuin in Amsterdam. Het was een heerlijk buurtje waar ik, als jongste dochter van bakker Hofmeijer een mooie jeugd heb gehad.

Fred Fontijn

1938?

Beste meneer de Ridder,
Naast mijn moeder staat voorop mijn zus Betty. Ik schat haar op de foto een jaar of twee, in dat geval is het 1938. Achter haar loopt mijn staat mijn neef Tonny, hij is in 1942 naar Westerbork getuurd, met zijn ouders en een jonger broertje. De foto heb ik nog in mijn bezit en kan ik eventueel digitaal naar u toesturen. Laat me per mail weten of u dit wilt en stuur dit naar fred@fontijn.nl.
Groet,

F de ridder

zomerbuiten

Betreft foto in het pierembadje daar zie ik me zelf van welk jaar is deze ik zit aan de rechter ka nt aan de linker kant staat een jongen in het pierembadje ik ben toch erg benieuwd er zijn al zo weinig foto in van deze periode ik heb in de jan den haen straat 8 1 hoog gewoord en op de herman gorter schoolggezeten , al vast bedankt groetjes F de RIdder

ronald

Re: Albo

Ronald:
het pierebadje met een stenen trapje heel gezellig om zes uur ging de poort weer dicht en wij bleven dan vaak achter ,om nog lekker te kunnen zwemmen en spelen ,we konden weer via de tuin van vriendjes weer naar buiten toen de tijd met de Broertjes Meijer,Jantje Damen,Guido hooier,en ene Jurriaanse en de Wilschut tjes ,en wat dacht je van De Laantjes op de Willem Zwijger laan bij de vuilverbranding en dan de ultieme uitdaging voor die tijd was de Zandtrechter aan het water bij de Herman Gorter school als je daar durfde in te gaan was je een KEREL hahaha genoeg nostalgie maar weer grt Ronald p.s. ik praat over 1968-1973

Ronald

Re: Speeltuin De Albo

Lucy Chapel:
De naam van opa Gerrit had ik niet meer zo snel onthouden. Wel dat er een oude baas was. Vroeger mochten we altijd zwemmen in het badje van de Albo waren het er geen 2? Op de binnentuinen van een blok huizen tussen de Jasper Leynse Bloys WdeZwijger
WIj hebben hier menig uurtje doorgebracht vroeger. De 2 grote schommels daar heb ik menige aanvaring mee gehad tot zelfs 2 x een gat in mijn hoofd hahaha. Op koninginnedag leuke spelletjes doen met iedereen. WIj hebben er altijd een leuke tijd gehad. Met vooral kinderen uit de buurt. Later gingen wij daar zingen met het koor de Lieverdjes wie weet dat nog?

Jij bent Theo zijn zuster toch ?
grt Ronald Hoffstaetter

w.marinissen-wiesehahn

albo

ook mijn vader was wacht in de albo de tuin was mede opgericht door z.visser en ome frans wiesehahn.die heeft de hoge bomen nog geplant in de hoek wat vroeger
de zandbak was.ik woonde er vanaf 1938 tot1960.en kijk met veel plezier terug
naar die tijd

Lucy Chapel

Speeltuin De Albo

g.vinckemoller

albo

Leuk al die herinneringen.
IK ben Gon Vinckemoller en woonde in de JasperLeynsestraat boven de poort, van1940 tot 1956.Mijn vriendinnetje was Ansje Kuulkers,zij woonde in de Jan de Haenstraat.Heb op de Herman Gortersscool gezeten met oa mijn buurjongen Robbie Hamersma
Ook heb ik gekorfbald bij Landlust

Fred van der Horst

Goede herinneringen aan de Albo

Ook ik heb goede herinneringen aan het speeltuintje, de Albo, waar ik menig uurtje heb zoetgebracht. In de Jasper Leijnsenstraat moest je door een soort smalle gang naar binnen. Als het warm was kon je er heerlijk zwemmen in een soort Pierebadje. Volgens mij werd er met Sinterklaas ook altijd via de Albo een Sinterklaasfeest georganiseerd in Marcanti.
Wij vermaakten ons in die tijd met allerlei activiteiten die meestal in de buitenlucht plaatsvonden want armoe was toen troef maar ik heb nooit het gevoel gehad dat wij iets tekort kwamen. De jongens waarmee ik omging waren meestal aan het voetballen, b.v. op de hoek van de Jasper Leijnsenstraat en de Willem de Zwijgerlaan. Het vreemde was toen dat dit in feite verboden was en dat je voortdurend moest opletten of er geen "kip" aan kwam fietsen. In het vuur van het spel vergat je dat wel eens en ik heb derhalve een aantal malen strafregels moeten schrijven op het Hoofdbureau van Politie in de Marnixstraat. "ik mag niet voetballen op straat"!
In de winter gleden wij altijd met onze slee vanaf het perkje tegenover de bioscoop de Hallen. waar zo'n mooi groot mannenbeeld stond, naar beneden en ik ben menig keer met een aardige bult op mijn hoofd thuis gekomen.
Over bult gesproken, mijn vriendje, Koos Blom, die ook in de Jan Haringstraat woonde, viel eens een keer uit een boom en kreeg toen een flinke buil op zn hoofd. Hij werd met spoed naar onze dokter Bijl ( de vader van Martine) gebracht, die een praktijk had op de Willem de Zwijgerlaan, vlak naast het café de Hallen. Deze Dokter was er nog een van " niet lullen maar poetsen" en hij gaf Koos de raad om de bult met boter in te smeren!
Affijn, niet veel later bleek dat Koos last bleef houden van pijn in z'n hoofd en dat hij een flinke hersenschudding had opgelopen.
Onvergetelijk was ook de tijd dat er ijs lag in de Rijpgracht. Ik heb daar wat afgeschaatst van 'smorgens vroeg tot in de late uurtjes wanneer mijn ouders mij van het ijs afhaalden. Ik kreeg ook altijd de goede raad mee om niet onder de brug door te schaatsen want daar was het ijs niet te vertrouwen. Ik heb die raad menig keer in de wind geslagen maar het is altijd goed afgelopen. Ook schaatsten wij veel op het ijs van de Admiralengracht, achter het VVA terrein. Ik heb daar ook vaak een vriendinnetje aan over gehouden want op het ijs had je al snel contact.
Wij gingen ook regelmatig naar de wedstrijden van de voetvalvereniging VVA waar toendertijd Kuki Krol ( de vader van Ruud) een onvergetelijke indruk op mij heeft gemaakt. In de rust werden we altijd getracteerd op accordeonmuziek van Will Glahee. Het was een leuke en onvergetelijke tijd voor mij!

Bep

Opa Gerrit van speeltuin de Albo,

Mijn opa is jarenlang de "speeltuinwacht" van speeltuin de Albo geweest.
De kinderen noemden hem altijd opa Gerrit.
Ook was hij betrokken bij de klaverjasvereniging Albo.
Hele dagen spendeerde hij daar om alles in orde te maken en te houden voor "zijn" kinderen en de leden van de klaverjasvereniging.
Mijn opa is 29 december 2009 helaas overleden en ik mis hem vreselijk.
Ik ben benieuwd of er mensen zijn die herinneringen en/of foto's van hem daar hebben want ik heb dat helaas niet meer.
Ik heb goede herinneringen aan die tijd,bingoën,spelen in de speeltuin,spetteren in het zwembadje,de sinterklaasfeesten en natuurlijk de jaarlijkse reisjes.
Hij woonde met zijn vrouw Truus op de Rijpgracht en in de winter was de gracht erg leuk om op te schaatsen.
Het was een leuke/gezellige buurt waar helaas niet veel meer van over is.

Conny van IJLL (1959)

Binnenspeelterrein De Albo en Sportpark De Ruyter

Tussen de Jasper Leijnsenstraat en de Blois van Treslongstraat was een speeltuin op het binnen terrein van het huizenblok, de Albo. Je moest wel een klein bedrag lidmaatschap betalen per maand. Eens per jaar werd er een soort schoolreisje georganiseerd waar je het hele jaar voor kon sparen. In de zomer was er een pierenbadje met waterspuwende leeuwen. Ik ben er ongeveer 15 jaar geleden weer eens gaan kijken, en het was er toen nog steeds, wel iets kleiner dan in mijn gedachten, maar niet echt klein. Verder was ik lid van Sportpark de Ruyter waar ik op Gymles zat, eerst gaf de heer Rijnink hier les en daarna dacht ik de heer Bootsma o.i.d.. Sportpark de Ruyter organiseerde altijd hele leuke spelletjes dagen met blikjes gooien en met een stalen ring die je langs een krokelend figuur moest halen, zoals je later in de Willem Ruyschshow had. Ook het Sinterklaasfeest was altijd erg leuk, ik heb zelfs nog een boekje en een wekkertje dat ik toen heb gekregen. Zelf woonde ik in de Coppelstockstraat waar je natuurlijk "het Landje" als speelterrein had.