Geuren

Verteller: Loes Kuijkens
6 Fans

Wat voor herinneringen komen bij je boven als je een bepaalde geur ruikt? Dat zullen veel mensen ervaren.

Koperen knoop met kartonnen plaatje eronder

Mijn herinneringen kwamen boven toen ik wat koperen voorwerpen aan het poetsen was. Deze geur is dan ook heel indringend.
Die herinneringen gaan terug naar thuis: mijn vader was tramconducteur en droeg in die tijd een uniform met koperen knopen en die moesten om de paar weken worden gepoetst.
Ik mocht dat als kind ook vaak doen, er werd dan een kartonnetje met een gleufje er in onder de knoop geschoven, want de poetspomade mocht niet op het uniform komen! Was het werk klaar dan glommen de knopen weer prachtig.
Een paar knopen van zijn uniform heb ik nog steeds bewaard.

Het tweede wat die geur in mijn herinnering bracht was de kleuterschool (Montesori-onderwijs). We hadden een speelhoek en daar stonden klein koperen voorwerpen, die - als je daar zin in had - je ook mocht poetsen en dat vond ik heel fijn om zo nu en dan te doen.
Ook waren er vierkante raampjes met stof er tussen gespannen, daarmee kon je leren om knoopjes dicht maken en veters te rijgen en strikken.

Zo zie je maar dat geuren heel veel herinneringen kunnen oproepen.

Gepubliceerd: 9 oktober 2008

Zo zag mij vader er toen ook uit! De nummers op de kraag waren bestemd voor als een passagier klachten had over de conducteur,dan kon die het nummer doorgeven en moest hij op het matje komen. Ja dat waren andere tijden!

Loes Kuijkens

Bekijk meer afbeeldingen

Tramconduteur Foto: Stadsarchief van de gemeente Amsterdam Amsterdamse tramconduteur omstreeks 1938 - Foto: Stadsarchief van de gemeente Amsterdam, Spiekerman/Van den Berg

Richarda

Kattenlaantje

Als ik teer ruik, moet ik altijd aan het Kattenlaantje bij de Overtoom denken. Heel lang stonden er aan de ingang ervan twee witte "amsterdammertjes", een rechte en een kromme. De teerlucht kwam van de schuttingen bij de tennisbanen. Als kind liep ik er met mijn ouders of opa langs om de eendjes in het Vondelpark te voeren, bij de vijver met de houten omheining waar ik maar net overheen kon kijken. Ben nog steeds gek op de lucht van teer.

Jan Rutgers

In geuren en kleuren

Als ik de lucht ruik van gesuikerde pinda's of noten, dan ben ik weer op de Westerstraat en loop naar de ambachtschool. Halverwege de Tichelstraat was een branderij en dat rook je al van heel ver.
Vers brood dan sta ik weer in de Bakkerij Tjomsma en zie meneer Bak het deeg kneden en afsnijden voor de bolletjes.
Warme smeerolie en brandende oliekachel, dan sta ik in de Leliestraat bij smederij Breukelaar.
Ja ik weet het, in geuren en kleuren

loes kuykens

Pieter ik heb je gedicht gelezen en het slaat echt op het stukje dat ik geschreven heb.
Bedankt voor je reactie. groeten Loes.

Herinneren

Hoe waar is het wat je zegt Loes, ik heb dat ook heel sterk, maar ook met geluiden en kleuren. 'k Heb er ooit een gedicht over gemaakt, dat gedicht heet Herinneringen. Toch wel fijn zo'n geheugenknopje in je hersens.

Groet Pieter

Kijk voor al mijn gedichten op Gedichten.nl (zoek op 'Plenter').